Afbeelding

Prima
gevoel in nieuwe SUV

Sportief. Flitsend. Jong, Passie. Flair, zo u wilt. Dit zijn de kernwaarden van het automerk SEAT en dat zie je ook terug in onder andere de styling van de auto's. En dat lukt allemaal best met auto's die relatief laag op de weg liggen en zonder hoog koetswerk. Maar nu is er de SUV die SEAT Ateca heet. Gelden die waarden ook voor deze auto of is de Ateca gewoon degelijk? We gingen het na.

Bij de eerste aanblik weet je meteen: dit is een SEAT. Dezelfde lijnen en dezelfde gelaatstrekken als alle andere Seats, alleen wat hoger op de poten. Opvallend zijn de toegeknepen koplampen, met een fraaie omlijsting van led-lichtjes. De flanken en de achterkant zijn heel wat minder spannend, maar dat brengt dit soort auto's nu eenmaal met zich mee.

Slim
Maatvoering en ook de prijs van de Ateca zijn slim gekozen. De SEAT is namelijk een slag kleiner dan de Tiguan van moederbedrijf Volkswagen en ook dan de Kia Sportage en de Hyundai Tucson, maar weer groter dan bijvoorbeeld de Opel Mokka, de Ford Eco Sport en de populaire Renault Captur. De auto waarmee deze SEAT het best is te vergelijken is de succesvolle Renault Kadjar, zowel qua omvang als wat betreft prijs.
Het interieur is weinig verrassend. Het dashboard is uiterst functioneel, maar opgewonden raak je er niet van. Verder krijg je lekker stevige stoelen met veel zijdelingse steun en leuke gadgets zoals sfeerverlichting met instelbare kleuren. Opvallend is dat je de stoelen erg laag kunt zetten voor een sportievere zit.

Drie uitvoeringen
De SEAT Ateca is er in drie uitvoeringen, met aan de onderkant de Reference, daarboven de Style en als hoogtepunt de Xcellence. De Reference is best goed uitgerust, met onder andere 16 inch lichtmetalen velgen (dat is nou niet echt een aanrader voor een lesauto, maar goed, we doen het ermee), airconditioning en het Media System Touch. De Style wordt al wat leuker, met onder andere parkeersensoren achter, cruisecontrol, een met leder bekleed multifunctioneel stuurwiel, climatronic en het Media System Plus. De Xcellence beschikt over full-ledkoplampen met led-dagrijverlichting, het Media System Navi (dus met navigatiesysteem), achteruitrijcamera inclusief parkeersensoren, donker getinte ramen achter en Keyless Entry/Go. Ten opzichte van de Reference kost deze uitvoering zes en ten opzichte van de Style ruim drie mille meer.

Ruim
Ruim is de Ateca bepaald, maar dat is ook wat je van een SUV mag verwachten. Vijf inzittenden hebben een prima plek en dan is er nog voldoende bagageruimte over. Ideaal is natuurlijk ook de hoge instap en dito zit achter het stuur. Trouwens, de stoelen zitten gewoon goed. Niks mis mee.
De SEAT is gemaakt voor, zegt het zelf, de stadsjungle. Daar heb je geen zware motoren nodig en die zijn er dus ook niet. De lichtste diesel is de 1.6 TDI 85kW/115pk met zes versnellingen en eigenlijk volstaat die best in die woeste stadsjungle. Vind je dat het iets pittiger kan (de leerling heeft er geen behoefte aan, maar je wilt de auto natuurlijk ook privé rijden) is er een 2.0 TDI 110kW/150pk. De auto reageert prima op het stuurwiel en geeft de bestuurder op de bok een prima gevoel.

Afbeelding