Een schermafbeelding met informatie die coach en deelnemer te zien krijgen en op basis waarvan gestuurd kan worden
Een schermafbeelding met informatie die coach en deelnemer te zien krijgen en op basis waarvan gestuurd kan worden

Trippr draagt bij aan veiligheid beginnend bestuurders (en rijscholen kunnen meedoen!)

Zaterdag 1 oktober start in de rijscholenbranche een nieuw initiatief: Trippr. Trippr dient twee doelen: de verkeersveiligheid onder beginnend bestuurders proactief verbeteren én een nieuw verdienmodel voor rijscholen. Uniek is dat rijscholen actief worden betrokken doordat zij net geslaagde kandidaten monitoren en coachen.

Trippr richt zich op beginnend bestuurders, want die veroorzaken naar verhouding vijf keer vaker een ongeval dan ervaren bestuurders. Trippr is ontstaan uit Dation, softwareleverancier in rijschoolland, en Greenstar Statistics, leverancier voor tools om rijgedrag te bevorderen. Met Trippr wordt de rijstijl van beginnend bestuurders gemonitord door de oud-instructeur die coach wordt van de starter.
Trippr duurt drie maanden, waarna de balans wordt opgemaakt en er één beginnend bestuurder is die de meeste vooruitgang heeft geboekt.
Alle informatie over Trippr staat uitgebreid op de pagina's 20 en 21 in deze editie. Hier staat ook hoe u zich kunt aanmelden.


Nóg een project voor beginnend bestuurders

Niet alleen Trippr, maar ook het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF) gaat zich met een project richten op beginnend bestuurders. Of meer specifiek: op mannelijke starters. Een groep van vijftig Friese mannen tussen de 17 en 24 jaar die recent hun rijbewijs hebben gehaald, wordt hiervoor zes maanden gevolgd om zodoende inzicht te krijgen in hun rijprestaties.

Deelnemers krijgen een zogeheten RookieDongle in de auto die het rijgedrag van de bestuurder vastlegt. Anders dan bij Trippr, waar de rol van de coach heel belangrijk is, krijgen bij dit project de ouders een belangrijke rol. Het onderzoek wordt uitgevoerd door jongerenorganisatie TeamAlert, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en RookieDongle, de leverancier van de kastjes.


Brancheorganisaties
krijgen eigen plek

De brancheorganisaties BOVAG Rijscholen, VRB en FAM krijgen met ingang van deze editie elk hun eigen pagina. De hoofdredactie meent hiermee bij te dragen aan de beeldvorming in de branche.

"De brancheorganisaties bepalen voor een belangrijk deel het reilen en zeilen binnen de branche, aangezien zij als vooruitgeschoven post van de rijscholen aan tafel zitten met onder andere het CBR, IBKI en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Door te laten zien hoe 'de hazen lopen' krijgen onze abonnees inzicht in onderwerpen waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt", is de reden die hoofdredacteur Hans Peijs geeft.


Rectificatie WRM

In het artikel over de WRM dat in het juli-nummer verscheen, is een fout gemaakt over de bijscholing. Meerdere lezers hebben daar ons op gewezen en de redactie biedt zijn excuses aan als hierdoor onduidelijkheid is ontstaan. Nog even de huidige regels voor de bijscholing op een rij:

Indien het bovenstaande niet vóór de vervaldatum van de pas behaald wordt, heeft de rijinstructeur vijf jaar de tijd om gebruik te maken van het herintrederstraject. Na die vijf jaar dient alles opnieuw gedaan te worden.


Eerste hulp voor starters en auto's testen

De vakantie zit erop en dus is het weer tijd voor nieuwe inzichten. Die kun je opdoen tijdens de Lesauto Testdag, terwijl starters terechtkunnen op een speciale Startersdag.

Lesauto's testen
De vijfde editie van de Lesauto Testdag, georganiseerd door Verkeerspro, wordt maandag 12 september gehouden bij het Nationaal Militair Museum op vliegbasis Soesterberg.
Lesauto's testen vormt de hoofmoot van het programma, maar er zijn ook een beurs en workshops. Onderwerpen daarin zijn Trippr (zie ook de pagina's 20 en 21), de voorzitters van de brancheverenigingen over actualiteiten en het verdwijnen van de VAR-verklaring. Het programma vindt plaats tussen 10.00 en 19.00 uur.

