Oppassen met beperkende aantekening

Deze keer wil ik het hebben over het AA-examen en het daarbij behorende rijbewijs met beperkende aantekening. Het CBR heeft tientallen zogeheten AA-specialisten in dienst, die jaarlijks samen rond de 7.500 AA-examens afnemen, waarvan 7.200 voor de categorie B (2 procent van de kandidaten).
Het AA-examen is bedoeld voor personen met een beperking of aandoening waarvan de gespecialiseerde examinator weet dat de kandidaat 'een vlekje' heeft. De AA-examinator is geen medicus en hoeft dat ook niet te zijn. Hij gaat namelijk niet over de gezondheidstoestand van de kandidaat, maar moet slechts beoordelen of iemand rijgeschikt is.
Essentieel is hier het formulier Eigen verklaring dat iedereen voordat hij opgaat voor het examen naar waarheid moet invullen. Vult iemand alleen maar nee in, dan is er niets aan de hand en wordt een gewoon examen afgenomen. Vul je de Eigen verklaring niet naar waarheid in, dan kan dat gevolgen hebben op het moment dat de examinator merkt dat er wél wat aan de hand is. En de kandidaat loopt het risico dat bij een ongeval dat als oorzaak een verzwegen beperking heeft, de verzekering niet uitkeert. Dat is het risico van de leerling, maar ik ben van mening dat rijschoolhouders in deze een zorgplicht hebben. Op het moment dat een instructeur merkt dat er met de leerling iets aan de hand is, dan moet dat worden gesignaleerd en moet er over worden gesproken. Bij elke goede rijschool gebeurt dit.

So far, so good. En ook goed is dat het CBR onlangs de touwtjes wat strakker heeft aangehaald omdat het merkte dat de Eigen verklaring toch vaak niet naar waarheid wordt ingevuld. Maar het CBR moet niet doorschieten, en daarvan had ik laatst enkele voorbeelden.

Eén geval staat me nog helder voor de geest. Een leerlinge van mij moest afrijden en zij had kort daarvoor heel hard haar knie gestoten waardoor ze ongemakkelijk liep. Zij slaagde, maar de examinator twijfelde over haar fysieke vermogens en hield – daartoe is hij gerechtigd - de papieren achter omdat hij vond dat mijn leerling 'in de molen moest, om het zomaar even uit te drukken.
Ik vind dat vreemd. Op het moment dat een examinator merkt dat een kandidaat iets mankeert, dan moet hij uitzoeken of dat een structureel probleem is. En dat is niet zo moeilijk, want hij kan het aan de instructeur vragen. Maar dat gebeurt niet en dat vind ik vreemd. Wordt er dan serieus gedacht dat wij maandenlang iemand met een handicap hebben opgeleid en dat wij dit dan verzwijgen? Ik kan daar met mijn pet niet bij.

Deze situatie heeft twee kanten. De eerste: Als het CBR bij elk klein tijdelijk fysiek ongemak meteen doorschakelt naar een AA-examen, dan komen ze snel mankracht tekort terwijl het makkelijker en goedkoper is om de rijschoolhouder serieus te nemen. En ten tweede: je krijgt een aantekening bij het CBR en elke keer dat je een ander rijbewijs wilt halen, komt dit weer boven water. Dat geeft onnodig rompslomp en is in dit soort gevallen totaal onnodig.
Ik kan me goed voorstellen dat andere rijschoolhouders dit herkennen. Sterker, ik kan me niet voorstellen dat het niet zo is, want ikzelf ken al meerdere van dit soort gevallen. Om die reden hoop ik echt dat er veel reacties komen, zodat ik een dossier kan samenstellen en dit aan de kaak kan stellen bij het CBR.

Reacties kunt u mailen naar theovuijk@gmail.com of naar info@rij-instructie.nl.