Met de FAM naar de overkant

Deze keer gebruik ik deze ruimte voor een verslag van de reis die leden van de FAM op 16, 17 en 18 november maakten naar Newcastle in Engeland.
Allereerst startten we op 16 november in de haven van IJmuiden met ons symposium, waarvan u in het bericht hiernaast de belangrijkste besluiten ziet. Na de vergadering gingen we aan boord en vertrokken we richting Newcastle. Na het gezamenlijke diner was er volop gelegenheid voor een informeel samenzijn en brainstormen. Waar bij het stormen langzamerhand letterlijk moest worden genomen: het werd een onrustige nacht.
In de ochtend arriveerden we in de haven van Newcastle. Na het gezamenlijke ontbijt vertrokken we met een touringcar naar Verkeersschool Tyne & Wear LGV driver training school waar we hartelijk werden ontvangen. Tyne & Wear verzorgt rijopleidingen in alle categorieën, EHBO, ADR en logistieke opleidingen.
In de presentatie over de rijopleidingen in Engeland bleek dat de opleidingen in Nederland en in Engeland nagenoeg gelijk zijn met twee opmerkelijke verschillen:
- In Engeland mag iedereen die minimaal 3 jaar in het bezit is van het rijbewijs rijles geven. Dit geldt voor elke categorie.
- Er zijn in het gebied rondom Newcastle drie verkeersscholen op drie miljoen inwoners.
Het eerste punt juichen wij natuurlijk niet toe. Wij hechten juist aan een goede opleiding tot rijinstructeur. En voor de tweede situatie zou iedereen direct tekenen. Na de lunch brachten we de middag door in Newcastle, waarna we terugreisden naar IJmuiden.
Los van het bezoek aan de rijschool viel mij net als alle voorgaande jaren de enorme saamhorigheid op. De FAM bestaat volgend jaar veertig jaar, maar op deze manier komen er makkelijk veertig jaar bij.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM