Afbeelding

Renault vindt ruimtewonder
Scénic opnieuw uit

Renault heeft de Scénic vernieuwd - zeg maar opnieuw uitgevonden - en het resultaat is een heel mooie MPV. En dat is een geweldig resultaat, want de MPV ligt door de opkomst van de mateloos populaire SUV's niet meer echt lekker in de markt. De Scénic gaat echter hoge ogen gooien als de schijn niet bedriegt.

Renault heeft een naam op te houden met zogeheten 'ruimtewagens'. In 1984 verrichtte het baanbrekend werk door met de Espace te komen en twaalf jaar later werd de verkoophit Scénic gelanceerd. De Espace stond geparkeerd in het segment van de grote jongens, maar de Scénic was als ruimtewonder een middenklasser en daarmee werd een trend gezet. Niet voor niets werden er de afgelopen twintig jaar rond de vijf miljoen van verkocht.

SUV
Maar ook is waar dat veel eigenaren van een Renault Scénic en ook andere MPV's zijn geswitcht naar de SUV's. Dit zijn kleinere en nog beter betaalbare ruimtewagens. Meest recent is in dezelfde showroom de Renault Captur een enorme hit en je kunt je best afvragen of er wel plek is voor een nieuwe Scénic. Maar Renault heeft het gewoon aangedurfd om de Scénic, zeg maar, opnieuw uit te vinden en daar is de Franse autobouwer wonderwel in geslaagd.

Mooie auto
De nieuwe Scénic is allereerst een mooie auto. Daarvoor is de Nederlandse topontwerper Laurens van den Acker verantwoordelijk. In 2012 werd onder zijn leiding een nieuwe echte 'Renaultsmoel' ontworpen, te beginnen bij de Clio en deze wordt keurig doorgetrokken naar de Scénic. Het forse logo op de zwarte grille tussen de markante koplampen en een voorruit die natuurlijk doorloopt van de motorkap naar het dak zijn twee markante uitingen. Het is alsof de auto je lachend uitdaagt. En ook het deukje in de flanken met daaronder een soort opgetrokken lip is kenmerkend voor de nieuwe lijn. Wat ook opvalt, zijn de wielen waar de auto op staat.

20 inch wielen
Ongeacht de lengte (met de introductie wordt meteen ook de Grand Scénic gepresenteerd) of uitrustingsniveau, staat de auto op 20 inch wielen (195/55R20 is de exacte maat die voor elke Scénic geldt). En dat lijkt een detail, maar is gedurfd. 'Dikkere' banden hebben namelijk een paar nadelen, zoals een minder goed rijgedrag en weggedrag en ze zijn ook gewoon duurder dan bijvoorbeeld een '17-inchie'. Door een goede prijsafspraak te maken met de bandenboeren is het tweede nadeel meteen al weggepoetst, terwijl het comfort op de weg ook prima in orde is. De grote wielen met banden hebben eerder een stabiliserende factor, zodat bijvoorbeeld al te veel overhellen in de bochten niet gebeurt.

Ruimte
Voor kopers van een Scénic is ruimte een belangrijke voorwaarde. Voorin is ruimte genoeg en achterin staat in de nieuwe uitvoering een bank met drie voorgevormde stoelzittingen in plaats van de tot nu gebruikelijke drie stoelen die veel berijders maar lastig vonden. Ook kan – en dat is niet nieuw – de passagiersstoel voorin plat worden neergelegd, met als voordeel dat er ook lange zaken makkelijk kunnen worden vervoerd. Niet dat je er veel aan hebt (hoe vaak vervoer je nu iets langs en een kerstboom koop je ook maar één keer per jaar), maar het zijn van die dingetjes waaraan je afziet dat er nagedacht is over het gebruiksgemak. Achterin zijn de hoofd- en beenruimte niet bijster groot, dat is wel iets om rekening mee te houden. Een bestuurder van laten we zeggen 1.85 meter lang die de stoel op de achterste stand zet, kan niet iemand achter hem hebben met dezelfde lichaamsmaten. Je kunt de Scénic ook kopen met een fraai glazen dak, maar die kost nog meer hoofdruimte. Mooi is het wel, maar praktisch dus niet, althans, in de gewone Scénic. In de Grand Scénic is alles een stuk ruimer.

Bergvakken
De Scénic is wel op een ander vlak een ruimtewonder, zoals in het aantal bergvakken en er is net als in de Captur een lade als dashboardkastje. Gebleven zijn het handige vak onder de voorstoel en het verschuifbare bergvak (niet helemaal naar voren schuiven, want dan kun je niet meer bij de bekerhouders) tussen de voorstoelen en verder zijn er allerlei bakjes en vakjes om spullen in te leggen.

Materialen
De gebruikte materialen zijn over het algemeen prima de luxe. Het dashboard is bijvoorbeeld van zacht kunststof, maar het is dan wel weer jammer dat de onderkant van het dashboard van hard plastic is gemaakt. Dat was in de vorige Scénic ook al zo en was een punt van kritiek, maar Renault heeft er niets mee gedaan, helaas.

Sturen
Sturen in de Scénic is voor iedere leerling heerlijk om te doen. De besturing reageert exact en zelfs door lengteribbels op het wegdek laat de auto zich niet uit balans brengen. Maar wat minstens zo belangrijk is in deze branche: het uitzicht vanaf de bestuurdersstoel is zeer royaal. Bovendien heeft Renault de vorm van de raamstijlen zo gemaakt dat ze ondanks de belangrijke functie voor de stevigheid van de carrosserie niet onnodig het zicht ontnemen. Wat je noemt een overzichtelijke auto.

Head-updisplay
Aan elektronica is geen gebrek. Vermeldenswaard in dit verband zijn de camera die de borden langs de weg leest en strepen op de weg detecteert en er vervolgens ook iets mee doet én een systeem waarmee voetgangers worden beschermd. Een voetganger wordt herkend en als de bestuurder niets doet met de informatie, stopt de auto vanzelf. Maar hier geldt natuurlijk wel: don't try this at home. Ook uniek in dit segment is het head-upkleurendisplay, waarmee de bestuurder op ooghoogte beschikt over alle belangrijke informatie (snelheid, GPS-navigatie en rijhulpmiddelen). Ook de parkeerhulp zal door menigeen worden gewaardeerd.

Motoren
Nieuwe motoren krijgt de nieuwe Scénic niet. Het benzineaanbod beperkt zich tot de 115 en 130 pk TCE en aan diesels zijn er de dCi110 (81 - 110/4.000, koppel 260/NC), de dCi 110 Hybrid assist (81 - 110/ 4.000, koppel 260/NC), de dCi130 (81 - 110/ 4.000, koppel 260/NC) en de dCi160EDC (118 - 160/ 4.000, koppel 360/1.750). In dit gamma is de dCi 110 Hybrid Assistent een vreemde eend. Hierbij wordt een kleine elektromotor in de aandrijflijn opgenomen die bij vlot accelereren zorgt voor meer kracht en werkt bij gas los en remmen als een dynamo waarmee een 48 Volt batterij wordt opgeladen. Volgens Renault scheelt dit 8 tot 10 procent in het dieselverbruik.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding