Alle neuzen in dezelfde richting

De brancheorganisaties hebben de afgelopen weken keihard gewerkt aan een zogenoemd startdocument waarmee ze de politiek inzicht geven in het reilen en zeilen in de branche. Alle misstanden komen aan bod, met voorbeelden en al. Prima stukje werk, daar kan geen misverstand over bestaan. En ook is er de laatste weken veel werk verzet voor een modelovereenkomst als alternatief voor de VAR-verklaring die onlangs is samengesteld.

Inmiddels wordt ook steeds helderder dat de politiek mogelijk van goede wil is. Neem bijvoorbeeld het interview dat Rij-instructie in deze editie afdrukt met SP-Kamerlid Eric Smaling. Hij wil een betere branche en hoopt dat hij andere partijen meekrijgt. Daar gaat hij alles aan doen. En dat wil Barbara Visser van de VVD ook, dus wie weet welke vreemdsoortige een-tweetje er nog wordt gemaakt (VVD en SP hebben hetzelfde doel!). Wat andere partijen gaan doen is niet te voorspellen, maar laten we wel wezen: geen verstandig denkend Kamerlid kan toch tegen maatregelen zijn die de branche en daarmee direct de verkeersveiligheid verbeteren? We zijn benieuwd wat dit allemaal gaat opleveren bij de aanstaande behandeling van de aangepaste WRM, maar we zijn hoopvol gestemd.

En dan? Ja, wat dan? Daarna verandert er in elk geval niet op stel en sprong iets. Wijzigingen die door de Tweede Kamer worden aangenomen, moeten eerst nog langs de Eerste Kamer en als het daar dan goed gaat, duurt het nog wel een paar maanden voordat de nieuwe wet inderdaad wet is. We zijn zomaar maanden verder. Alleen als de behandeling van de WRM in september op de agenda staat, is er de mogelijkheid dat de nieuwe WRM op 1 juli 2017 ingaat.

En zelfs dan is niet op stel en sprong afscheid genomen van iedereen die niet mee wil. Er blijven altijd zwakke broeders voor wie het allemaal niet zo nodig hoeft. Die rommelen gewoon door en dat kunnen ze nog heel lang volhouden. Dus hoe de behandeling uiteindelijk ook uitpakt, de komende paar jaar zijn we helaas nog lang niet verschoond van alle kaf, hoe graag we dat ook willen.

Om die reden is het belangrijk dat de WRM-behandeling niet het sein wordt van 'Iedereen doet een plas en alles bleef zoals het was'. Na elk feestje moet de boel weer worden opgeruimd. Met name de brancheorganisaties moeten er ook daarna hard aan blijven trekken om de kwaliteit in de branche te verbeteren. Hoe? Door alert te zijn en te blijven. En liefst door zo veel mogelijk nieuwe leden te werven. Wat dat is natuurlijk ook nog wel 'een dingetje': dat nog geen 1300 rijschoolhouders zich aangesloten hebben bij een brancheorganisatie. We hebben het graag over 'De branche', maar er is helemaal geen 'De branche.' Pas als alle neuzen in dezelfde richting wijzen, kunnen we even achteroverleunen. Maar dat duurt helaas nog wel even.