Edwin Vink: 'Toen ik dit voorbij zag komen, besloot ik eigenlijk meteen om aan te haken.'
Edwin Vink: 'Toen ik dit voorbij zag komen, besloot ik eigenlijk meteen om aan te haken.'

Eerste maand van TRIPPR Challenge is veelbelovend

De TRIPPR Challenge ligt vol op stoom. Op 1 oktober is deze uitdagende competitie tussen beginnende bestuurders gestart en de eerste resultaten zijn zeer bemoedigend. Wel lijkt voor een grote uitrol over Nederland een financiële prikkel nodig om jonge bezitters van een rijbewijs ertoe te bewegen aan te haken.

Eerst even voor wie het gemist heeft: de TRIPPR Challenge dient twee doelen. Het eerste is de verkeersveiligheid onder beginnend bestuurders proactief verbeteren. Meerdere onderzoeken bevestigen dat beginnend bestuurders een hoge risicogroep in het verkeer zijn. Iemand in zijn eerste 5000 kilometer heeft zelfs een vijf keer zo grote kans om betrokken te zijn bij een ongeval en 17- en 18-jarigen zijn het meest kwetsbaar in het verkeer. Hier valt dus wel wat te winnen.

Verdienmodel
Het tweede doel is dat er mogelijk een nieuw verdienmodel voor de rijscholensector uit kan ontstaan. "Wij willen te weten komen of Trippr nieuwe inkomsten kan opleveren voor rijscholen. Nadat een leerling geslaagd is, verliest de rijschoolhouder deze uit het oog. Dat is heel jammer, want de instructeur heeft rond de veertig uur naast de leerling gezeten en dat is een unieke propositie waar veel meer uit te halen valt. Wij hopen dat Trippr aantoont dat dit mogelijk is", zegt initiatiefnemer Wouter Eijkelenkamp van Dation, softwareleverancier in rijschoolland, en Greenstar Statistics, leverancier voor tools om rijgedrag te bevorderen.

Veelbelovend
De eerste maand is inmiddels dus achter de rug en de vooruitzichten zijn veelbelovend. "In de aanloop en tijdens de eerste maand hebben we al veel geleerd met elkaar", zegt initiatiefnemer Wouter Eijkelenkamp van Dation, softwareleverancier in rijschoolland, en Greenstar Statistics, leverancier voor tools om rijgedrag te bevorderen. "Het blijkt dat rijscholen erg veel animo hebben voor het project, met als voornaamste beweegredenen de bevordering van de verkeersveiligheid en het creëren van een additioneel verdienmodel", aldus Eijkelenkamp.

Geen voertuig ter beschikking
Er is wel een maar: het is lastig gebleken om geschikte kandidaten te vinden voor de TRIPPR Challenge. Ruim 90 procent van de geslaagden heeft niet direct een eigen voertuig ter beschikking en valt daarmee eigenlijk af. "Het is dan ook een goed middel om aan te bieden aan leerlingen die 1-4 jaar geleden geslaagd zijn, maar pas recent een eigen voertuig zijn gaan rijden", zegt Eijkelenkamp.

Financiële prikkel
Onder de kandidaten die wel een eigen voertuig ter beschikking hebben, leeft vooral de vraag: Waarom zou ik meedoen aan Trippr? Eijkelenkamp zegt hierover: "We merken dat een selecte groep bestuurders het vooral heel interessant vindt om mee te doen aan deze pilot omdat ze veelal vanuit veiligheid of de groene kant geïnteresseerd zijn. Wel lijkt een financiële prikkel vereist om een grotere groep warm te maken: de leerling wil op een of andere manier een (liefst financiële) beloning zien. Hierover zijn wij momenteel druk in gesprek met verzekeraars en tevens met partijen die een incentive kunnen bieden aan Trippr-deelnemers."
"Al met al zijn de eerste cijfers bemoedigend en kijken we erg uit naar het rendement op de opfrislessen, die in november gegeven gaan worden. Hierin verwachten we uiteraard aan te tonen dat het volgen van een opfrisles resulteert in een hoger cijfer in de TRIPPR Challenge. Dit gaan we volgende maand evalueren."


'Er valt altijd wel
iets te verbeteren'

Edwin Vink (Rijschool Edwin Vink in Culemborg) is nogal van de nieuwe ontwikkelingen. "En toen ik dit voorbij zag komen, besloot ik eigenlijk meteen om aan te haken." De reden: "Het is heel simpel: als je bent geslaagd ben je nog geen goede automobilist, maar dat is natuurlijk geen nieuws. Er valt altijd wel iets te verbeteren in het begin van een carrière als automobilist. Bovendien is het een welkome aanvulling dat je contact kunt houden met de mensen die zijn geslaagd."

