Afbeelding

Honderden leden weg bij BOVAG Rijscholen

Bij BOVAG Rijscholen is afgelopen jaar tot nu een derde van de leden afgehaakt omdat ze niet aan de nieuwe kwaliteitseisen konden voldoen. "Het bleek dat ruim een derde van de BOVAG-leden niet aan deze eisen kon voldoen. Een deel heeft zelf die conclusie getrokken, een ander deel is door BOVAG opgezegd nadat bleek dat de onderneming niet aan de eisen kon voldoen. Overigens eisen die nu ook door de minister van I&M in haar recente Kamerbrief omarmd worden."

Dit schrijft algemeen directeur van BOVAG Peter Niesink in een reactie op het feit dat vorig en dit jaar een groot aantal leden heeft opgezegd. Meest opvallende opzegger is Roger Keijbeck, voormalig voorzitter van BOVAG Rijscholen en erelid van de afdeling. Hij licht vandaag in Rij-instructie toe waarom hij op 1 januari 2017 geen lid meer is.
Alle opzeggingen zijn voor BOVAG rijscholen geen aanleiding het nieuwe beleid te herzien. "De ingestelde lidmaatschapseisen blijven van kracht, waarbij wel zorgvuldig naar de uitvoering gekeken wordt en deze waar nodig wordt verbeterd", aldus Niesink. De afdeling voert momenteel gesprekken met leden en ondernemers die het lidmaatschap hebben opgezegd en ook met de organisaties FAM en VRB om een goed beeld te krijgen waar de overeenkomsten en verschillen liggen. "En we bespreken met onze leden welke stappen we de komende periode moeten zetten om tot een sterk collectief te komen dat zich in positieve zin onderscheidt in de markt."
Zie ook pagina's 18/19/20.


Slechts enkele onbevoegde
instructeurs betrapt

Voorlopig moet de branche het doen met steekproefsgewijze controles van de WRM-pas, waarmee het CBR drie maanden geleden is gestart. Een wens van de branche is dat op deze pas een pasfoto komt, maar minister Schultz van Haegen van I&M wil hier vooralsnog niet aan. "Het toevoegen van een pasfoto aan het WRM-bevoegdheidscertificaat brengt zware eisen op het gebied van informatiebeveiliging met zich mee omdat het certificaat hiermee gelijkgesteld wordt aan een identificatiedocument", schrijft zij in antwoord op vragen van de Kamerleden Hoogland (PvdA) en Visser (VVD).

Het valt volgens de officiële berichten alleszins mee met het aantal onbevoegde instructeurs dat tot nu is betrapt, laat de minister weten. Volgens wilde cijfers zouden er rond de 1300 onbevoegde instructeurs lesgeven, maar tot op heden zijn er volgens haar maar een paar instructeurs betrapt. "Ik heb eerder gemeld dat ik mij niet herkende in het geschetste beeld (het beeld dat op grootschalige wijze wordt gefraudeerd-red). Ook sindsdien hebben mij geen onderbouwde signalen over het op grote schaal onbevoegd lesgeven bereikt."

Rijbewijs
De minister is overigens bekend met het feit dat een WRM-pas alleen geldig is in combinatie met een geldig rijbewijs en bij een controle kan een instructeur weigeren om ook het rijbewijs te tonen (het CBR heeft geen handhavingsbevoegdheid en kan niet eisen dat het rijbewijs wordt getoond-red.). Hierover meldt zij: "Omdat een rijinstructeur tijdens het lesgeven op de weg juridisch gezien de bestuurder is van een voertuig, dient deze ook altijd te beschikken over een geldig rijbewijs. Voor de formele handhaving door de politie en bij iedere bijscholingsactiviteit dient zowel het WRM-bevoegdheidscertificaat als het rijbewijs getoond te worden."
Ook vindt de minister het niet nodig om aanvullende maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat leerlingen erop kunnen vertrouwen en zelf ook kunnen controleren dat ze les krijgen van een bevoegde rijinstructeur. "Het bevoegdheidsregister van het IBKI is openbaar en voor iedereen 24/7 via de website van het IBKI te raadplegen. Op diverse websites, waaronder de website rijschoolgegevens.nl van het CBR, wordt leerlingen dan ook aangeraden om dit te raadplegen."

