Artikel 6 WVW 1994

Door met een aanhangwagen te rijden waarvan de bouw of inrichting niet deugdelijk is of die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud verkeert, heeft de bestuurder van de Nissan zich zodanig in het verkeer gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvond waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel werd toegebracht. De wet stelt dat het de bestuurder verboden is te rijden en dat het de eigenaar/houder verboden is te doen/laten rijden met een voertuig dat technisch niet in voldoende staat van onderhoud verkeert. In deze situatie is de eigenaar dus ook aansprakelijk. Hoewel in 3% van de ongevallen de oorzaak is gelegen in de technische staat van een voertuig, blijft het te allen tijde natuurlijk toch de mens die bepaalt of hij wel of niet met een ondeugdelijk voertuig gaat rijden.
Remco had dus vooraf moeten controleren of de aanhangwagen wel veilig genoeg was. Zijn gezonde verstand lijkt echter vertroebeld te zijn geweest door het idee dat hij een goedkoop wandmeubeltje kon ophalen in een gratis leenaanhangertje. Goedkoop wordt zo duurkoop en dat gaat in dit geval ten koste van de verkeersveiligheid en de gezondheid van een medeweggebruiker.


Vastzetten lading

Niet alleen delen van een losse laadvloer kunnen van het voertuig vallen, ook niet goed vastgezette lading kan eraf vallen. Denk bijvoorbeeld aan fietsen op het dak of zware, elektrische fietsen op veel te lichte fietsendragers die eraf vallen.
Het dient de verkeersveiligheid om regelmatig te controleren of de vervoerde lading nog wel deugdelijk vastzit. Een simpel spanbandje doet al wonderen! Dit verhaal toont wel aan dat kleine oorzaken zeer grote gevolgen kunnen hebben en dat onschuldige mensen daar vrijwel altijd de dupe van zijn.