Rijbewijs onwaardig? Afpakken!

Verbazingwekkend dat in een vakantieperiode met weinig verkeersdrukte en normale weersomstandigheden zo veel verkeersongevallen plaatsvinden. Ik zie tv-beelden van gekantelde vrachtauto's. Eentje met groenten en fruit op de A50 tussen Rotterdam en Gorinchem, een andere met vijverslib op de A50 bij Hoenderloo. Een plaatselijke krant verhaalt over een botsing tussen personenauto's op een gebiedsontsluitingsweg met drie gewonden.
De bestuurder zou onwel zijn geworden en spookrijdend frontaal op een tegenligger zijn gebotst. Ten behoeve van de verkeersongevalanalyse werd deze verkeersader geheel afgesloten. Er vielen gewonden en het leverde langdurig oponthoud op voor het verkeer.
In dit geval moest mijn leerling via een andere route naar huis.
Afgezien van de extra kilometers leverde het veel tijdverlies op. Het krantenartikel vermeldt niet of het rijbewijs van de veroorzaker is ingevorderd. Evenmin of de bestuurder zelf verklaarde dat hij onwel is geworden of dat getuigen dit hebben gezegd. In dit geval had de politie het rijbewijs misschien kunnen invorderen om te laten onderzoeken of deze bestuurder zichzelf of zijn voertuig nog wel volledig onder controle heeft. In het ene geval wordt de bestuurder onwel, in het andere let hij niet op, of vliegt met hoge snelheid uit de bocht. Of het nu om een vrachtwagen of personenauto gaat, de oorzaak ligt vaak bij de bestuurder. Om welke reden dan ook lukt het de veroorzaker niet om veilig en verantwoord met zijn voertuig om te gaan. Dat heeft gevolgen voor de bestuurder, andere betrokkenen en het overige verkeer.
Ik vraag mij af of zulke kamikazepiloten hier zomaar mee weg komen. Terwijl de rijlesleerling veel tijd en geld steekt in het op een veilige en verantwoorde wijze te leren autorijden, lapt een aantal rijbewijsbezitters regels en bijkomende verantwoordelijkheden volledig aan hun laars. Rijinstructeurs zien dat de hele dag door: bellen, mailen en appen gebeuren rijdend of men stopt midden op de weg voor het gesprek of ze rijden veel te hard. Vrachtauto-ongevallen hebben een grotere impact dan die met personenauto's. Bij verkeersongevallen met behoorlijke impact (zwaargewonden of dodelijke afloop), of wanneer de verbalisant vermoedt dat betrokkene zijn voertuig niet onder bedwang heeft, of in geval van spookrijden, kan het rijbewijs worden ingevorderd. Ook een buitenlands rijbewijs. Natuurlijk speelt de broodwinning van beroepschauffeurs een rol. Als een truckerrijbewijs wordt ingevorderd, is dat natuurlijk uiterst pijnlijk. Maar wat als het verkeersongeval vermijdbaar is en hem volledig kan worden aangerekend? Wie tijdens een alcoholcontrole wordt betrapt raakt zijn rijbewijs toch ook kwijt?
Ondanks dat het rijbewijs misschien noodzakelijk is om inkomen mee te vergaren, vinden maar weinigen de inname dan onterecht. "Moet hij maar niet met een slok op rijden", is vaak de gedachte. Volgens mij kan het schrikeffect van voor korte tijd je rijbewijs kwijt te zijn de veiligheid vergroten omdat men voorzichtiger wordt. Wanneer blijkt dat de veiligheid op de weg niet ernstig in gevaar is gebracht, geeft de officier van justitie het rijbewijs toch wel weer terug. Maar dan is de boodschap geland en is de bestuurder in elk geval even een poosje 'van de weg'. Met hoge snelheid uit de bocht vliegen of gewoon blijven rijden terwijl je weet dat je een medisch probleem hebt dat de rijvaardigheid kan beïnvloeden, vind ik onverantwoord. Zulk rijgedrag is een kwestie van mentaliteit en verantwoordelijkheid. De serieuze rijlesleerling die tijd, moeite en geld in zijn rijopleiding steekt en om zich heen kijkt, ziet de gemiddelde rijbewijsbezitter maar wat aanklooien. Oneerlijk! Het is tenslotte geen license to kill. Wat mij betreft: rijbewijs niet waardig? Afpakken!