Afbeelding

Ongeleid projectiel

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt. Om die reden zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Tekst: Irma van den Berg
Foto's: Politie Utrecht, Verkeersongevalanalyse en Techniek

Ter verkrijging van een kentekenbewijs wordt een aanhangwagentje opgeknapt voor de keuring. Zonder medeweten of toestemming van de eigenaar wordt de aanhanger echter uitgeleend, waarbij een plank losraakt die dwars door de voorruit van een achteropkomende automobilist vliegt.

Tweedehands koopje
Remco Jansen duikelt via het internet een tweedehands wandmeubeltje op. Volgens de verkoper heeft hij geluk want er zijn veel gegadigden, maar als Remco het vanavond voor acht uur ophaalt houdt hij het voor hem vast. "Wel op tijd komen, anders is-t-ie absoluut weg!", beslist de verkoper. Remco stemt toe, maar heeft geen idee hoe hij dat moet oplossen. "Vervelend", denkt hij bij zichzelf. "Ik krijg dat wandmeubel nooit in mijn Nissan gepropt." Remco bedenkt dat hij ergens een aanhanger moet zien te lenen. Huren is geen optie: dat doet het voordeel van een tweedehands meubeltje kopen teniet.

Aanhangertje lenen
Na wat telefoontjes kan hij van een kennis van een vriend vanavond wel even kort een aanhangertje lenen. Dat komt Remco goed uit. Dan kan hij die na zijn werk ophalen en mee naar huis nemen en dan na het eten meteen het wandmeubel ophalen. Zijn vriend Anton laat hem weten dat hij de aanhanger na zijn werk bij een adres in de buurt van Utrecht kan ophalen. "Maar weten ze dan wel dat ik kom?", vraagt hij bezorgd. "Want als ik vanavond het wandmeubeltje niet ophaal kan ik er wel naar fluiten." Anton lacht het probleem weg en zegt dat hij dat wel even regelt. "Ga er nou maar gewoon heen, dat zit wel goed", stelt hij Remco gerust.

Voordat Remco vertrekt schroeft hij de witte kentekenplaat van zijn fietsendrager af en hij vergeet ook niet om dubbelzijdig plakband mee te nemen. Bij het opgegeven adres doet een meisje open dat zegt dat haar vader nog niet thuis is. "Maar mijn pa weet ervan," zegt ze, "en hij zei dat de aanhanger voor de deur staat en dat je die gewoon mee kunt nemen." Opgelucht haakt Remco de bak achter zijn Nissan, plakt zijn eigen witte kentekenplaat er vervolgens op en rijdt gerustgesteld weg.

Doorboord
Janet en haar collega Jackie zijn in Janets Opel onderweg naar Den Bosch. Janet is net bezig met een inhaalmanoeuvre als zij in een reflex iets op zich af ziet komen. Voordat zij beseft wat het is vliegt het voorwerp al dwars door de voorruit. Terwijl Jackie een ijzingwekkende kreet slaakt, schrikt Janet zich wezenloos en geeft een enorme ruk aan het stuur. Als Janet opzij kijkt ziet ze dat een plank Jackie vol in het gezicht heeft geraakt. Zij schrikt daar zo hevig van dat een golf van misselijkheid haar overspoelt, waardoor zij de auto nog maar nauwelijks op de weg kan houden. Met veel kunst- en vliegwerk krijgt zij die toch nog veilig op de linker vluchtstrook, maar daarna stort zij volledig in.

Enorme chaos
Rondom de Opel is direct een enorme chaos ontstaan. Verschillende auto's en een paar vrachtwagens staan schots en scheef over de weg. Wonderwel lijken er echter geen aanrijdingen te hebben plaatsgevonden. Ondertussen komt er van alle kanten hulp aangesneld. Jackie is bewusteloos, Janet verkeert totaal in shock.

