Afbeelding
Foto: Hans Peijs

RijbewijsConcurrent? 'Trap er niet in'

De Amsterdamse rijschoolhouder Marco Sprado heeft bij de politie aangifte gedaan tegen praktijken van de RijbewijsConcurrent. Sprado wist niets van de kwalijke voorgeschiedenis van dit intermediair dat momenteel in een bedrijvenpand in Huizen is gehuisvest. Bij wijze van waarschuwing vertelt hij zijn verhaal.

Eerst even terug naar een jaar geleden. Op 16 oktober 2015 werd de RijbewijsConcurrent failliet verklaard met een totale schuld van ruim zeven ton. Eigenaar Henk Bakker kocht voor 4.000 euro echter de handelsnaam RijbewijsConcurrent en overige goodwill, zodat hij in de toekomst weer onder deze naam verder kan gaan. Net zoals na het faillissement van De Rijbewijs Concurrent in 2008 is gebeurd.

Vollelesagenda.nl
In maart dit jaar dook Rijbewijsconcurrent weer op, zij het onder een andere noemer: vollelesagenda.nl. Deze website biedt rijscholen aan via sms-berichten leerlingen te werven. En erg geheimzinnig wordt er niet gedaan wie erachter zit, want wie op vollelesagenda.nl googelt, komt automatisch uit op mijnrijbewijsconcurrent.nl. Het idee achter de nieuwe opzet (voorheen bood RijbewijsConcurrent opleidingen tot rijinstructeur aan met een franchiseconstructie die louter lucht bleek en waarmee veel personen duizenden euro's schade hebben opgelopen-red.) is dat vollelesagenda.nl zogeheten leads (nieuwe klanten) genereert voor rijschoolhouders. Er wordt een omzet in het vooruitzicht gesteld van 6000 euro per maand, maar of en welke garanties er zijn, wordt niet helder. Net zoals de fee niet wordt gecommuniceerd, maar dat het geld kost is duidelijk.

Ronkende teksten
Op de website mijnrijbewijsconcurrent.nl die zich richt op vooral jongeren staan veel ronkende teksten waar veel jongeren gek op zijn en die ongetwijfeld veel rijscholen zullen verleiden in zee te gaan met de RijbewijsConcurrent. Zo valt er bijvoorbeeld te lezen: "De Rijbewijsconcurrent is de grootste onafhankelijke rijschoolorganisatie van Nederland. We zijn er primair voor de belangen van onze leerlingen, maar koesteren natuurlijk ook onze nauwkeurig geselecteerde rijscholen." En ook: "In de rijschoolbranche zijn allerlei prijstrucjes waar wij keihard tegen concurreren. En daarmee is een rijopleiding bij onze rijscholen gemiddeld maar liefst meer dan 25 procent goedkoper dan bij andere."

Leads
Met de personen die zich aangetrokken voelden tot het verhaal, wierf RijschoolConcurrent vervolgens rijschoolhouders die voor bijna 40 euro per maand en bijna 60 euro per lead wilden meedoen. En hoewel je geneigd bent te denken: 'Hier is zo veel negatieve publiciteit over geweest, daar trap je toch niet meer in?' zijn er altijd rijschoolhouders die willen happen in de vette worst die ze wordt voorgehouden. Bijvoorbeeld omdat ze al die berichten niet hebben gelezen, zoals de Amsterdammer Marco Sprado.

Voor zichzelf beginnen
Sprado is sinds 2009 rijinstructeur. Hij volgde de opleiding bij de bekende Verkeersschool Nelen in Amsterdam, waar hij na het afronden van de opleiding in dienst trad en waar hij volgens eigen zeggen een hoger dan gemiddeld slagingspercentage had. Na nog een ander kort dienstverband bij een rijschool in Purmerend ("In principe had ik hier meer uitdagingen en dat zag ik helemaal zitten, maar er was totaal geen klik"), besloot hij eind vorig jaar in 2016 voor zichzelf te beginnen. Dat werd in februari dit jaar. Hij ging lessen in een Citroën C4, had er zin in en via via had hij meteen al drie leerlingen. Een prima start dus, helemaal omdat hij vanwege zijn gezinssituatie niet op zaterdag wilde rijden en aan ongeveer 35 uur per week genoeg had.

