Alfred Gruisen vindt Trippr een welkome aanvulling om startende bestuurders te coachen.
Alfred Gruisen vindt Trippr een welkome aanvulling om startende bestuurders te coachen. Foto:Live2Drive

SAMEN VOOR EEN VEILIGER EN ZUINIGER VERKEER

Zaterdag 1 oktober is Trippr van start gegaan! Tientallen jongeren die net hun rijbewijs hebben gehaald gaan de strijd aan om een veiliger en duurzamer automobilist te worden. Zij worden daarbij gecoacht door hun instructeur. Trippr duurt drie maanden, waarna de balans wordt opgemaakt en er één beginnend bestuurder is die de meeste vooruitgang heeft geboekt. En aanhaken kan nog steeds.

De afgelopen weken is de lancering van Trippr groot onder de aandacht gebracht in de rijscholenbranche en initiatiefnemer Wouter Eijkelenkamp van Dation, softwareleverancier in rijschoolland, en Greenstar Statistics, leverancier voor tools om rijgedrag te bevorderen, zijn zeer te spreken over de bereidheid van de rijscholensector om mee te doen. "Heel veel instructeurs zijn blij met dit initiatief waarmee de branche zich kan onderscheiden op het gebied van verkeersveiligheid. De branche is erg toe aan nieuws waarvan de branche nieuwe energie krijgt."

Meedoen
Het bleek aan de andere kant niet makkelijk om jonge automobilisten te vinden die mee wilden doen. "Voor hen is het iets abstracts en bovendien rijden de meeste niet vanaf het begin in hun eigen auto, maar in die van hun ouders. Daar kan natuurlijk ook het rijgedrag van gemeten worden, maar niet iedere ouder was daarvan gecharmeerd."
Maar alles bij elkaar zijn er toch zo'n vijftig teams die de strijd aangaan. "Daarmee hebben wij een interessante competitie. En we krijgen hiermee de komende maanden veel data over het rijgedrag van startende automobilisten en hoe wij hun rijgedrag kunnen beïnvloeden zodat ze een veiliger en zuiniger automobilist worden."

Hier gaat het om
Trippr dient twee doelen: de verkeersveiligheid onder beginnend bestuurders proactief verbeteren én een nieuw verdienmodel voor rijscholen. Wat betreft de veiligheid: tal van onderzoeken bevestigen dat beginnende bestuurders een hoge risicogroep in het verkeer zijn. Iemand in zijn eerste 5000 kilometer heeft een vijf keer zo grote kans om betrokken te zijn bij een ongeval en 17- en 18-jarigen zijn het meest kwetsbaar in het verkeer. "In de eerste weken na het behalen van je rijbewijs heb je nog niet de ervaring om in elke situatie snel en correct in te grijpen. Dit heeft vervelende gevolgen, gevolgen waar Trippr een verschil in wil maken", aldus Eijkelenkamp.

De rol van de coach
Zodra een leerling is geslaagd, krijgt deze van de rijschool een Trippr-stick. Deze plugt de bestuurder in in zijn voertuig en vanaf dat moment wordt automatisch elke rit gemonitord. De resultaten worden vervolgens teruggekoppeld aan de bestuurder en aan de coach. "Dit biedt een kraakhelder beeld van een individuele bestuurder over zijn kunnen en zijn ontwikkelpunten, waar de rijschool tactisch op in kan spelen met advies en/of een opfrisles", aldus Eijkelenkamp.

Tevens een nieuw verdienmodel
Er is nog een tweede doel. Dat is dat hierdoor mogelijk een nieuw verdienmodel ontstaat voor de rijscholensector. "Deze branche heeft behoefte aan een nieuw verdienmodel en die biedt Trippr. Wij willen uitzoeken of onze challenge nieuwe inkomsten kan opleveren voor rijscholen", aldus Eijkelenkamp. "Nadat een leerling geslaagd is, verliest de rijschoolhouder deze uit het oog. Dat is heel jammer, want de instructeur heeft rond de veertig uur naast de leerling gezeten en dat is een unieke propositie waar veel meer uit te halen valt. Wij hopen dat Trippr aantoont dat dit mogelijk is."