Tot stoppen gedwongen
Remco gaat lekker en merkt niet eens dat er een aanhanger achter zijn auto hangt. Hij rijdt weleens met de caravan van zijn schoonouders, maar dit is toch heel anders. Een caravan is hoog en daar heb je extra spiegels bij nodig. Dit soepele bakkie volgt je zonder dat je het in de gaten hebt. Remco rijdt iets te hard omdat hij niet te laat wil komen. Plotseling komt er een auto vlak naast hem rijden. De bestuurder daarvan claxonneert woedend en probeert met handgebaren iets duidelijk te maken. Remco snapt er niets van. Dan gaat de man vlak voor hem rijden en remt dan zodanig af dat Remco wel vol in de remmen moet om er niet pardoes tegenaan te rijden. Het lijkt alsof hij Remco tot stoppen wil dwingen.
Dan verschijnt er rechts nog een tweede auto naast hem.
Ook de bestuurder daarvan probeert hem met handgebaren iets duidelijk te maken. Remco besluit om maar naar de vluchtstrook te gaan, want hij vermoedt nu dat er iets mis is met de aanhangwagen. Eenmaal aan de kant verneemt hij tot zijn grote ontsteltenis dat hij zonder het te weten een vreselijk ongeluk heeft veroorzaakt. Remco krijgt ogenblikkelijk een knoop in zijn maag. Hij kan het gewoon niet geloven.

Ooggetuigenverklaring
Een ooggetuige vertelt dat hij een eind voor de afslag hoog boven de auto's een plank van rechts naar links door de lucht ziet vliegen. Voordat de plank uit zijn blikveld verdween, maakte die een draaiing. Deze getuige verklaart dat hij daarna op de linkervluchtstrook een donkerkleurige auto zag stilstaan waar een plank uit de voorruit stak. Hij dacht dat het om dezelfde plank ging.

Verklaring eigenaar
De eigenaar van de aanhangwagen verklaart dat hij niet wist dat de aanhanger uitgeleend was en dat hij er ook geen toestemming voor had gegeven omdat het voertuig nog niet geschikt was om over de openbare weg te rijden. Vanwege de aanstaande keuring voor de afgifte van een kentekenbewijs was de eigenaar namelijk nog bezig om de aanhangwagen op te knappen.

Kritieke toestand
Door de enorme klap tegen haar hoofd raakt Jackie zwaargewond. Er valt niet met zekerheid te zeggen welke eventuele schade haar hersenen hebben opgelopen. Na een langdurig coma op de Intensive Care is zij af en toe gelukkig weer bij kennis. Hoogstwaarschijnlijk zal zij wel haar linkeroog moeten missen.

Oorzaak en gevolg
De aanhangwagen heeft aan de achterzijde en aan de zijkanten scharnierende luiken van ongeveer 30 cm hoogte en de laadbak bestaat uit een rondom losgerotte multiplex laadvloer. Hierdoor zijn er tussen het chassisraam van de laadbak en de laadvloer gaten ontstaan. Alle bevestigingsbouten van de laadvloer zijn weggeroest met als gevolg dat de gehele laadvloer los op het chassisraam is komen te liggen. Om de ontstane gaten te dichten zijn er drie losse multiplexplanken op de bestaande laadvloer neergelegd.

De vliegende plank, die deel uitmaakt van een multiplex bodemplaat, was dus niet vastgemaakt. Daardoor kon de plank toen de onbeladen aanhangwagen over de weg stuiterde, van de aanhanger loskomen. Omdat de vering is berekend op belasting, 'springt' de onbeladen aanhangwagen bij oneffenheden in het wegdek op en neer en veert hij eigenlijk alleen op de banden.

De oorspronkelijk losliggende bodemplaat klappert tijdens dat 'springen' op en neer. Door dat geklepper zal ook de tweede losliggende bodemplaat in beweging gekomen zijn. De rijwind deed ten slotte de rest. Door de afgebrokkelde zijkanten van de bodemplaat drukte die de tweede bodemplaat omhoog.

Afbeelding
Afbeelding