Hoeveel kansen verdien je?

Er zijn zo van de regels in dit land waar je het in beginsel mee eens moet zijn. Zoals: iemand is pas schuldig wanneer de rechter dit heeft vastgesteld en iedereen verdient een tweede kans.

Maar soms vraag je je af of dat in alle gevallen wel van toepassing is. Zeker als je weet dat deze persoon de maatschappij heel veel schade berokkend heeft. Als je weet dat iemand willens en wetens en met nimmer aflatende ijver steeds weer het verkeerde pad kiest.

Moet het voor iemand die na herhaalde keren te zijn veroordeeld nog mogelijk zijn om weer binnen de branche zijn tenten op te slaan, om vervolgens de kans te geven om opnieuw slachtoffers te maken? Het geheugen van de gemiddelde Nederlander is niet van dien aard dat men direct een naam koppelt aan een rijschool. Of dat men het doopceel van de man of vrouw achter de onderneming natrekt. Nee, men vertrouwt er eigenlijk op dat 'de overheid' het wel regelt dat iemand die zichtbare sporen van list en bedrog heeft achtergelaten in de maatschappij niet meer op hetzelfde vakgebied zijn gang kan gaan.

Maar helaas is dat (nog) niet zo geregeld. En of je dat in de toekomst kunt voorkomen, is ook nog maar de vraag. Want je moet o zo voorzichtig zijn om geen claim aan je broek te krijgen.

We hebben samen als branche de taak om niet alleen van onze leerlingen verantwoorde weggebruikers te maken, maar ook om een goede en adequate maar zeker ook structurele voorlichtingscampagne te gaan opzetten. Zoals we al aangaven in het startdocument dat door de minister wordt omarmd, is dat een taak van de branche zelf waarbij uiteraard de steun en de support van de samenwerkingspartners essentieel is.

Van de burger mag ook iets verwacht worden, want hoe dan ook staat het maken van keuzes iedereen vrij, alleen moeten wij hen waar mogelijk wel de mogelijkheid bieden om een verantwoorde keuze te maken die gebaseerd is op echte feiten. En kies je als burger dan nog altijd eerst voor het geld en dan pas voor kwaliteit, ja, dan kan het voorkomen dat je achteraf gezien op de blaren moet zitten.

Peter van Neck,
voorzitter VRB