Bert de Weerd van Autorijschool Bert.
Bert de Weerd van Autorijschool Bert.

'Praktijkbegeleiding moet
worden afgeschaft'

Rij-instructie biedt lezers de mogelijkheid te reageren op artikelen in het blad en op actualiteiten in de branche. Rijinstructeurs zijn over het algemeen bepaald geen schrijvers, maar hieronder staat weer een brief van Bert de Weerd die de mening van meerderen in de sector verwoordt.

Tekst: Bert de Weerd
Deze brief heb ik geschreven naar aanleiding van het eisenpakket dat de FAM en de VRB bij de Tweede Kamer hebben neergelegd. Er staan goede zaken in waar ik helemaal achter kan staan, maar ik mis vooral de eis dat de praktijkbegeleiding in de vorm van een examen doen bij het IBKI wordt afgeschaft!

De afgelopen weken heb ik daarom contact gezocht met de voorzitters van de FAM en de VRB. Beide hebben aangegeven een échte praktijkbegeleiding te willen in plaats van het examen dat het nu is. Voor mij is het dan ook onbegrijpelijk dat dit niet duidelijk vermeld staat in het eisenpakket van de brancheverenigingen.
De VRB en de FAM zijn niet de enige die van het examen af willen. Van het CNV is dit ook bekend. Zij steunden immers net als de VRB de petitie 'Stop de sanctie op de praktijkbegeleiding' die door rijinstructeurs bij de Tweede Kamer is aangeboden. Er zijn inmiddels ook aanbieders van opleidingen tot rijinstructeur die, zo heb ik vernomen, er vanaf willen.

Kaf van het koren scheiden
Er wordt vaak gezegd dat de praktijkbegeleiding het middel is om het kaf van het koren te scheiden. Blijkbaar doet dit middel niet goed zijn werk. Kijk maar naar de misstanden die de pers halen en het slagingspercentage dat sinds de invoering van de praktijkbegeleiding niet is gestegen. Verder tast dit 'middel' het koren aan. Iedereen moet immers dit examen afleggen, ongeacht tevreden klanten, slagingspercentage, aantal examens bij het CBR met voldoende resultaat. Het middel deugt dus niet! Een middel dat wel het kaf van het koren zou kunnen scheiden is een soort onderwijsinspectie die in actie komt wanneer er gegronde reden voor is en waarvan mensen die hun vak verstaan en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan niet voor hoeven te vrezen.

BOVAG en IBKI
De enige die de praktijkbegeleiding zo willen houden zoals het nu is, zijn de BOVAG en het IBKI. Zoals u misschien weet, zijn de BOVAG en het IBKI vanuit het verleden nauw met elkaar verweven. Deze nauwe verwevenheid (belangenverstrengeling?) verklaart hoogstwaarschijnlijk het gezamenlijke standpunt hierin.
De minister heeft het telkens over 'de borging van de verkeersveiligheid' wanneer zij het over de praktijkbegeleiding heeft. Met echt inhoudelijke argumenten komt zij niet. Niet zo vreemd, want er zijn ook geen rechtvaardige/eerlijke argumenten te vinden om rijinstructeurs één keer in de vijf jaar opnieuw een examen te laten doen dat zij reeds met goed gevolg hebben afgelegd toen zij (ooit) rijinstructeur werden. Maar argumenten om het 5-jaarlijks examen af te schaffen en er een verplichte praktijkbegeleiding van te maken, zijn er wel:
- De kwaliteit van de begeleiding zal omhoog gaan wanneer niet meer het examenprotocol centraal staat, maar hoe de rijinstructeur daadwerkelijk lesgeeft;
- rijinstructeurs lopen niet meer het risico dat ze één keer in de vijf jaar hun inkomen kwijtraken;
- goede rijinstructeurs zullen minder snel de branche verlaten doordat zij op zoek gaan naar een ander beroep. Wie wil nu het risico lopen één keer in de vijf jaar het inkomen te verliezen?
- rijinstructeurs zijn minder tijd kwijt aan het instuderen van het toneelstuk (deze tijd kan beter benut worden aan nuttige bijscholing).

Goede onderwerpen
Verder staan er, zoals gezegd, veel goede onderwerpen in het eisenpakket, zoals het goed beheersen van de Nederlandse taal en het onderdeel WvW en RVV standaard in de theoretische bijscholing in plaats van facultatief. Ook kunnen, zoals in het eisenpakket ook gesteld wordt, de instroomeisen om aan de opleiding te beginnen hoger. Wat mij betreft kunnen de instroomeisen zelfs nog hoger dan de VRB en de FAM voorstellen. Het lijkt mij bijvoorbeeld een logische volgorde om eerst de rijvaardigheid van de toekomstige rijinstructeur te controleren alvorens aan de opleiding wordt begonnen. Ook een aantal jaren rijervaring lijkt mij niet meer dan normaal. Zo gebeurt dat bij het CBR ook.