Roger Keijbeck bij zijn afscheid als voorzitter van BOVAG, ruim twee jaar geleden.
Roger Keijbeck bij zijn afscheid als voorzitter van BOVAG, ruim twee jaar geleden.

BOVAG Garantie Fonds (BGF) is splijtzwam binnen BOVAG

Voor 1 oktober dit jaar moesten leden van BOVAG die in 2017 geen lid meer wilden zijn dit aangeven. Dat hebben ze bij BOVAG Rijscholen geweten, want er kwamen veel opzeggingen, waaronder die van de voormalig voorzitter Roger Keijbeck. Het heeft voornamelijk te maken met de vernieuwing van het BOVAG Garantie Fonds (BGF). Roger Keijbeck vertelt welke pijnpunten hij heeft. BOVAG heeft inmiddels de vernieuwing uitgesteld, maar dat laat onverlet dat er nog steeds pijn zit.

Theo Vuijk, eigenaar van rijschoolhouder Fly-Over in Den Haag, gooide tijdens de algemene ledenvergadering van BOVAG Rijscholen in september de knuppel in het hoenderhok. Na een toelichting van BOVAG-voorlichter Tom Huyskens konden de leden vragen stellen en dat deed Theo. Blijkbaar had hij zitten slapen, zei hij, maar hoe dan ook was hij het er niet mee eens dat de tariefsverhoging voor de bijdrage aan het BGF van 0,75 euro naar 7,50 euro ook voor iedere kandidaat voor het bromfietsbewijs geldt. Wat hem betreft geldt: 7,50 euro kun je aan iemand die pakweg tweeduizend euro betaalt voor een B-opleiding nog wel maken, maar 7,50 euro op een opleiding van drie- top vierhonderd euro is een ander verhaal.

Discussie
Zijn stelling leverde een levendige discussie op, met een opvallend einde: voormalig voorzitter Roger Keijbeck drong er bij het bestuur op aan om het besluit nog eens goed te bekijken want hij was bang, zo zei hij, dat dit wel eens slecht zou kunnen uitpakken voor de afdeling. De reactie van Huyskens was weinig bevredigend: het besluit was genomen, in het najaar van 2015 waren de leden uitgebreid geïnformeerd en eigenlijk was er geen weg terug.

BOVAG-hart
Daarna werd het in publicitair opzicht vrij stil rond het BGF, maar niet bij de ledenadministratie van BOVAG. Daar regende het opeens opzeggingen, waaronder die van Theo Vuijk en Roger Keijbeck en andere (grote) rijschoolhouders. Maar deze twee zijn extra opmerkelijk, want ze hebben een echt BOVAG-hart. Vuijk maakte jarenlang deel uit van het bestuur en zat recent nog in de denktank die de nieuwe kwaliteitseisen van de afdeling heeft voorbereid. En Roger Keijbeck was liefst zes jaar lang voorzitter van de afdeling en is bij diens afscheid benoemd tot erelid van de afdeling. Dit besluit schreeuwt om een uitleg die Keijbeck bereid is te geven. "Ik wil hiermee het signaal afgeven dat veel leden, onder wie ik, het gevoel hebben dat het bestuur niet goed luistert naar de leden", trapt hij af. "Mijn mening is dat het bestuur van een afdeling van BOVAG altijd moet doen wat de leden willen, want daarvoor zit het er. En dat is nu niet het geval. Er worden regelmatig door leden issues ingebracht waar te weinig of niets mee gedaan wordt. Nee, het gaat niet om het kwaliteitsbeleid. Daar heb ik zelf nog een aanzet toe gegeven en daar sta ik helemaal achter. Maar als leden het idee hebben dat er weinig met hun inbreng wordt gedaan, dan doe je in mijn ogen iets niet goed."

BGF
Er zijn blijkbaar meer pijnpunten, maar het BGF is het heetste hangijzer. Keijbeck zegt erover: "Het is helemaal waar dat de leden zich er vorig najaar over hebben uitgesproken, maar bij die vergaderingen was maar een klein deel van de leden aanwezig. Nu opeens de uitwerking concreet wordt neemt de schrik toe, want nu zie je opeens wat het in de praktijk gaat kosten. Ikzelf zou bij ongewijzigd beleid tussen de 10.000 en 15.000 euro aan BOVAG overdragen, terwijl ik nu jaarlijks rond de 2.800 euro betaal. Dat is een te groot verschil."

