'Geef veiligheid voorrang'

Tijdens mijn autovakantie naar Spanje via België en Frankrijk zag ik aardig wat verschillen tussen onze verkeersregels en de buitenlandse. En dat terwijl ik in de veronderstelling was dat de reden tot wijziging van het RVV 1966 in het op 1 november 1991 van kracht geworden RVV 1990 onder meer te maken had met uniformiteit in de bebording in Europa.
Ondanks de vele aanpassingen van het RVV 1990 - in 2011 werden bijvoorbeeld verkeersborden ten behoeve van de circa 700.000 kleurenblinden in Nederland voorzien van een contourenrandje - noemen we het nog steeds RVV 1990. Het hoe en waarom van de wijziging van RVV 1966 naar RVV 1990 is vastgelegd in het verdrag van Wenen (08-11-1968) en hoewel er daarbij gestreefd wordt naar uniformiteit blijken de daarin beschreven regels slechts richtlijnen zonder verplichting te zijn. Daarom zullen die verschillen tussen de lidstaten blijven bestaan, weet ik nu.

In het nieuwe RVV 1990 wordt veel overgelaten aan het 'gezonde verstand' van verkeersdeelnemers. Onder het motto 'geef je verstand eens voorrang' werd er van alles geschrapt. Bij de geboorte van het nieuwe RVV 1990 waren alle ingewikkelde en moeilijk te handhaven artikelen uit het oude RVV 1966 dus verdwenen. Op zichzelf goed. Je hebt niets aan overbodige of ingewikkelde artikelen. Maar in veel gevallen ook onduidelijker. Iedereen snapte vroeger bijvoorbeeld de betekenis van de oude 'verboden af te slaan'-borden.
Toch werden die vervangen door 'je moet rechtdoor' (D4) wat bij veel weggebruikers nog steeds vraagtekens oplevert. Het huidige bord B3 heette eerst voorrangskruising en nu voorrangskruispunt. Hoewel het bord 'parkeren op even en oneven dagen' is vervallen, wordt het in sommige steden met smalle straten, o.a. De Meern, nog steeds gebruikt.
Het driehoekige B6 was vroeger 'nadering voorrangsweg, -kruising of -splitsing' terwijl de verbeterde versie vertelt wat je er precies mee moet, namelijk 'verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg'.

Verder kwam er een extra bord eenrichtingsweg, naast C3 ook C4, werd verkeersplein rotonde en verdwenen de B-weg en de regel met betrekking tot de volgafstand van vrachtauto's en autobussen onderling. In art. 25 van het oude RVV stond dat bestuurders van vrachtauto's en autobussen een afstand van ten minste vijftig meter van een vrachtauto of autobus waar zij achter blijven rijden moeten houden. Als je wilt uitvoegen kom je er tegenwoordig bijna niet meer tussen in de colonne dicht op elkaar rijdende vrachtauto's. Een terecht vervallen regel is het verbod op schuin oversteken van de straat, wat ook echt niet meer van deze tijd was.
Het voordeel van al die veranderingen in relatie tot de Europese eenwording op bordengebied blijft vaag wanneer ik zie dat het in Spanje, Frankrijk en België vaak nog steeds op onze 'oude' manier is geregeld en soms zelfs beter dan bij ons. Zo hebben Frankrijk en België op autosnelwegen misttekens (omgekeerde V) die direct duidelijk maken of je te dicht op je voorganger rijdt. Zie je bij mist maar twee tekens dan mag je maximaal 60 km/uur en bij drie maximaal 90 km/uur. Bellen tijdens het rijden is daar verboden voor alle voertuigen, ook voor fietsers.
Invoering van die regel zal de verkeersveiligheid in Nederland beslist vergroten. Alles scharen onder 'geef je verstand voorrang' blijkt in de praktijk toch minder goed te werken omdat er altijd weggebruikers zullen zijn die hun verstand simpelweg niet willen gebruiken. Bij niet-geregelde misdragingen kunnen concreet gevaarlijke of onnodig hinderlijke gedragingen weliswaar nog worden 'opgehangen' aan het welbekende kapstokartikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), maar het bezorgt de handhavers dan wel meer schrijfwerk. Ik pleit dus voor helderheid en een wijziging naar 'geef veiligheid voorrang'.
Zie o.a.: http://wetten.overheid.nl/BWBV0004310/2008-11-08.