Starters
Maximaal vijftig startende rijschoolhouders kunnen maandag 19 september terecht op de eerste Startersdag die bij De VerkeersAcademie in Nieuwegein wordt gehouden. RijschoolVandaag.nl heeft deze dag georganiseerd.
Er zijn verschillende presentaties die relevant zijn voor elke starter. Naast de presentaties is er tijd om te netwerken. Het programma is tussen 10.30 en ongeveer 16.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden kan via info@rijschoolvandaag.nl.


Dit is kwaliteit

Rijschoolhouder én onze columnist Theo Vuijk vroeg zich in de vorige editie af wat kwaliteit nou eigenlijk is. Wilbert van Beersum van de Veldhovense Rij-instructeurs Opleiding reageerde.

De klant stelt niet alleen (hoge) eisen aan de geboden service of dienst maar ook aan de inhoudelijke kant voor wat betreft kennis, vaardigheden en houding van de rijinstructeur.
De klant maakt keuzes uit: prijs, duur opleiding, service, dienstverlening en vakmanschap. Door de vraag te stellen: wat verwacht u van mij als rijinstructeur tijdens de rijopleiding van uw zoon of dochter krijg je een indruk van wat de klant onder kwaliteit verstaat. Een gedragscode kan mogelijk bijdrage aan het bepalen van kwaliteit, met daarin de volgende punten:

1. Als rijinstructeur ben ik in het bezit van een geldige bevoegdheidspas en kan deze elke rijles tonen.
2. Als rijinstructeur voldoe ik aan mijn WRM bijscholingen en WRM Praktijkbegeleiding.
3. Als rijinstructeur maak ik duidelijke afspraken met mijn leerling.
4. Als rijinstructeur ben ik tussen 5 minuten vóór de afspraak of maximaal 5 minuten na de afspraak aanwezig.
5. Als rijinstructeur geef ik gestructureerd rijles.
6 Als rijinstructeur gebruik ik een instructievorderingenkaart (leskaart) en houd de vorderingen van de leerling bij.
7 Als rijinstructeur gebruik ik lesmateriaal dat up-to-date is.
8. Als rijinstructeur houd ik rekening met leerlingkenmerken zoals: laag/hoog leertempo, beginnend/gevorderd en dergelijke.
9. Als rijinstructeur houd ik mijn slagingspercentage bij en kan deze verklaren.
10. Als rijinstructeur gebruik ik geen mobiele telefoon tijdens het rijlessen, omdat ik mij op mijn leerling wil focussen.
11. Als rijinstructeur doe ik geen boodschappen tijdens het rijlessen.
12. Als rijinstructeur tank ik alleen bij een tankstation als dit onderdeel is van de rijles.
13. Als rijinstructeur maak ik geen onderscheid tussen man/vrouw of huidskleur m.b.t. mijn opmerkingen.
14. Als rijinstructeur rijd ik met een schone auto.
15. Als rijinstructeur rook ik nooit in de auto.
16. Als rijinstructeur coach ik door het beste uit mijn leerling te halen.
17. Als rijinstructeur ben ik tijdens het rijexamen bij het CBR aanwezig en rij ik (als dit mogelijk is) tijdens het examen mee.
18. Als rijinstructeur sta ik open voor feedback en houd structureel procesevaluaties.
19. Als rijinstructeur houd ik regelmatig zelfreflecties.


Bromfiets op z'n retour

De bromfiets is als gevolg van de opkomst van 2toDrive en de elektrische fiets op z'n retour onder jongeren, terwijl het aantal brom- en snorfietsen onder ouderen juist de laatste jaren enorm stijgt.

Negen jaar geleden hadden 16- tot 20-jarigen iets minder dan 89.000 brom- en snorfietsen. Begin dit jaar waren dat er ruim 41.000, een daling van 54 procent. Het aantal brom- en snorfietsen in handen van 50-plussers nam daarentegen flink toe: van 268.952 in 2007 tot 483.186 begin dit jaar, laat het CBS weten.
Hoe verhouden zich deze getallen nu tot die van de bromfietsexamens? Welnu, er is een duidelijke neergaande lijn, die zich met name begin dit jaar begon aan te dienen. Het aantal bromfiets- en brommobielexamens kwam eind vorig jaar nog uit op ruim 61.000, bijna 6.000 meer dan in 2014. Maar in de eerste twee kwartalen dit jaar begint de kentering. In de eerste drie maanden deden namelijk nog 7.416 personen het AM2-examen (zowel eerste als herexamens), en in het tweede kwartaal was dit aantal 6.797.

Afbeelding
Afbeelding
Een rokende instructeur is absoluut uit den boze.