Zorg dat ze je zien en wees creatief

Vorige week dinsdag (1 november) werd op RTL4 de Nationale Verkeerstest uitgezonden waaraan ik met veel plezier een bijdrage heb geleverd. En ook was ik recent op tv bij een uitzending over oplichters in onze branche die door PowNed werd uitgezonden. Veel mensen vragen mij weleens hoe ik dat voor elkaar krijg: elke keer dat er een rijschool nodig is voor een programma over verkeer, komen ze bij mij. "Kan ik dat ook voor elkaar krijgen?", vragen ze ook weleens.

Of iemand anders het ook zou kunnen, weet ik natuurlijk niet – ik hoop het niet, want dan bellen ze mij niet meer (grapje) – maar ik weet wel hoe ik dit voor elkaar heb gekregen. Dat is door jarenlang op een positieve manier actief te zijn in de branche, door me open te stellen voor iedereen en alles, door een mening te hebben en die ook te willen ventileren, door kwaliteit te bieden en door betrouwbaar te zijn. Daar is ook deze column ook een bewijs van. En niet te vergeten: je moet niet alleen zeggen dat je kwaliteit biedt, maar dat moet ook aantoonbaar zijn, dat lijkt me vanzelfsprekend.

En dit is een les die andere rijschoolhouders best eens ter harte kunnen nemen, vind ik. Want de koek is groot genoeg, met al die omroepen, regionale en lokale zenders, naast tv ook radio en kranten en dan ook nog de social media. Het komt erop neer dat elk onderwerp dat een link heeft met verkeer of ondernemen zich ervoor leent om je rijschool onder de aandacht te brengen. Dit kun je bewust actief opzoeken - ik weet nog dat ik actief de middelbare scholen ben gaan opzoeken en op een gegeven moment weten ze je te vinden.

Natuurlijk moet ook je website op orde zijn. En dan bedoel ik niet alleen een leuk plaatje, maar ook dat je gevonden wordt. Een carrosserie zonder motor is geen auto en zo moet je een website waar geen systeem achter zit ook zien.

En dan is er tegenwoordig ook het fenomeen sociale media. Ook die moet je op orde hebben met aansprekende content. Klanten - in mijn geval heel Den Haag en omstreken - moeten je weten te vinden omdat je het leuk doet. En dan bedoel ik niet al die felicitaties die iedereen heeft. Die zijn ook belangrijk, zeker, maar niet onderscheidend en daar gaat het om: dat je opvalt. Zet bijvoorbeeld eens een leuke quiz op Facebook, maak eens - of beter nog elke week - een leuke column voor het lokale krantje, zet er een foto op van een vreemde verkeerssituatie: met dat soort dingen trek je aandacht. Met andere woorden: wees creatief en laat zien dat je er bent en zorg ervoor dat de rijschool in een positieve flow terecht komt.

Ook komt vaak de vraag of het me wat brengt al die aandacht, want ik steek er natuurlijk best tijd in. Dat weet ik niet en dat weet niemand, of al die inspanningen ook klanten opleveren. Maar wat ik wel weet, is dat het me in elk geval geen kwaad doet, geen klanten kost en dat ik door alle publiciteit bekend sta als een serieuze rijschoolhouder. Dat is op zich al veel waard.