Afbeelding

Vooraan met de motor is wijs en niet asociaal

Op Bikerpolis.nl troffen we een interessant bericht met als insteek dat het beslist niet asociaal maar juist heel verstandig is dat een motorrijder zich opstelt voor een rij auto's. Iedere A-instructeur kan de inhoud heel makkelijk doorgeven aan zijn leerlingen. En elke andere instructeur kan hiermee heel eenvoudig uitleggen waarom die motorrijder er verstandig aan doet. 'Als je eenmaal vooraan staat, zoek dan even oogcontact met de andere weggebruikers.'

Met jouw motor achteraan sluiten of vol gas naar voren? Gefrustreerde automobilisten omdat jij op de motor vooraan gaat staan? Het mag en het is vaak zelfs veiliger voor jou als motorrijder!
Over het al dan niet tussen de auto's door met je motor naar voren rijden bij verkeerslichten of openstaande bruggen, bestaan nogal wat misverstanden. Achteraan aansluiten bij een rij wachtende auto's is met een motor risicovoller dan met een auto. Dat is voor veel motorrijders dan ook een van de redenen om langs wachtende voertuigen naar voren te rijden. Mocht je onverhoopt toch achteraan komen te staan, dan wel als eerste vooraan stil komen te staan, blijf dan ingeschakeld en spiegel goed naar het achteropkomende verkeer. Zo kun je meteen reageren als je mogelijk over het hoofd wordt gezien en gaat er geen kostbare tijd verloren.

Waarom vooraan gaan staan?
Het is verstandiger om meteen gebruik te maken van de bescherming van de wachtende voertuigen door met gepaste snelheid naar voren te rijden. Niet iedere automobilist is hiervan gecharmeerd, maar als dit met het nodige beleid gebeurt, zoals dat bijvoorbeeld ook in de filegedragscode staat beschreven, is er weinig aan de hand. Bijkomend voordeel is dat er na de verkeerslichten minder inhaalmanoeuvres nodig zijn, omdat je veelal als eerste kunt wegrijden. Immers, een motor accelereert over het algemeen sneller dan een auto.
Net als het tussen de file doorrijden is het op zich ook niet verboden om tussen de rijen naar voren te rijden. Omdat in ons land het inhalen links geschiedt, is het bij een enkele rijstrook verstandig om er links langs te gaan. Dat sluit ook aan bij het verwachtingspatroon van de automobilist. Waar het nog wel eens fout gaat, is dat dit soms met te hoge snelheid gebeurt. Maximaal 10 km/u snelheidsverschil geeft nog voldoende tijd om te kunnen reageren. Probeer in de auto's te kijken en wees alert op eventuele van rijstrook wisselende automobilisten en op het openen van portieren.