Afbeelding

Steeds meer weerstand tegen whatsappende automobilist

De meesten doen het waarschijnlijk al, maar hoe dan ook: rijinstructeurs doen er goed aan hun leerlingen te wijzen op de gevaren van het gebruik van je smartphone terwijl je bezig bent met autorijden. Voor minister Schultz is de maat nu vol: zij wil dat aanbieders van smartphones in de mobieltjes een 'automodus' inbouwen zodat whatsappen en zo helemaal niet meer mogelijk is tijdens het autorijden.

Het is zo helder als een pas gelapt raam: als je je telefoon gebruikt tijdens het rijden, wordt het risico op een ongeluk 6,1 keer groter, zo laat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid weten. Het is een vorm van afleiding en afleiding is in alle gevallen linke soep. Daarbij kan naast appen gedacht worden aan jengelende kinderen op de achterbank, of een andere radiozender opzoeken, dat werk. "Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat in 68 procent van de ongelukken afleiding een factor is", zegt Willem Vlakveld van de SWOV, die zegt dat je telefoon gebruiken achter het stuur zelfs gevaarlijker is dan vermoeid achter het stuur zitten. Daarbij is er wel een maar: "Je bent de hele rit vermoeid, maar slechts korte momenten bezig met je telefoon", zegt hij.

Klaar mee

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu is er in elk geval klaar mee en stuurt aan op maatregelen. Ze is in gesprek met telecombedrijven of er een techniek kan komen die voorkomt dat automobilisten al rijdend hun telefoon kunnen bedienen. Ze vindt daarvoor in elk geval steun bij Veilig Verkeer Nederland. "De verslaving aan de telefoons is zo groot, we kunnen er niet van afblijven. We hebben echt dat extra steuntje in de rug nodig. Het is aan de techneuten om te bedenken hoe", zei een woordvoerder van die organisatie onlangs op NPO Radio 1.


'Te veel kermis op de weg'

Het loopt uit de hand met lampjes, signalen en andere 'toeters en bellen' op de weg om fietsers voorrang te verlenen bij verkeerslichten. "Het wordt te veel kermis op de weg", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

"Lampjes in het wegdek om je fietssnelheid af te stemmen op groen licht, fietsers tot groepen formeren om verderop een groene golf te krijgen: ik heb zo mijn twijfels", zegt Tertoolen over alle goedbedoelde initiatieven en pilots in binnen- en buitenland om fietsers ruim aan te geven. "Het verkeer is complex genoeg en je kunt je ogen beter op het overige verkeer richten dan op het fietspad beneden je. Bovendien ontstaan er ook op het fietspad steeds meer snelheidsverschillen, iets wat we volgens mij beter niet nog verder kunnen bevorderen."


Het zebrapad is jarig

Een klein stukje geschiedenis: onlangs vierde het zebrapad zijn 65ste verjaardag. Op 31 oktober werd de eerste voetgangersoversteekplaats met witte en zwarte strepen in Slough in Engeland in gebruik genomen. Inmiddels is het zebrapad niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Een klein stukje geschiedenis: het was de Britse minister van Verkeer Wesley Belisha die de ontwikkeling van het zebrapad in gang zette. De vormgeving met brede witte en zwarte strepen was de uitkomst van een proef met experimentele markeringen op zo'n duizend locaties in de twee jaar ervoor. In een aantal landen worden zebrapaden gemarkeerd met een oranje knipperbol. In Nederland gebeurde dat ook, en wel tussen 1957 en 1962. Overigens was er al in 1949 een wit-gestreepte oversteekplaats voor voetgangers bij het Centraal Station in Amsterdam. Maar die strepen waren in de lengterichting en dat werkte niet. He beroemdste zebrapad ter wereld is dat waarop The Beatles liepen voor de lp 'Abbey Road'.


Ruim 1,3 miljoen ongevallen per jaar

In 2015 is het aantal ongevallen dat bij een verzekeraar wordt aangemeld fors gestegen. Noteerden verzekeraars in 2014 nog 462.000 particuliere schadeclaims na aanrijdingen, vorig jaar steeg dat met 8 procent naar 502.000, zo blijkt uit de Risicomonitor Verkeer van het Verbond van Verzekeraars. Het aantal aangiften van zakelijke rijders (vrachtauto's, bestelbusjes en leaseauto's) is zelfs nog veel groter: 841.000 om exact te zijn, een stijging van 6,5 procent.

