Paul Wemer is juist blij met BGF

Er zijn ook BOVAG-leden die juist heel erg blij zijn met het BGF en absoluut geen moeite hebben met de 7,50 euro per leerling. Zoals Paul Wemer, directeur van Verkeersschool Nelen in Amsterdam. Wemer moest, toen hij voor het eerst van de ophoging naar 7,50 euro hoorde, ook even slikken, maar hij zat al snel op een ander spoor. "Het gaat om je mindset", zegt hij. "Men lijkt wel bang om een bedrag door te berekenen omdat ze bang zijn dat het klanten gaat kosten. Maar dat is niet zo, het levert juist klanten op, zeker in een omgeving als Amsterdam waar veel cowboys zitten. Iedereen kent hier wel een verhaal van iemand die 1500 euro betaalde aan een rijschoolhouder die kort erna met de noorderzon was vetrokken. En als ik uitleg dat het heel normaal is dat je bij een reis een bijdrage levert aan het NGR Garantiefonds en dat ze dankzij het BGF er zeker van zijn dat ze het bedrag dat ze betalen niet kwijt zijn, dan begrijpt iedereen dat. Ik heb tot nu één keer meegemaakt dat iemand het niet wilde. Die vrouw zei dat ik 33 jaar bestond, dat vond ze voldoende zekerheid. We kwamen er niet uit en toen heb ik uiteindelijk verteld dat ze dan een andere rijschool moest zoeken. Een dag later belde ze op dat ze het toch begreep en nam ze les. Weet je, het heeft vooral te maken met de kwaliteit die je wilt nastreven. Zeker in een stad als Amsterdam, maar dat geldt eigenlijk overal, moet je blij zijn dat je je kunt onderscheiden en dat kun je hiermee."

Goed verkopen
Wemer rekent sinds een jaar een hoger bedrag door dan dat hij moet afdragen aan BOVAG en ook dat kan hij goed verkopen. "Stel dat de afdracht alsnog 7,50 euro per leerling wordt. Vervolgens moeten je systemen erop worden afgestemd, je moet het bedrag voorfinancieren omdat je het aan het begin van het jaar moet afdragen, je moet er de BOVAG lesovereenkomst voor opstellen, een aparte factuur maken en het kost gewoon administratieve tijd. Ik vind het dan niet gek om er 15 euro voor te vragen en daar heeft niemand een probleem mee. En trouwens, we zijn toch allemaal ondernemers? Als je voor een bromfietsrijbewijs of E achter B dat bedrag niet wil doorberekenen, dan doe je dat toch niet? Je bent daar volledig vrij in."
Wemer vindt het, kortom, jammer dat het BGF 'nieuwe stijl' niet doorgaat op 1 januari. En hij zegt: "Weet je wat het ook is? De besluitvorming heeft een paar maanden in beslag genomen, iedereen heeft zijn zegje kunnen doen en het is goed uitgelegd allemaal. Het bestuur is echt niet over één nacht ijs gegaan. Blijkbaar hebben de leden die nu te hoop lopen niet erg op zitten letten."