Aanhaken kan nog steeds

Er is nog steeds ruimte voor enkele teams om mee te doen aan deze uitdaging. Deelname kost 150 euro voor de Trippr-stick en 5 euro per maand (Trippr duurt drie maanden).
Meer informatie en opgeven kan via www.trippr.nl of door te bellen op 053-8200217.


'Als je bent geslaagd, kun
je nog niet autorijden'

Alfred Gruisen, eigenaar van rijschool Live2Drive in het Limburgse Hulsberg, was meteen enthousiast om deel te nemen aan Trippr. "Als je geslaagd bent voor het rijbewijs wil dat namelijk nog niet zeggen dat je kunt autorijden. Trippr biedt een unieke mogelijkheid om een leerling ook nadat hij geslaagd is te begeleiden en te coachen."
Gruisen, die informatie over Trippr op zijn website heeft geplaatst, is wel gestuit op een probleem: hij heeft nog niemand bereid gevonden om deel te nemen. "Ik heb genoeg leerlingen die ik heb ervaren als een goede en gemotiveerde leerling. Maar iedereen die ik heb gevraagd vond het belangrijk om het rijbewijs te halen en daarna geloven ze het wel. Helaas, want juist onervaren automobilisten maken de meeste brokken."
Gruisen blijft echter zoeken en hij krijgt de mogelijkheid om later in te stappen. "Want dit is en blijft een unieke kans om iets te doen aan de verkeersveiligheid in Nederland."


Gezamenlijk doel:
10% minder ongevallen

Het gezamenlijke doel vanuit de deelnemende rijopleiders is om voor 2020 ten minste 10 procent minder ongevallen onder beginnend bestuurders te realiseren. Voorop staat dat actieve coaching onder beginnend bestuurders een schakel is die nu ontbreekt in de verkeerseducatie en voor de beginnend bestuurder een stap voorwaarts is in een veiliger en zuiniger rijstijl.


5 rijprestaties gemonitord

Er zijn vijf onderdelen essentieel om een betere (lees: veiliger) automobilist te worden. Ze zijn samengebald in wat nog steeds 'het Nieuwe Rijden' heet. Deze vijf onderdelen worden gemonitord door Trippr. Het gaat om:
- Snelheid. Spreekt voor zich. Des te meer je je rechtervoet kunt bedwingen, des te veiliger je rijdt.
- Acceleratie. Accelereren is essentieel om veilig te kunnen rijden. Wanneer geef je gas en wanneer niet?
- Remmen. Je kunt bruusk remmen, maar veel beter is het om te anticiperen op komend remgedrag.
- Bochtenwerk. Natuurlijk is het leuk om door een bocht te scheuren, maar dat weggedrag hoort thuis op een circuit, niet op de openbare weg. Trippr scant wat de bestuurder in de bochten doet.
- Brandstofverbruik. Door alle bovenstaande aspecten onder de knie te hebben, gaat het brandstofverbruik vanzelf naar beneden. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om te zorgen dat je niet om de haverklap bij het tankstation moet zijn.

De rol van de coach op al deze onderdelen is van cruciaal belang.


Hier gaat het om

Veiligheid
Jonge beginnende automobilisten (18-24 jaar) hebben in Nederland een ruim vijf keer zo groot ongevalsrisico als ervaren bestuurders (30-59 jaar). Het risico van jonge mannen is zelfs ruim zeven keer zo groot. De hoofdoorzaken hiervan zijn een gebrek aan rijervaring en het risicogedrag dat kenmerkend is voor jongeren en jongvolwassenen.

Kosten
Rijgedrag heeft enorme invloed op de kosten die je aan je auto hebt. Door voorzichtiger op te trekken, te remmen en je snelheid te matigen kun je wel 30% besparen op brandstofverbruik, slijtage van banden en remmen en ander onderhoud. Afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt, kan dit honderden euro's per jaar schelen.

Milieu
Auto's hebben een enorme impact op de luchtkwaliteit. In Nederland zorgen alle auto's bij elkaar voor zo'n 25% van de CO2-uitstoot. Door slimmer om te gaan met mobiliteit kunnen wij daar veel in verbeteren. Met beter rijgedrag bespaar je zo duizenden kilo's CO2-uitstoot. Je draagt direct bij aan een schonere lucht.


Volg Trippr op www.trippr.nl.

Ook een check van de banden is onderdeel van het coachen van een beginnend bestuurder.