Garantiefonds is marketingtool

Op 1 januari 2017 wordt het geheel vernieuwde BOVAG Garantiefonds Rijscholen (BGF) gelanceerd. Met de uitgebreide inbreng van rijschoolhouders - groot en klein - hebben BOVAG en verzekeraar Bovemij een nieuwe impuls gegeven aan het fonds, dat daarmee helemaal klaar is voor de toekomst.
Een werkgroep bestaande uit BOVAG-specialisten, verzekerings- en juridische experts van Bovemij en rijschoolhouders heeft de uitgangspunten voor een vernieuwd BGF opgesteld en onderzocht hoe het fonds verbeterd kon worden. Dat er iets moest gebeuren, was wel duidelijk: de afdracht van 75 cent per examenkandidaat bleek de afgelopen jaren lang niet voldoende voor dekking van faillissementen. Niet alleen stond het BGF daardoor een paar ton in de min, ook bleek het vaak lastig te achterhalen welke consumentenclaims rechtsgeldig waren. Voor promotie van het fonds en dus van de BOVAG-rijscholen was uiteraard ook geen geld.

Regelrechte marketingtool
Middels inspraakavonden hebben alle leden de mogelijkheid gekregen hun mening te geven over de plannen en het bijbehorende kostenplaatje. 75 cent per leerling was onhoudbaar. Ook werd helder dat veel rijscholen het BGF al gebruikten als regelrechte marketingtool en daarvoor was het ooit (ook) bedoeld. Sommige ondernemers zagen het jarenlang echter als een kostenpost en waren nooit op het idee gekomen die paar cent apart op de factuur te vermelden, zoals dat in de reisbranche met SGR ook altijd gebeurt.

7,50 euro per leerling
Voor de vereiste vernieuwing waren vijf elementen noodzakelijk: de achterstand moet ingelopen worden, het fonds moet opgebouwd worden, faillissementen moeten verzekerd zijn, het fonds moet fraudebestendig zijn en er moet promotie worden uitgevoerd. De faillissementsverzekering kost 4 euro per leerling, voor de opbouw van het fonds wordt 1 euro gerekend, een systeem met digitale lesovereenkomsten en certificaten kost 1,50 euro en voor promotiedoeleinden wordt 1 euro in rekening gebracht. Dat brengt het totaal dus op 7,50 per examenkandidaat. Dat is dus 10 keer meer dan de 75 cent die u gewend was, maar daarvoor staat er straks ook een BGF dat tien keer robuuster is en veel meer toegevoegde waarde biedt.
Meer informatie over het BOVAG Garantiefonds Rijscholen? Log in op leden.bovag.nl/BGF


Campagne 'Kies een BOVAG-rijschool'

Via internet krijgen potentiƫle leerlingen en hun ouders vanaf september de boodschap te zien 'Kies een BOVAG-rijschool', waarbij drie unieke pluspunten van de BOVAG-leden worden uitgelicht. Ten eerste dat elke rijschool is gecheckt op de strenge lidmaatschapseisen, bijvoorbeeld middels de kredietwaardigheidsbeoordeling. Het tweede punt is dat alle instructeurs zijn gecheckt middels de verplichte Verklaring Omtrent Gedrag en ten derde dat het lesgeld is verzekerd via het garantiefonds BGF. Alle BOVAG-rijscholen kunnen de uitingen ook op hun eigen websites, Facebookpagina's etc. gebruiken.