Kan theorie niet in één keer op de schop?

Steeds vaker merk ik dat er binnen de branche geworsteld wordt met de fenomenen theorieles en theorie-examen. Dat is trouwens niet iets van de laatste jaren – sterker, het is van alle tijden – maar misschien is het goed dat er nu, gezien de nodige veranderingen die blijkbaar op stapel staan en gezien de extra aandacht vanuit politiek en media, echt een slag wordt gemaakt. Ik heb daar wel een aantal meningen en vragen over.
Allereerst meen ik dat er wel wat makkelijker termen gebruikt kunnen worden. Neme het woord anticiperen. Een prachtwoord en voor iedere instructeur gesneden koek, maar veel leerlingen hebben geen idee wat dit betekent. Natuurlijk zijn wij er voor om dat uit te leggen, maar is het niet veel handiger als voor het woord anticiperen structureel een ander woord wordt gekozen in alle theorieboekjes, bijvoorbeeld vooruitdenken? En zo zijn er meer voorbeelden.

Ik realiseer me hierbij wel dat er langzamerhand geen standaard Nederlands meer is. De Nederlandse taal is voortdurend in beweging en verandert constant, omdat de samenleving verandert. Het CBR wil dit oplossen door verandering in de bevraging door middel van de introductie van sleepvragen. Ik vaag me echter af of het CBR hiermee echt tegemoet komt aan de veranderingen in de samenleving. De tijd zal het leren en ik ben benieuwd naar de reacties van mijn leerlingen.
Ik vraag me wel af of de theorie niet beter in één keer in het belang van de verkeersveiligheid helemaal op de schop moeten nemen. Ik juich toe dat het CBR bezig is te verbeteren, dat zijn ze ook aan hun kerntaak en aan de samenleving verplicht, maar mijn advies is: doe het nu in één keer goed. Dus niet nu sleepvragen introduceren, daarna komen met video en vervolgens weer iets anders. Dat blijven immers cosmetische ingrepen en zo creëer je een lappendeken waaronder je de kernproblemen verstopt. En de zogenoemde turborijscholen houden daardoor bestaansrecht en maken er een potje van door eendaagse cursus te blijven aanbieden met 100 procent kan op slagen.

Ik moet in dit verband eerlijk toegeven dat ook ik gestart ben met een proef met een eendaagse theoriecursus, maar natuurlijk wel met een eerlijke cursus en zonder slaaggarantie, want dat kan helemaal niet. En de cursus en het examen vinden niet plaats op dezelfde dag, want je kunt nooit zo snel lesstof tot je nemen. Eerlijk gezegd ben en blijf ik voorstander van een cursus die over een langere periode wordt uitgesmeerd omdat je alleen dan bepaalde zaken kunt leren, maar steeds meer klanten vragen om een cursus op één dag en dus ga ik daarin mee. Wat dat betreft is de markt voorgoed veranderd door de turbo-opleiders.
In dit verband pleit ik er tevens voor om alle specialisten op dit gebied te horen. Het CBR heeft nogal de neiging te vinden dat het de wijsheid in pacht heeft, maar ik weet dat er buiten het CBR bekwame specialisten zijn op het gebied van bevragen. Al die kennis moet je gebruiken. Is dit alles een utopie? Ik hoop het niet en dromen mag altijd, toch?
Heeft u suggesties, vragen of opmerkingen? Ik ben bereikbaar via e-mail info@fly-over.nl.