Minister gaat eindelijk door de knieën

Eindelijk. Deze verzuchting slaakt Willem Weijers, vicevoorzitter van de FAM, elders in dit blad. Hij reageert hiermee op het besluit van minister Schultz van Haegen van I en M dat ze na aanvankelijk hardnekkig de boel de boel laten, toch maatregelen gaat treffen om de rijscholenbranche te verbeteren (Lees: aan te pakken). 'Eindelijk' is dan ook het enige goede woord en veel insiders die in de branche al heel lang meelopen noemen het een historische beslissing.
En dat is het.

Met name de brancheverenigingen hebben de afgelopen weken goed werk geleverd. De drie organisaties vonden elkaar in een Startdocument dat is aangeboden aan de Tweede Kamer, met alle pijnpunten, wensen en eisen erin. Dat is later door VRB en FAM teruggebracht tot een eisenpakket op een A4'tje. Dat BOVAG zich opeens hier niet bij aansloot maar z'n eigen weg ging bewandelen, is dan wel weer vreemd en is absoluut een scheurtje in het verstandshuwelijk tussen de drie organisaties, maar dat mag verder geen naam hebben. Sterker: extern kun je beter met z'n allen optrekken, maar intern mag je best eens naar elkaar bijten.

Wat er allemaal precies gaat veranderen, is nog niet bekend. In elk geval denkt Schultz aan een verplichte Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en een pasfoto op de WRM-pas zodat controles makkelijker worden. Verder verwacht ze dat de Nederlandse Franchise Code die dit jaar is opgesteld ook veel goed zal doen in de branche (in deze code komen regels waaraan een contract tussen franchisegever en franchisenemer moet voldoen) en zij gaat met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in overleg om te kijken welke mogelijkheden er zijn op het gebied van het vrije ondernemerschap.

Deze laatste stap is verreweg het meest revolutionair. De brancheorganisaties pleiten al jaren voor het Duitse model, waarbij je pas een rijschool kunt beginnen als je drie jaar in loondienst bent geweest als rijinstructeur en het is aannemelijk dat de minister de ACM vraagt of dit ook in Nederland kan. Het antwoord lijkt eenvoudig: als het in Duitsland kan, kan dit ook in Nederland, want blijkbaar is het niet in strijd met de Europese mededingingsregels.

Een belangrijke vraag is of de opstelling van de minister nu betekent dat er schoon schip in de branche wordt gemaakt. Dat is niet waarschijnlijk. Schoonmaken is heel wat anders dan schoon schip maken. Ook na invoering van alle maatregelen zullen er ongetwijfeld cowboys blijven rondlopen. Maar er is in elk geval een sterk begin gemaakt.