Een mooi verhaal
En opeens, in juni, belde RijbewijsConcurrent hem op. "Ik had die naam echt nog nooit gehoord en ze hadden een mooi verhaal, ik kan niet anders zeggen. Zij zouden voor bijna 60 euro per lead leerlingen aanbrengen. Weliswaar moest dat tegen een door hen vastgesteld tarief van 33 euro per les, terwijl ik zelf 38 euro bereken, maar dat is een kwestie van ermee akkoord gaan of niet. Maar op zich is hier niets mis mee, want die investering verdien je terug. Ik hoefde ook geen contract te tekenen, alles was vrijblijvend en ik kon er zo mee stoppen."

Niet lekker
Bij de aangebrachte leads liep het al meteen niet lekker, maar ook dat kwam nog goed. "Van die twee was er één niet thuis, maar daar kreeg ik gratis een nieuwe lead voor terug. Vervolgens kreeg ik ook iemand die zei dat hij wel les wilde nemen, maar opeens had hij geen geld. Het was een vaag verhaal, maar ook dat kan gebeuren en ook daar kreeg ik weer een nieuwe gratis lead voor terug."

Zomeractie
Vervolgens kwam er een zomeractie: de eerste 25 rijschoolhouders die reageerden kregen tien euro korting per lead, waarbij het ging om vijf leads. Sprado: "Die moest ik van tevoren betalen, maar dat risico durfde ik wel te nemen. De eerste lead was een succes, maar de tweede liet het afweten. Maar inmiddels werd via automatische incasso wel twee keer 60 euro van mijn bankrekening afgeschreven. Ik dacht dat het een fout was en stuurde meteen een bericht naar mijn contactpersoon Mohamed met een cc naar ene Amber die daar ook werkt. Op dat moment ging ik echter op vakantie en heb ik het even laten rusten. Na de vakantie ben ik meteen weer gaan bellen, maar Mohamed nam steeds niet op. Maar ik kreeg wel een aanmaning waarin stond dat ik meteen moest betalen, anders zou er veertig euro boete bovenop komen. Daarna heb ik weer geprobeerd contact te zoeken, maar niemand nam de telefoon op. Vervolgens kreeg ik weer een factuur van 60 euro en één van bijna 50 euro voor de maandelijkse fee."

Geïrriteerd
Inmiddels raakte Sprado behoorlijk geïrriteerd. Niet dat hij er slapeloze nachten van had, maar uit de mailwisseling die Rij-instructie in bezit heeft, blijkt overduidelijk dat hij er schoon genoeg van had. En hij maakte duidelijk dat hij de samenwerking per direct beëindigde en natuurlijk stopte hij de machtiging tot automatische incasso. Het antwoord: weer een aanmaning. Voor hem was dat het sein om aangifte te doen bij de politie. Nog steeds niet omdat hij zich bedreigd voelde, maar omdat hij sterk wil staan tegenover bijvoorbeeld een deurwaarder (RijbewijsConcurrent heeft voor de incasso de Stichting Derdengelden Incasso Service ingeschakeld, zie kader), deed hij 8 september aangifte bij de politie in Amsterdam.

Contact blijven zoeken
Vervolgens is Sprado contact blijven zoeken, maar dat leverde niets op. Tot dinsdag 21 september toen hij werd gebeld door Henk Bakker. Die putte zich uit in excuses en beloofde alsnog gratis vijf nieuwe leads aan te brengen. Bij het ter perse gaan van deze editie was dat overigens nog niet gebeurd.
Sprado: "Het gaat alles bij elkaar om een bedrag van rond tweehonderd euro, dus dat is geen big deal. Maar ik heb geen idee hoe dit zich verder ontwikkelt. En ik wil iedere rijschoolhouder in Nederland waarschuwen voor dit soort praktijken, want vrolijk word je er niet van."