Afbeelding

Voor het eerst daalt de lesprijs

Rij-instructie heeft een traditie dat het in de laatste editie van een jaar een gezonde lesprijs communiceert. Op basis van een berekening komt Henriëtte Haverkate van Haverkate Rijschool Administratie & Advies tot de conclusie dat de lesprijs voor een zzp'er 39,25 euro moet zijn en voor een zzp'er met één man op de loonlijst is dit 52,23 euro. In beide gevallen is de lesprijs daarmee lager dan in 2016: een unicum.

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom de berekende lesprijs lager is dan vorig jaar. Welnu en helder: dat komt door de lage rentelasten, door het gegeven dat auto's iets goedkoper zijn geworden en vooral vanwege het feit dat de brandstofkosten lager zijn. Dat scheelt een slok op een borrel.

Wenkbrauwen fronsen
Los daarvan verwachten we ook dit jaar weer dat veel rijschoolhouders hun wenkbrauwen zullen fronsen bij het zien van de lesprijs die Henriëtte Haverkate van Haverkate Rijschool Administratie & Advies berekent. Dat is zo'n beetje de 'running gag' in de rijscholenbranche. En op zich is dat ook helemaal niet erg. Sterker, iedereen moet zijn eigen prijsbeleid hanteren, want vrije concurrentie is een groot goed. De lesprijs die Henriëtte heeft berekend, is ook echt geen must.

Hoger of lager
Hoger is misschien verstandiger. Wij kunnen ons bijvoorbeeld goed voorstellen dat u niet kiest voor een VW Polo 1.4TDI 90 pk Comfortline waarvoor in deze berekening is uitgegaan, maar voor een auto die duurder is en daardoor een hogere afschrijving heeft. Wij zien soms lesauto's waarvan we ons afvragen: Hoe kan het uit?, maar als u daarin lesgeeft en er onder aan de streep goed mee uitkomt, dan is dat prima en geldt het devies: niets meer aan veranderen. En een lagere lesprijs is soms ook te verdedigen. Misschien kunt u om een bepaalde reden wel met minder inkomsten toe, hoeft u niet te adverteren of is er een andere reden waarom u niet hoog in de boom hoeft te zitten.

Gezond ondernemen
Maar hier gaat het allemaal niet om. Het gaat erom dat in deze berekening alle kosten die een ondernemer die gezond onderneemt heeft, zijn opgenomen en ook dat er een normaal aantal uren (1880 in dit geval, zijnde 47 weken van 40 uur) wordt gewerkt. Er wordt bijvoorbeeld van uitgegaan dat iemand 15 dagen ziek is en gewoon op vakantie gaat. Bent u nooit ziek? Vooral proberen zo te houden, maar dat is wel een bonus. Maar gaat u nooit op vakantie? Dat is wel onverstandig. En er zijn ook rijschoolhouders die geen ziekteverzuimverzekering hebben en die ook geen bedrag reserveren voor hun pensioen. Dan kom je inderdaad goedkoper uit, maar ook dat is niet aan te raden.

Kosten
Zoals te verwachten is, zijn de autokosten het hoogst, gevolgd door overheadkosten (deze twee schelen ongeveer drieduizend euro met elkaar) en sparen voor een nieuwe auto (afschrijving dus).

Zzp'ers
En dan moeten we ook nog even uitleggen waarom gekozen is voor zzp'ers en zzp'ers met één personeelslid. Ook dit is eenvoudig te verklaren: het gros van de ondernemers in de branche behoort hiertoe. Grote rijscholen hebben een heel ander kostenplaatje, maar die zijn heel goed in staat om dat zelf uit te rekenen. Maar ook voor hen is dit een aardige indicatie.

Leg ze naast uw eigen cijfers
We raden u aan om uw eigen cijfers eens eerlijk naast deze lesprijsberekening te leggen en te kijken waar u het anders doet en de vraag te stellen of dat een verstandige keus is. Daar zijn de feestdagen prima geschikt voor. Kijk of uw kosten hiermee in de pas lopen, of u werkelijk alle kosten doorberekent, of u kunt besparen of dat u juist iets bent vergeten en maak dan voor uzelf een eigen berekening.
Hoe dan ook wensen wij u voor 2017 een goed en een gezond ondernemend jaar toe.