Afbeelding

Vertrouwde techniek in een nieuw jasje

De C3 is bij Citroën sinds 2002 alweer het best verkochte model. Met de nieuwe C3 die onlangs is geïntroduceerd, hoopt het Franse merk dat dit succes kan worden gecontinueerd. Als de schijn niet bedriegt, zou dat best eens kunnen lukken, niet in de laatste plaats omdat de motoren oude bekenden zijn en hun kwaliteit hebben bewezen.

Het embleem van Citroën – de dubbele chevron – staat op de neus en op de kont van de nieuwe C3, maar daarmee houdt de vergelijking met het model dat nu uitloopt wel zo ongeveer op. Vanwege marketingvoorwaarden is de aanduiding C3 gebleven, maar dit is toch echt een behoorlijk andere auto dan de auto die zeven jaar lang de successen aaneenreeg. Aan de andere kant: aan het motorengamma is niets veranderd, dat dan weer niet.

Gegroeid
Allereerst groeide de C3 met vijf centimeter, tot een lengte van 3,99 meter, en in de breedte komen er twee centimeters bij. Daarentegen is de hoogte gekrompen, met maar liefst vier centimeter. En om nog wat maten op te geven: de wielbasis – en daar gaat het om qua binnenruimte – groeide van 2,49 naar 2,54 meter. De wielbasis is exact hetzelfde als van de Peugeot 208 en dat is niet vreemd, want beide wagens delen hetzelfde platform. Met de totale lengte zit de C3 wel een stok lager dan andere auto's in het B-segment, grofweg zo'n 10 centimeter. Citroën heeft hiervoor gekozen om de C3 niet te veel op de C4 Cactus te laten zitten, want dat zou maar kannibaliseren.

Ruimte binnenin
Maar goed, even terug naar de ruimte binnenin. Voor een compacte auto biedt de C3 voorin voldoende ruimte. Ook langere personen kunnen benen en hoofd prima kwijt. En bij niet al te lange inzittenden voorin voorziet ook de achterbank in genoeg beenruimte, maar de hoofdruimte houdt niet over omdat het dak iets schuin afloopt. Het is wel een iel bankje.

Comfort
Nu we toch in het interieur zijn beland, nemen we meteen ook de rest maar even door. Citroën heeft een naam hoog te houden op het gebied van comfort en aan die verwachtingen wordt voldaan. De stoelen bieden veel comfort en zijn relatief groot, maar toch is de zitting voor mensen met lange benen wat aan de korte kant en ook de zijdelingse steun zou wat beter kunnen. Wat vanuit de stoel verder opvalt zijn de grappige details, zoals portiergrepen die lijken op het handvat van een koffer. Maar belangrijker is natuurlijk het instrumentarium. Het dashboard is overzichtelijk, waarin vooral de ventilatieopeningen in het midden met daaronder een joekel van een digitaal scherm, waarop door middel van touchscreen de meeste functies worden bediend.

Camera
Helemaal nieuw is de zogeheten 'ConnectedCAM', een camera tegen de voorruit die verkeersborden leest en de afstand tot de voorganger alsmede de positie tussen de strepen op de weg bepaalt. Bovendien kan de camera worden bediend door de bestuurder, bijvoorbeeld na een ongeval. Mocht er zich een ongeval voordoen, dan filmt de camera automatisch de beelden 30 seconden voor en 1 minuut na de klap. Maar, en nu komt, de beelden kunnen natuurlijk ok worden gebruikt in de lessituatie én ze kunnen via een gratis applicatie op de smartphone of tablet direct via social media gedeeld worden. Dit is een regelrechte trekker in de rijscholensector, want er is geen andere auto in het B-segment die dit aanbiedt.

Naar eigen smaak
Het uiterlijk van de C3 bevalt ook. Voor zover je van een uiterlijk kunt speken trouwens. Je kunt de C3 namelijk heel aardig naar je eigen smaak inkleuren – customizen heet dat – want het dak, de zogeheten airbumps op de flanken (net zoals bij de C4 Cactus) en de omlijsting van de achterruit zijn in diverse kleuren beschikbaar. Tel daarbij op dat er negen hoofdkleuren zijn en dat dit allemaal met elkaar kan worden gecombineerd en je weet je verzekerd van een auto waarvan je niet snel een tweede ziet, want alles bij elkaar zijn er 36 kleuralternatieven.
Dit verhaal geldt trouwens ook voor binnen, want er zijn liefst vier zogenoemde 'mood packs' om de sfeer in het interieur te bepalen. Let wel: al dit moois, net als de kunststofomlijsting van de wielkasten, is niet standaard, maar zelfs in de standaarduitrusting is de C3 het aanzien meer dan waard.

Motoren
Op de lijst met motoren prijken drie benzinemotoren: driepitters met 68, 82 of 100 pk. Deze PureTech-motoren kennen we al uit de huidige Citroën C3 én uit de Peugeot 208. Ook staan er twee dieselmotoren met vermogens van 75 en 100 pk in de lijst, en ook deze BlueHDi's zijn reeds bekend. De 75-pk uitvoering mist een turbo, maar die zit er wel in de krachtiger uitvoering die dan ook duidelijk de voorkeur verdient. Maar ja, dat scheelt dan ook weer brandstof.

Onderstel
Qua onderstel belooft Citroën comfort en het komt deze belofte na. Zonder dat de carrosserie gaat overhellen in bochten of heftig duikt bij remmen, weten de relatief grote wielen oneffenheden in het wegdek efficiënt op te vangen. Wat betreft de wielophanging wijkt Citroën ook niet van de vertrouwde voorganger af. Achter wordt gebruikgemaakt van een torsie-as en voor past het merk een pseudo-McPherson-ophanging toe, die prima voldoet.

De camera wordt met een app bediend.
Het dashboard.
Afbeelding