Een schermafbeelding met informatie die coach en deelnemer te zien krijgen en op basis waarvan gestuurd kan worden
Een schermafbeelding met informatie die coach en deelnemer te zien krijgen en op basis waarvan gestuurd kan worden Foto: Hans Peijs

Rijscholen met Trippr actief betrokken bij veiligheid beginnend bestuurder


Zaterdag 1 oktober start in de rijscholenbranche een nieuw initiatief: Trippr. Trippr dient twee doelen: de verkeersveiligheid onder beginnend bestuurders proactief verbeteren én een nieuw verdienmodel voor rijscholen. Uniek is dat rijscholen hier actief bij worden betrokken doordat zij net geslaagde kandidaten monitoren en coachen. Deelname staat open voor iedere rijschool en opgeven kan op www.trippr.nl of telefonisch via 053-8200217.

In tal van onderzoeken wordt het unaniem bevestigd: beginnend bestuurders zijn een hoge risicogroep in het verkeer. Iemand in zijn eerste 5000 kilometer heeft een vijf keer zo grote kans om betrokken te zijn bij een ongeval, 17- en 18-jarigen zijn het meest kwetsbaar in het verkeer en in de eerste weken na het behalen van je rijbewijs heb je nog niet de ervaring om in elke situatie snel en correct in te grijpen. Dit heeft vervelende gevolgen, gevolgen waar Trippr een verschil in wil maken.

Vervolgtraject
Trippr biedt rijscholen de mogelijkheid om met kandidaten die net geslaagd zijn een vervolgtraject in te gaan. In dit traject staat verkeersveiligheid centraal. "Bovendien biedt het ruimte voor een geheel nieuw verdienmodel voor de rijschoolbranche", zegt Wouter Eijkelenkamp, in de branche bekend als directeur/eigenaar van Dation, softwareleverancier in rijschoolland. Daarnaast is hij ook mede-eigenaar van Greenstar Statistics, leverancier voor tools om rijgedrag te bevorderen. "Vanuit Dation werken we met ruim zeshonderd rijscholen samen en kennen daardoor de mogelijkheden en de kansen in de branche erg goed. En vanuit Greenstar hebben wij inmiddels ruime ervaring in het optimaliseren van rijgedrag, wat we momenteel bij duizenden chauffeurs actief monitoren en adviseren. De kennis die we hebben opgedaan in beide bedrijven koppelen we aan elkaar in dit nieuwe unieke concept", aldus Eijkelenkamp.

De rol van de rijschool
Trippr werkt als volgt: zodra een leerling is geslaagd, krijgt deze van de rijschool een 'Trippr-stick'. Deze stick plugt de bestuurder in in zijn voertuig en vanaf dat moment wordt automatisch elke rit gemeten door Trippr en teruggekoppeld aan de bestuurder en de rijschool.
Voor de rijschool wordt hiermee inzichtelijk wat het rijgedrag en het risicoprofiel van de bestuurder is. "Dit biedt een kraakhelder beeld van een individuele bestuurder over zijn kunnen en zijn ontwikkelpunten, waar de rijschool tactisch op in kan spelen met advies en/of een opfrisles. De instructeur wordt hiermee coach", aldus Eijkelenkamp.
Trippr duurt drie maanden, waarna de balans wordt opgemaakt en er één beginnend bestuurder is die de meeste vooruitgang heeft geboekt.

Verkeersveiligheid én nieuw verdienmodel
Trippr wil ervoor zorgen dat de verkeersveiligheid onder beginnend bestuurders wordt bevorderd vanuit de rijschoolbranche. Daarmee kan de branche zich eindelijk eens positief profileren. Bovendien onderzoekt Trippr of deze aanpak kan leiden tot een nieuw verdienmodel voor de rijscholen. "Je kunt bijvoorbeeld drie maanden coaching via de Trippr-stick in combinatie met twee opfrislessen aanbieden als aanvullend pakket. Vooral omdat je exact het rijgedrag van de bestuurder kunt inzien, kun je een opfrisles op maat aanbieden", aldus Eijkelenkamp.


Trippr-stick monitort rijgedrag
beginnend bestuurder

Essentieel onderdeel van de Trippr challenge is de Trippr-stick die op de OBD van de auto van de voormalige leerling(e) (of in elk geval de auto waarin zij of hij ervaring opdoet) wordt aangesloten om zodoende haar of zijn rijprestaties te kunnen volgen.
Met de plug&play Trippr-stick (er hoeft geen ingrijpende verbouwing plaats te vinden) die wordt ingeplugd op de OBD (elke auto vanaf 1991 heeft zo'n aansluiting) wordt automatisch elke rit geregistreerd en vindt er een check plaats op onder andere snelheid, acceleratie, hard remmen, bochtenwerk en brandstofverbruik. Trippr zet de scores van een rit automatisch om in een advies en creëert een risicoprofiel van de bestuurder.