Uitgesteld
Inmiddels heeft het bestuur van BOVAG Rijscholen eieren voor zijn geld gekozen en de vernieuwing van het BGF tot nader order uitgesteld. Er zullen nu heel veel vergaderingen worden gehouden om de gelederen te sluiten en om het BGF zo in elkaar te knutselen dat iedereen ermee kan leven. Trouwens, net als alle andere BOVAG-leden vindt ook Keijbeck het BGF een 'unique sellingpoint' voor leden van de BOVAG. De vraag is wel: wat wil hij dan wel betalen? "Ik ben ondernemer in hart en nieren en vind dat een ondernemer eigenlijk zelf moet kunnen bepalen wat hij afdraagt aan het BGF. Daarbij speelt mee dat elke regio anders is. Ik krijg het in Limburg niet verkocht om aan elke leerling bijvoorbeeld tien euro te vragen voor het BGF bij elke opleiding. Wat ik wel redelijk vind? Een verhoging van 0,75 euro naar bijvoorbeeld 1,50 of 2 euro en eventueel daarna elk jaar een klein bedrag erbij. Daar kan ik mee leven."

Gaat het dan slecht met jou?
Er komt nog iets bij, iets dat niet alleen bij Keijbeck, maar ook bij andere leden speelt: "Als ik dat bedrag doorbereken, krijg ik geheid de vraag van klanten waarom dat is. En als ik dat dan uitleg, vragen ze: O, apart, gaat het dan slecht met jou? Dat soort gesprekken wil ik helemaal niet. Los daarvan: het BGF moest in de crisisjaren een paar keer fors de buidel trekken waardoor dit hele verhaal is ontstaan. Maar het gaat nu weer goed, waardoor ik niet verwacht dat de komende jaren veel rijscholen die lid zijn van BOVAG zullen omvallen. Dat mag ook wel meewegen."

Aan het hart
Het gaat Keijbeck trouwens allemaal best aan het hart dat het zo loopt, laat dat gezegd zijn. "Ik was zes jaar lang voorzitter van BOVAG en ben erelid, dus het doet me best wel wat. Maar ik hoor nu alleen maar klagende leden over BOVAG en dat is niet goed. Ik ben er ook van overtuigd dat de leden BOVAG niet ten onder zullen laten gaan."

Reactie BOVAG
We hebben BOVAG Rijscholen om een reactie gevraagd en algemeen directeur van BOVAG Peter Niesink geeft op basis van een aantal vragen van Rij-instructie de visie van BOVAG Rijscholen. Hieronder de kern van het betoog:
"Wij vinden dat als ouders hun kind al op jonge leeftijd laten deelnemen aan het gemotoriseerde verkeer, rijschool en instructeurs daardoor een grotere verantwoordelijkheid dragen voor een goede rijopleiding, zorgvuldig en betrouwbaar in de omgang met deze jongvolwassenen zijn en dat investeringen die ouders en leerlingen doen, gewaarborgd moeten zijn. Zie daar de basis van de BOVAG-eis tot VOG en het garantiefonds."

"Dat er commotie is ontstaan over enkele vernieuwingen van het garantiefonds heeft naar ons idee niet zo zeer te maken met het garantiefonds zelf, maar met wantrouwen onderling en de al jarenlange controverses in de rijscholenbranche. Zie alleen al het bestaan van drie brancheorganisaties die samen slechts een vijfde van de branche verenigen, waarvan BOVAG er nu 650 vertegenwoordigt. Het feit dat de grotere, professionele rijscholen weinig eensgezind zijn, helpt niet om de belangen van deze branche goed te behartigen en gezamenlijk een vuist te maken tegen misstanden en een te laks optredende overheid."

"BOVAG-leden liepen hiermee voor de muziek uit. En dat is spannend in een markt met heel veel aanbieders en dus grote concurrentie, soms niet helemaal eerlijk bovendien. Het bleek dat ruim een derde van de BOVAG-leden niet aan deze eisen kon voldoen. Een deel heeft zelf die conclusie getrokken, een ander deel is door BOVAG opgezegd nadat bleek dat de onderneming niet aan de eisen kon voldoen. Overigens eisen die nu ook door de minister van I&M in haar recente Kamerbrief omarmd worden."
"Het BOVAG verenigingsbestuur in samenwerking met het afdelingsbestuur rijscholen wil zich sterk blijven maken voor een goede rijschoolbranche in Nederland. Waarin we samen zorgen voor een goede rijopleiding voor leerlingen en waar ondernemers een eerlijke boterham kunnen verdienen. Maar daarvoor is nodig dat de rijscholenbranche de rijen sluit en gezamenlijk werkt aan kwaliteit. We juichen het toe als dat binnen BOVAG gebeurt, maar veel belangrijker is dat dat in elk geval samen gebeurt. Dat rijschoolondernemers niet via de media communiceren, maar met elkaar het gesprek aan gaan."

De integrale tekst staat vandaag op Rij-instructie.nl.

De gemoederen binnen BOVAG over het BGF zijn verhit.
Met deze opgepimpte Ford Mondeo zou BOVAG Rijscholen reclame gaan  maken voor het BGF.