Groei 17- en 18-jarigen

De pot met 17- en 18-jarigen is nog zeker tot en met 2020 goed gevuld. Daarna wordt het minder, zo leren gegevens van het CBS.

Het gaat beter, maar nog zeker niet florissant met de reserveringstermijnen voor het B-examen. In het begin van het tweede kwartaal moeten alle wachttijden zijn teruggebracht tot de met het ministerie afgesproken zeven weken, maar daar lijkt het nu nog niet op. Utrecht zit nu op tien weken en er zijn zeven locaties waar de wachttijd negen weken is. Wel is ten opzichte van de afgelopen maanden (vooral de zomer) verbetering zichtbaar, niet in de laatste plaats doordat het CBR nieuwe examinatoren opleidt.
Voor dit en volgend jaar heeft het CBR in totaal 120 nieuwe examinatoren nodig. Daarmee kan het volstaan. Dat zal de toekomst uitwijzen, maar feit is dat volgens de gegevens van het CBS de komende jaren veel 17- en 18-jarigen 'doorkomen'. Tot en met 2019 lopen de aantallen omhoog, met de piek in 2019. Daarna gaat de aantallen pas dalen.

Luxe probleem
Voor de rijschoolsector is dit natuurlijk goed nieuws, maar het is wel te hopen dat de sector de groei kan bijbenen. Nu al is in den lande grote vraag naar rijinstructeurs, zowel als franchisenemer als in loondienst, en de druk wordt alleen maar groter. Het is een luxeprobleem.