Feedback
De bestuurder krijgt na de rit de feedback over zijn scores, de rijschool ontvangt een wekelijkse voortgang en een maandrapport. Dit periodieke advies stelt de rijschool in staat om heel gericht een opfrisles aan te bieden op de onderdelen die de bestuurder nog niet goed beheerst. Hiermee dient de rijschoolhouder dus niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook zijn eigen inkomen, want gerichte opfrislessen kunnen hiermee een nieuw verdienmodel worden.


Jonge automobilisten vijf keer
zo vaak betrokken bij ongeval

Jonge automobilisten (18-24 jaar) zijn naar verhouding vijf keer zo vaak bij een dodelijk ongeval betrokken dan ervaren automobilisten tussen de 30 en 59 jaar. Het risico van jonge mannen is zelfs tien keer zo hoog.
"En daar willen wij met Trippr verandering in aanbrengen", zegt Wouter Eijkelenkamp van Dation.

Het hoge risico van jonge automobilisten komt, zo laat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) weten, zowel door gebrek aan ervaring als door factoren die samenhangen met de leeftijd. Bij deze laatste gaat het vooral om de hersenontwikkeling en om extra gevoeligheid voor de sociale omgeving en voor het effect van factoren als alcohol, drugs en afleiding. Wat de rijervaring betreft, schieten jonge automobilisten vooral nog tekort in hogere-ordevaardigheden, zoals gevaarherkenning en afstemming van het risico op hun eigen kunnen.

Coach
De challenge Trippr bestaat eruit dat instructeurs de coach worden van hun leerlingen die net het rijbewijs hebben gehaald. Door middel van een plug&play Trippr-stick in de auto van de beginnend bestuurder worden haar of zijn verrichtingen achter het stuur nauwlettend in kaart gebracht en vervolgens worden adviezen gegeven voor een veiliger rijstijl. Daar kan bijvoorbeeld een opfriscursus deel van uitmaken, hetgeen van Trippr ook een nieuw verdienmodel maakt.


Trippr werkt ook aan
nieuw verdienmodel

"Deze branche heeft behoefte aan een nieuw verdienmodel en die biedt Trippr. Wij willen uitzoeken of onze challenge nieuwe inkomsten kan opleveren voor rijscholen."

Het belangrijkste doel van Trippr is dat de verkeersveiligheid wordt gediend, maar een ander doel is dat hiermee wellicht een nieuwe bron van inkomsten wordt aangeboord. "Nadat een leerling geslaagd is, verliest de rijschoolhouder deze uit het oog. Dat is heel jammer, want de instructeur heeft rond de veertig uur naast de leerling gezeten en dat is een unieke propositie waar veel meer uit te halen valt. Wij hopen dat Trippr aantoont dat dit mogelijk is."


Trippr in 15 cijfers

- Trippr gaat op zaterdag 1 oktober van start en heeft als doel de veiligheid van beginnend bestuurders te vergroten.
- Trippr duurt 3 maanden.
- De reden waarom Trippr start: iemand heeft in zijn eerste 5000 kilometer een 5 keer zo grote kans om betrokken te zijn bij een ongeval. Dat moet beter.
- Jongens hebben zelfs een 10 keer zo grote kans op een ongeval.
- 17- en 18-jarigen met een rijbewijs zijn de grootste risicogroep in het verkeer.
- 100 teams doen mee aan Trippr.
- Elk team bestaat uit 2 personen: een beginnend bestuurder en zijn of haar instructeur die coach is.
- Aan het einde is er 1 winnaar: de beginnend bestuurder die de grootste verbetering toont.
- Deelname kost 150 euro (voor de Trippr-stick die het rijgedrag van de beginnend bestuurder monitort) en per maand 5 euro.
- Trippr dient 2 doelen: een grotere verkeersveiligheid en een nieuw verdienmodel voor de rijscholensector.
- 1 Trippr-stick wordt in de auto van de beginnend bestuurder geplaatst. Deze monitort de rijprestaties.
- 5 rijprestaties worden gemonitord: snelheid, acceleratie, remmen, bochtenwerk en brandstofverbruik.


Meer informatie en opgeven

Er is nog ruimte voor enkele teams om mee te doen aan deze uitdaging. Deelname kost 150 euro voor de Trippr-stick en 5 euro per maand (Trippr duurt drie maanden).
Meer informatie en opgeven kan via www.trippr.nl of door te bellen met 053-8200217.

De rijgedragscore is essentieel.
De instructeur die zijn net geslaagde leerling helpt met veilig en zuinig autorijden: dit is het basisidee van Trippr.