Gezien deze aantallen is het niet vreemd dat verzekeraars vinden dat verkeersveiligheid meer urgentie verdient. Ze zijn, net als onder andere de ANWB en Veilig Verkeer Nederland, voorstander van een Deltaplan verkeersveiligheid en dat daar meer financiële middelen voor vrijgemaakt moeten worden. In Nederland spannen veel organisaties zich met tal van initiatieven in voor veiliger verkeer. "De toename van het aantal aanrijdingen kan een halt toe worden geroepen door de infrastructuur op 'hotspots' aan te passen en te verbeteren. Ook handhaving van huftergedrag in het verkeer zou meer prioriteit moeten krijgen en ook de aanpak van afleiding in het verkeer verdient prioriteit", menen de verzekeraars.

Limburg

Limburg was de enige provincie vorig jaar waar het aantal claims afnam. In Groningen (21,8 claims per 1.000 inwoners) en Drenthe (22) noteerden verzekeraars de minste claims, in Noord-Brabant (37,5) en Limburg (35,3) wordt het meest geclaimd. Dat motorrijders in het voorjaar de weg opgaan is goed terug te zien in claimgedrag: in de warmere maanden stijgt het aantal ongevallen naar (ruim) boven de 150 per week.

Jongeren en ouderen

Verder blijkt uit deze cijfers dat jonge én oudere bestuurders de grootste risicogroepen in het verkeer zijn. Verzekeraars spannen zich in het bijzonder in voor deze groepen. Onder meer via de Safety Deal Jonge automobilisten, waarbij het rij-vaardigheidsprogramma Trials centraal staat. Jonge automobilisten die de eendaagse rijvaardigheidstraining volgen, rijden liefst 25 procent minder schade dan jongeren die dat niet doen.


4 op 5 gewonden komt nooit van een verkeersongeval af

Ongeveer 80 procent van de mensen die bij een ongeval in het ziekenhuis belanden, houdt daar last van. Het gaat dan om fysieke malheur, maar ook om psychologische gevolgen en de financiële nasleep die erin hakt.

Dit blijkt uit de studie MyLAC (My Life After The Crash), waarvoor verkeersslachtoffers in 20 Europese landen zijn ondervraagd.

Ongeveer 60 procent van de respondenten moest na hun verkeersongeval langer dan 7 dagen in het ziekenhuis verblijven en meer dan 60 procent van alle slachtoffers (ook degenen die minder dan 7 dagen in het ziekenhuis verbleven) kampte na het ongeval met een posttraumatische stressstoornis. Van de slachtoffers die langer dan 7 dagen in het ziekenhuis verbleven, had bijna 70 procent achteraf een ernstige depressie.
Nog meer cijfers: van alle zwaargewonden moest 18 procent aanpassingen doorvoeren aan de woning, 30 procent moest zelfs verhuizen vanwege de gevolgen van het ongeval, in 16 procent moest een naast familielid stoppen met werken om zorg te dragen voor het verkeersslachtoffer, 54 procent bleef langer dan drie maanden thuis, 34 procent heeft werk of studies moeten stopzetten en bij bijna 60 procent waren speciale voorzieningen nodig om het slachtoffer toch zijn taken te kunnen laten uitvoeren.
Van alle zwaargewonden geeft slechts 22 procent aan volledig hersteld te zijn.


B-examen gaat 100 euro kosten

Het praktijkexamen voor de personenauto gaat volgend jaar 100 euro kosten (+ 1,75 euro) en de Eigen verklaring 33,80 euro (ook + 1 euro).

Dit blijkt uit de nieuwe tarieven van het CBR. De meeste tarieven worden, zoals dat heet, trendmatig verhoogd. Alleen de kosten van een alcoholcursus (EM en LEMA) en die voor verantwoord rijgedrag (EMG) stijgen meer.
Nieuw zijn de tarieven voor een onderzoek naar rijgeschiktheid. Door het stopzetten van de betaling hiervan door de overheid is er een tarief vastgesteld voor onderzoeken na melding van de politie vanwege een vermoeden van medische ongeschiktheid of onvoldoende rijvaardigheid. "Twijfel je aan je rijgeschiktheid, dan kun je beter zelf het initiatief nemen om niet meer te rijden of je te melden bij het CBR voor een medische keuring. Dat is aanmerkelijk goedkoper (33,80 euro) dan de kosten die volgen nadat je bent aangemeld door de politie (minimaal 384 euro)", stuurt het CBR als tip uit.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding