Afbeelding
Foto: KNMV

Voordringen bij het verkeerslicht, mag dat?

In de vorige editie stond op pagina 29 een artikel met als kop 'Vooraan met de motor is wijs en niet asociaal' dat is gebaseerd op een blog op bikerpolis.nl. De KNMV las het artikel met stijgende verbazing en Arjan Everink stuurde bijgaande reactie, waarin het artikel alinea voor alinea is ontleed. De zinnen die normaal gedrukt zijn, betreffen het oorspronkelijke bericht en de zinnen die vetgedrukt zijn, is de reactie van de KNMV.

Met jouw motor achter aansluiten of vol gas naar voren? Gefrustreerde automobilisten omdat jij op de motor vooraan gaat staan? Het mag en het is vaak zelfs veiliger voor jou als motorrijder!

Lees dit stuk en je weet waarom je er vaak goed aan doet om 'asociaal' vooraan te gaan staan.

Gefrustreerd, 'asociaal' de schrijver erkent dus de negatieve beeldvorming voor motorrijders die voortkomt uit dit soort gedrag. Is dit dan een wenselijk advies voor een bepaald gedrag?

Over het, al dan niet tussen de auto's door, met je motor naar voren rijden bij verkeerslichten of openstaande bruggen bestaan nogal wat misverstanden. Achteraan aansluiten bij een rij wachtende auto's is met een motor risicovoller dan met een auto.

Waaruit blijkt dat dit risicovoller is? Welk onderzoek naar motorongevallen? Cijfers? Niet te vinden bij CBS of SWOV. Waar staat hoeveel filestaartaanrijdingen geregistreerd zijn bij verkeersregelinstallaties?
En als dat zo is, is vooraan gaan staan dan de enige oplossing om dit risico te neutraliseren? Of kan dat ook door de situatie tijdig te herkennen, rustiger te gaan rijden, voorkomen dat je tot stilstand komt en ruim voldoende afstand te bewaren?

Immers, een motorfiets beschikt niet over een zogeheten kreukelzone. Dat is voor veel motorrijders dan ook een van de redenen om langs wachtende voertuigen naar voren te rijden.

En uit welk onderzoek of enquête blijkt deze motivatie? Bronnen, cijfers! (Volgens mij is dat namelijk helemaal niet de belangrijkste reden).


Mocht je onverhoopt toch achteraan komen te staan, dan wel als eerste vooraan stil komen te staan, blijf dan ingeschakeld en spiegel goed naar het achteropkomende verkeer. Zo kun je meteen reageren als je mogelijk over het hoofd wordt gezien en gaat er geen kostbare tijd verloren. Let wel, een voertuig dat met 80 km/u aan komt rijden, verplaatst zich wel zo'n 22 meter per seconde! In de bebouwde kom waar de snelheid veelal op 50 km/u ligt, is dit nog altijd 13 meter per seconde. Pas als het voertuig achter je geheel stilstaat en het groene verkeerslicht nog enige tijd op zich laat wachten, is het motortechnisch beter om de versnellingsbak in z'n vrij te zetten.

Motortechnisch beter om in neutraal te schakelen? Waarom? Van neutraal naar 1ste versnelling vergroot ook nog eens de kans dat bij fors optrekken de versnelling 'eruit schiet', hoe veel motorrijders weten dat ze bij optrekken de voet zachtjes op de versnellingspook moeten houden? Dan schiet de motor dus in z'n vrij terwijl je vooraan gekropen bent en snel weg wilt…

Het is verstandiger om meteen gebruik te maken van de bescherming van de wachtende voertuigen door met gepaste snelheid naar voren te rijden. Niet iedere automobilist is hiervan gecharmeerd, maar als dit met het nodige beleid gebeurt, zoals dat bijvoorbeeld ook in de filegedragscode staat beschreven, is er weinig aan de hand.

Filegedragscode is, zoals vermeld op de site van http://motorplatform.nl/over-ons/samenspel-in-de-file/, expliciet voor de autosnelweg! Dus niet voor stilstaand verkeer bij verkeerslichten of bruggen.

