Er is nog een wereld te winnen en dat moet nu gebeuren

In deze editie staat een uitgebreid artikel met kritiek op het IBKI. En in deze editie staat ook een pagina van de FAM. Deze twee hebben nauw met elkaar te maken. Ik zal dat uitleggen.

Op de FAM-pagina stelt voorzitter Ruud Rutten dat hij merkt dat iedereen op één lijn zit om de branche te verbeteren. Alle neuzen in dezelfde richting, dat werk. Dat hoort hij, voelt hij, proeft hij. En de voorzitters van BOVAG Rijscholen Frank Hoornenborg en van VRB Peter van Neck zitten er net zo in.

De kritiek aan het adres van IBKI die in deze editie staat, lijkt hier haaks op te staan. Maar dat is niet het geval. Integendeel. Ook Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcademie die de kritiek uit, heeft het beste voor met de branche, juist met dit artikel. Ook Kantelberg wil dingen in de branche verbeteren.

We staan momenteel aan de vooravond van de behandeling van een nieuwe WRM en dat is een goed moment om alle rommel nu eens op te ruimen. Dit betekent dat de behandeling van de nieuwe WRM niet per se dit najaar hoeft plaats te vinden in de Tweede Kamer. Liever niet zelfs, wanneer, zoals nu het geval is, blijkt dat er nog een groot aantal onbeantwoorde vragen zijn. Beter ten halve keren dan ten hele dwalen, dat is de boodschap. En neem dan meteen ook belangrijke onderwerpen mee die op de agenda staan of komen. De zelfsturende auto en hoe gaan we daar als branche mee om, is een voorbeeld.

Het is dan wél van wezenlijk belang dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan een betere branche. Brancheorganisaties, rijschoolhouders, opleiders, exameninstituten, examinatoren, misschien zelfs rijbewijsbezitters, consumentenorganisaties, uitgevers van verkeersleermiddelen, toeleveranciers, natuurlijk politici, de minister van I en M en haar mensen op het ministerie niet te vergeten en iedereen die ik verder over het hoofd zie maar die een speler is in deze branche; iedereen moet nu de kans krijgen om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een professionele branche. De brancheorganisaties hebben met het startdocument een prima basis gelegd voor een inhoudelijke discussie, maar dit is inderdaad zoals Ruud Rutten het verwoordde het begin. Het doel moet zijn dat de branche beter wordt met als uiteindelijk resultaat meer verkeersveiligheid. Want dat het daaraan schort, maakt Peter van der Knaap, directeur van de SWOV, in deze editie glashelder.

Er is nog een wereld te winnen en dat moet de komende tijd gebeuren.