Op deze manier krijgen
we nooit iets voor elkaar

Vorige keer schreef ik een bijdrage over het AA-examen en het daarbij behorende rijbewijs met beperkende aantekening. Voor het geval u deze gemist heeft: ik vind dat het CBR soms doorslaat in het beoordelen van een kandidaat in dit verband. En ik riep lezers op te reageren, want ik kan zo een paar voorbeelden uit m'n mouw schudden en ik kan me derhalve niet voorstellen dat andere rijschoolhouders geen voorbeelden hebben. Dat kan gewoon niet anders. Maar ik kreeg nul reacties en ook bij de redactie is geen reactie binnengekomen.

Het kan zijn dat niemand deze bijdragen leest, maar gezien het feit dat ik er steeds vaker op wordt aangesproken, geloof ik dat niet. Het kan ook zijn dat ik de enige ben die dit opvalt en er iets aan wil veranderen – want dat wil ik heel graag, mijn handen jeuken – maar ik loop al vrij lang mee en ook dat kan ik me niet voorstellen.
Het kan ook zijn dat lezers denken 'Het zal allemaal wel, Theo, man, waar maak je je druk over, laat mij lekker m'n ding doen, die hele branche zal me een zorg zijn.'

Dit laatste denk ik eerlijk gezegd vooral. Ik verbaas me al jaren over alle soms echt heftige reacties op berichten op social media en nieuwssites. Als je die allemaal leest, denk je dat de branche elke dag in brand staat. De meest wilde meningen en aantijgingen komen voorbij en enige nuance is veelal ver zoek. Maar als puntje bij paaltje komt, is het allemaal veel geschreeuw en weinig wol. Of zelfs helemaal geen wol.

Hooguit als op de een of andere manier de rijinstructeur echt in zijn hart (lees: in zijn verdienmodel) wordt getroffen – zoals met de praktijkbegeleiding – is er enige verenigingsgezindheid. Maar over het algemeen geldt 'Het zal allemaal wel'. Er zijn in deze branche hooguit tweeduizend rijschoolhouders die serieus bezig zijn met hun vak, die stelling durf ik best aan. Dit is ook de reden dat zo weinig rijschoolhouders aangesloten zijn bij een branchevereniging. De branche is geen branche, als u snapt wat ik bedoel. En dat is heel jammer, want op die manier krijgen we nooit iets voor elkaar.
Reacties op deze en de vorige column kunt u nog steeds mailen naar info@fly-over.nl of naar info@rij-instructie.nl. Ik hoop dat uit het aantal reacties zal blijken dat ik ongelijk heb. Ook zijn reacties over heel andere kwesties die ik aan de kaak kan stellen welkom. Ik hoop dus ook dat ik ongelijk heb. En: ik ga hier stug mee door, want hoe dan ook moet deze branche vooruit worden geholpen.