Brancheorganisaties moeten wel sterk blijven

Het bericht in de vorige Rij-instructie dat het ledenaantal van BOVAG Rijscholen gedaald is naar nu nog 650 en vanaf 1 januari naar nog minder, heeft heel wat stof doen opwaaien en op Facebook staan heel wat reacties. Die hebben allemaal zo ongeveer dezelfde teneur en die luidt: 'Dat is maar goed ook voor die arrogante club.' Geen leuker vermaak dan leedvermaak.

Ik sta hier anders in. Het is waar dat BOVAG soms de neiging heeft het allemaal beter te weten – recent was daar weer een voorbeeld van toen de brancheorganisaties VRB en FAM met een actieplan kwamen voor verbeteringen en de BOVAG op het laatste moment besloot met een eigen actieplan te komen waar we vervolgens niks meer van hebben gehoord – maar niemand kan ontkennen dat de BOVAG aanzien heeft in het land. Als BOVAG iets zegt, dan wordt er in elk geval geluisterd. Nu moet ik zeggen dat de VRB en de FAM inmiddels in de rijscholensector dezelfde status hebben opgebouwd, maar niemand kan ontkennen dat de merknaam BOVAG sterk is. En het zou jammer zijn als die power door een dalend ledenaantal aan kracht verliest.
Ook speelt wat mij betreft mee dat BOVAG ballen toont door ondanks de uittocht van een groot aantal leden, waaronder heel grote jongens, vast te houden aan het ingezette kwaliteitsbeleid. BOVAG staat voor dat verhaal, ook al moet het daarvoor op de blaren zitten.

Inmiddels weet ik dat de kritiek van algemeen directeur van BOVAG Peter Niesink op de grote rijscholen links en rechts niet goed is gevallen. Vooral zijn uitspraak 'Het feit dat de grotere, professionele rijscholen weinig eensgezind zijn, helpt niet om de belangen van deze branche goed te behartigen en gezamenlijk een vuist te maken tegen misstanden en een te laks optredende overheid', heeft wrevel gewekt en wordt gevoeld als een trap na. Het opzeggen van de grote rijscholen heeft daar namelijk weinig mee te maken. Het is namelijk vooral de wijze waarop het bestuur van de afdeling opereert die ertoe heeft geleid dat het opzeggingen heeft geregend en dat heeft niets te maken met eensgezindheid. Die eensgezindheid is er namelijk wel degelijk: er is niet één grote rijschool die niet wil dat de branche kwaliteit nodig heeft.

Inmiddels is wel te hopen dat de BOVAG-opzeggers elders onderdak vinden. De grote rijscholen zitten al bij de FAM of kunnen daar terecht en de kleinere rijscholen kunnen zich prima aansluiten bij de VRB. Het lijkt mij niet dat er een nieuwe belangenorganisatie hoeft te worden opgericht, maar zelfs dat kan natuurlijk.
Maar hoe dan ook is het belangrijk dat iedereen weer een goed huis vindt, want als de opzeggers geen lid meer worden van een branchevereniging wordt de branche daar bepaald niet beter van.