Hij heeft zich opgegeven met zijn zoon Jeroen van 20 en heeft inmiddels een mooi voorbeeld van wat Trippr teweeg kan brengen. "In een verslag bleek dat mijn zoon Jeroen op een relatief korte afstand acht keer achter elkaar vrij plotseling remde. Ik zag dat en het bleek dat dit in een file was gebeurd. Daaruit blijkt dus dat de afstand tot de voorligger toch echt te kort is en daar hebben we met behulp van deze gegevens over kunnen praten. Wat zijn reactie was? Dat hij precies wist waar het fout gaat."

Cijfers liegen niet
Het opvallende is dat Edwin regelmatig naast zijn zoon op de bijrijdersstoel zit, maar het bruuske remgedrag van zijn zoon hem eigenlijk nooit echt was opgevallen. "Maar de cijfers liegen niet. En bovendien ga ik niet elke keer als ik iets merk of zelf iets anders zou doen, dat zeggen. Ik ben niet elke keer als ik ernaast zit de instructeur."
Trippr loopt nog te kort om te zien of het rijgedrag van Jeroen significant verbetert. "Dat kan ik pas over drie maanden zeggen. Een eenmalige verbetering is geen verbetering."

Veiligheid voor alles
Er zijn vijf onderdelen waar Trippr naar kijkt (zie het bericht elders op deze pagina's), maar wat Edwin betreft steekt er één bovenuit: "Veiligheid is het belangrijkste. Hij moet de boel en zichzelf heel houden, dat is waar het om draait. En als je minder snel gas geeft en minder vaak hard afremt en weer optrekt, ga je vanzelf minder brandstof verbruiken."


'We zien nu al, na een maand, verbeteringen'

Jaco Breeman van Autorijschool Succes in Middelharnis doet samen met zijn dochter Veronique (19) mee aan de TRIPPR Challenge. Toen hij las over Trippr was hij direct enthousiast. "Ik vind het een buitengewoon goed idee om jonge mensen die net zijn geslaagd voor het rijbewijs op deze manier te monitoren en om hen te motiveren beter auto te rijden. Het gebeurt amper, maar soms heb je weleens iemand die slaagt van wie je je afvraagt hoe dat mogelijk is", laat hij weten.
Bovendien was Veronique net geslaagd en dat maakte het wel zo makkelijk om deel te nemen. Vraag vooraf: zit hij trouwens weleens naast zijn sturende dochter met de gedachte: o jee, dat zou ik anders doen. Hij antwoordt eerlijk: "Dat gebeurt inderdaad weleens. Vooral bij kruisingen. Dan denk ik: ga nu maar, maar zij twijfelt dan. Maar gevaarlijke situaties komen niet voor, zij rijdt gewoon goed."

Snel optrekt
Uit de eerste verslagen blijkt dat Veronique regelmatig iets te fel optrekt en soms wat laat begint met remmen. "Zodra de verslagen binnenkomen nemen we ze samen door. Mede omdat ik het niet alleen vertel maar ook kan bewijzen met feiten, reageert ze dan dat ze daar in vervolg op zal letten en in de ene maand dat we nu bezig zijn zie je al verbeteringen. We zijn er nog niet, maar het begin is heel positief."


'Het kan alleen nog maar beter worden'

Ook Murat Kilic van Rijschool Murat in Purmerend wist meteen met wie hij aan Trippr wilde meedoen. Dat is op zich niet vreemd, want op zijn website biedt hij een opfriscursus aan aan iedereen die denkt daar behoefte aan te hebben. "Dit sluit daar mooi op aan."
Hij doet mee met zijn ex-leerlinge Wehra, die hij omschrijft als iemand 'die stevig doorrijdt'. "We hebben nu een paar mails met scores en daaruit blijkt dat er wel wat te halen valt. En ik zie nu al dat het verbetert, bijvoorbeeld met het gedrag in de bochten. En dan hebben we nog twee maanden te gaan, dus het kan alleen maar nog beter worden."


Dit wordt gemonitord

Deze vijf onderdelen worden gemonitord door Trippr:
- Snelheid
- Acceleratie
- Remmen
- Bochtenwerk
- Brandstofverbruik


Volg Trippr op www.trippr.nl.

Autorijschool Succes doet graag mee met de TRIPPR Challenge.