We zitten op één lijn

Het is alweer enkele weken geleden dat de FAM, VRB en BOVAG naar buiten zijn gekomen met het alom bekende Startdocument. Veel is er gezegd en geschreven over dit document. Veel mooie reacties hebben we mogen ontvangen. En natuurlijk ook wel wat kritiek.
Maar door te blijven uitleggen wat we nastreven en willen bereiken, is het ons uiteindelijk toch gelukt om de meeste opleiders ervan te overtuigen dat we het beste voor hebben met iedereen die in deze branche werkzaam is. En met iedereen bedoel ik alle opleiders die hun steentje bij willen dragen aan de verkeersveiligheid in Nederland. Hiermee doel ik dus op alle opleiders die kwaliteit en professionaliteit hoog in het vaandel hebben staan.
De kritiek dat wij alleen spreken namens de brancheorganisaties heb ik dan ook meteen naast me neergelegd. Want ik weet zeker dat wij ook spreken namens vele opleiders in Nederland die geen lid zijn van een organisatie, maar wel vakmensen zijn en hun werk prima uitvoeren.

Langzaam maar zeker raken wij er steeds meer van overtuigd dat we de goede weg zijn ingeslagen. De steun van de diverse websites en schrijvende pers hadden we hard nodig en daar zijn we dan ook erg blij mee. Ook moest er een uitzending van Powned, die zeker geen reclame was voor onze branche, aan te pas komen om ons te steunen en iedereen wakker te schudden dat het hoog tijd wordt voor verandering.
De politiek heeft ons inmiddels steun en hulp toegezegd. Complimenten uit Den Haag deden ons goed en moedigen ons aan om de ingeslagen weg te blijven bewandelen. Ook gesprekken met het IBKI, het CBR, opleidingsinstituten en dergelijke brengen steeds meer duidelijkheid in het hele verhaal.

Wat mij persoonlijk opvalt is dat we nu uiteindelijk allemaal op één lijn zitten. Gesprekken, enquêtes, interviews enzovoort maken mij steeds vrolijker en enthousiaster over het einddoel. Op de laatste FAM-ledenvergadering hebben al onze leden hun input mogen geven over het Startdocument. Zij gaven aan wat volgens hen echt veranderen moet. In grote lijnen komt dit neer op de inhoud van het Startdocument.

Enkele belangrijke punten zijn:
- Er moeten spelregels komen voor toetreding tot de opleiding.
- De opleiding moet uitgebreid worden.
- Applicatie moet anders opgezet worden.
- Er moeten meer controles komen op zowel de rijschoolondernemer als de instructeur.
- Er moeten sancties komen voor iedereen die zich hier niet aan houdt.

Persoonlijk vind ik het zeer belangrijk dat de professionals op een of andere manier beloond worden en de branchevervuilers gestraft worden. Uiteraard zijn er nog een aantal andere voorstellen, maar hierboven staat de basis om mee aan de slag te gaan.
Dit komt grotendeels overeen met wat onze collega-brancheorganisaties als input van hun leden kregen. Uiteraard moet dit allemaal nog verder uitgewerkt worden in concrete voorstellen en gaan we hiermee aan de slag, maar er is eenduidigheid. Op zeer korte termijn gaan wij hiermee terug naar Den Haag, waar we inmiddels een groeiend aantal Kamerleden achter ons hebben staan.

Tenslotte vraag ik aan alle vakbroeders die onze branche een warm hart toedragen: steun ons de komende tijd door dik en dun. Laat van je horen. Lid of geen lid van de FAM, VRB of BOVAG: het gaat nu om ons vak. Het gaat om onze toekomst. Laten we nu samenspannen en opkomen voor alle professionals die het goed voorhebben met onze branche.

Ruud Rutten,
voorzuitter FAM