Bijkomend voordeel is dat er na de verkeerslichten minder inhaalmanoeuvres nodig zijn, omdat je veelal als eerste kunt wegrijden.

Waarom zouden er inhaalmanoeuvres nodig zijn?

Immers, een motor accelereert over het algemeen sneller dan een auto.

Dat de motor beter accelereert doet niet ter zake. Vraag is of de motorrijder zelf wel in staat is om die pk's te handelen, de bestuurder is de zwakke schakel. Door sociale druk (is toch asociaal? Ze raken toch gefrustreerd? volgens de schrijver zelf) neemt de druk tot snel optrekken alleen maar toe, dit werkt risicoverhogend. Laten afslaan, per ongeluk wheelie, doorslippen, onderuit op vochtig wegdek etc. Bovendien is hard wegrijden als 1ste voertuig sterk af te raden in verband met de dodemansseconde!

Net als het tussen de file door rijden, is het op zich ook niet verboden om tussen de rijen naar voren te rijden.

Nee, niet 'net als tussen de file', de gedragscode is alleen voor autosnelwegsituaties.

Het is wel verboden om tussen de rijen voor het verkeerslicht door te rijden.

RVV1990, art. 3 is het enige artikel waarin wordt toegestaan dat 2 voertuigen naast elkaar mogen rijden. Daar vloeien 2 zaken uit voort:
- Lid 2 is een aanvulling op lid 1, dus alle andere weggebruikers dan fietsers moeten zo veel mogelijk rechts rijden. Lid 2 staat expliciet fietsers toe naast elkaar te rijden. Dus alle andere bestuurders mogen niet naast elkaar op 1 rijstrook rijden.

Omdat in ons land het inhalen links geschiedt, is het bij een enkele rijstrook verstandig om er links langs te gaan.

Links op de rijbaan, dus niet op de streep of de redresseerstrook.

Dat sluit ook aan bij het verwachtingspatroon van de automobilist.

Waaruit blijkt dat dit het verwachtingspatroon is van de automobilist? Welk onderzoek? Enquête? Volgens mij heeft de gemiddelde automobilist helemaal geen verwachting als deze voor het verkeerslicht staat te wachten…

Waar het nog wel eens fout gaat (bron? Cijfers?), is dat dit soms met te hoge snelheid gebeurt. Maximaal 10 km/u snelheidsverschil geeft nog voldoende tijd om te kunnen reageren. Probeer in de auto's te kijken en wees alert op eventuele van rijstrook wisselende automobilisten en op het openen van portieren.

Hoe vaak wisselen ze van rijstrook en gooien ze deuren open als ze voor een verkeerslicht staan te wachten?

Als er een stopstreep aanwezig is, blijf er dan vóór stilstaan. Hetzelfde geldt voor eventuele voorsorteervakken. Je bent verplicht om de richting te volgen die de pijl aangeeft en strafbaar als je in het vak voor links- of rechtsaf gaat staan en daarna toch rechtdoor gaat. Hetzelfde geldt voor het overschrijden van enkele, dan wel dubbele ononderbroken strepen op het wegdek. Ook verdrijvingsvlakken, zogeheten puntstukken, busbanen en doelgroepstroken zijn taboe.

Maar, waar ga je dan wél staan? Naast de voorste auto? Dat is dus of de redresseerstrook (mag niet), het andere voorsorteervak (mag niet) of naast de 1ste auto in hetzelfde vak gepropt, dat is wel heel dichtbij. Meeste motorrijders maken een kleine slinger bij wegrijden uit stilstand, ik zou het niet aanraden…

Als je eenmaal vooraan staat, zoek dan even oogcontact met de andere weggebruikers.

Oogcontact? Serieus? Met de beperkingen van het menselijk gezichtsveld? 70% verklaart achteraf dat ze ons niet hadden zien aankomen.

Verkeer komt van verkeren, het omgaan met elkaar. En als dit met het nodige respect gebeurt, voorkomen we schade of nog erger, letsel.

Schade en letsel voorkomen is niet de enige motivator, verkeren is ook het voorkomen van irritatie.