Verder wordt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ingeschakeld om naast de politie controles uit te voeren van de WRM-bevoegdheidspas. "De ILT zal zich in het eerste jaar na de inwerkingtreding van de wet richten op het terugsturen van ongeldige passen en op het verzamelen en analyseren van signalen betreffende onbevoegd lesgeven", laat de minister weten.


Wijzigingen autobelastingen 2017-2020

Vanaf 2017 wijzigen de autobelastingen op een aantal punten. Daarmee maakt het kabinet het stelsel van autobelastingen eenvoudiger, onder andere door het aantal bijtellingspercentages te verminderen. De veranderingen moeten ook zorgen voor stabiele belastinginkomsten en een efficiëntere bijdrage aan een gezonder milieu. Hieronder staan alle veranderingen op een rij.

Bijtelling vanaf 2017
Voor een nieuwe auto met een CO2-uitstoot van 106 gr/km of meer gaat het algemene bijtellingspercentage van 22 gelden. Dit geldt voor auto's die een datum van eerste toelating op de weg hebben vanaf 1 januari 2017. Voor zeer zuinige auto's blijft de verlaagde bijtelling gelden voor een periode van 60 maanden na de maand waarin de auto voor het eerst te naam is gesteld in het kentekenregister.

Volelektrische auto's krijgen een fiscale stimulans
Het kabinet heeft de ambitie dat na 2035 alleen nog auto's verkocht worden die emissievrij kunnen rijden. Na 2050 moeten er alleen maar emissievrije auto's rondrijden. Daarom blijft het kabinet volledig elektrisch rijden tot en met 2020 volledig stimuleren. Het bijtellingspercentage voor privégebruik van dit type zakelijke auto blijft 4 procent.
Vanaf 2017 gaat voor nieuwe plug-ins het algemene bijtellingspercentage van 22 gelden. Deze auto's profiteren tot en met 2020 nog wel van een halftarief in de motorrijtuigenbelasting (mrb). Zo is het voor particulieren aantrekkelijker om een tweedehands plug-in hybride auto te kopen.

Zwaardere belasting auto's zonder roetfilter
Oude dieselauto's die meer fijnstof uitstoten dan een nieuw model gaan meer betalen. Voor deze vervuilende diesels zonder fabrieksroetfilter gaat de mrb per 2019 met 15 procent omhoog (inclusief opcenten).

Bpm tot 2020 met 14,7 procent verlagen
Het kabinet wil de aanschafbelasting (bpm) stapsgewijs afbouwen met in totaal 14,7 procent in 2020. De afbouw is een eerste stap naar een volledige afbouw van de bpm op termijn. De dieseltoeslag is uitgezonderd van deze afbouw en deelt niet mee in de verlaging van de tarieven.

Verlaging mrb voor personenauto's
De mrb gaat voor reguliere personenvoertuigen omlaag met gemiddeld 2 procent per 1 januari 2017. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een hogere mrb van de meest vervuilende dieselpersonen- en dieselbestelauto's.


Trammenland geeft inzicht in gevaren van de tram

In niet heel veel steden in Nederland heb je kans een tram tegen te komen. Maar in de steden waar dit wel mogelijk is, is onder verkeersdeelnemers een grote onbekendheid met het fenomeen tram. En dan gaat het niet alleen om de verkeersregels, maar ook over de trams zelf. Om jongeren meer inzicht te geven in de trams is er nu het fenomeen Trammenland, dat op een interactieve manier de risico's onder de aandacht brengt van jongeren die onvoldoende rekening houden met de tram als verkeersdeelnemer.

Het initiatief voor de digitale module Trammenland is genomen door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, samen met partners HTM en ROV-ZH (Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland). Aanleiding is dat in de regio Rotterdam Den Haag jaarlijks dertig aanrijdingen met een tram plaatsvinden, waarbij gemiddeld twee keer per jaar dodelijke slachtoffers vallen. De HTM zocht daarom uit waardoor ongevallen met trams kunnen gebeuren en het blijkt dat weggebruikers (zowel jong als oud) slecht op de hoogte zijn van de beperkingen van de tram (lange remweg, niet kunnen uitwijken) en de verkeersregels.
Trammenland brengt op een interactieve manier de risico's onder de aandacht van jongeren die onvoldoende rekening houden met de tram als verkeersdeelnemer. Zo leren zij gevaar beter herkennen en hun gedrag aan te passen.?

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding