Van babyboomers tot generatie Z

De naoorlogse periode heeft vijf generaties voortgebracht. Ik behoor tot de klasse uit de periode 1956 tot 1970 van tussen de 46 en 61 jaar, ook wel getypeerd als generatie X, Nix of de 'verloren generatie'. Dit vanwege de toenmalige periode van economisch verval, de oliecrisis en de jeugdwerkeloosheid. Generatie X-ers zijn doorgaans praktische, zelfredzame mensen met een no-nonsense mentaliteit.
Er zijn ongeveer 15.000 WRM gecertificeerde rijinstructeurs verdeeld over 8.076 rijschoolondernemingen in ons land. Dit aantal loopt sinds 1 januari 2014 geleidelijk terug. Het aantal bevoegde en mogelijk werkzame rijopleiders van 46 tot 61 jaar (generatie X) vormt de grootste groep van ongeveer 6.100 rijopleiders. Toch wordt de lesauto ook nog bevolkt door de zogenaamde 'babyboomers uit de protestgeneratie' van 61 tot 76 jaar. Geboren tussen 1940 en 1955 propageerden zij vanuit stijgende welvaart vrije moraal en zelfontplooiing. In kring Utrecht geeft babyboomer Martin Oliemuller van Autopraktikum al ruim 45 jaar rijles.
Op zichzelf al bijzonder maar omdat hij tevens zingt en een vliegtuig kan besturen is hij extra speciaal. Oliemuller, die Tineke Schouten ooit les gaf, is 74 jaar en nog steeds fit.
Kring Utrecht kent zelfs een rijinstructeur uit een nog eerdere generatieklasse, de zogenaamde 'stille generatie', geboren tussen 1930 en 1940, ook wel 'geraniumzitters' genoemd. Die bijnaam gaat echter niet op voor de 77-jarige Otto Doornenbal van de gelijknamige rijschool. Volgens zijn vrouw houdt hij het al zo lang vol door zijn levenslust gecombineerd met werkvreugde. Hij is nog niet van plan om te stoppen. Het aantal bevoegde en mogelijk werkzame rijopleiders tussen de 61 en 86 jaar uit de 'stille' en de 'babyboom' generatie, bedraagt circa 1.695.
Dan is er de 'pragmatische' of 'patat' generatie. Geboren tussen 1970 en 1985 zijn zij nu 31 tot 46 jaar oud. In deze periode van groeiende keuzemogelijkheden waren levensgeluk en zelfontplooiing het hoogste doel. Het aantal bevoegde en werkzame rijopleiders uit deze generatie bedraagt ongeveer 4.200. Op het CBR zie je ook al instructeurs uit Generatie Y. Zij zijn geboren in de periode 1980 en 1994 dus tussen de 22 en 36 jaar oud. Dit is de Google-, digitale-, media-, prestatie- of grenzeloze generatie of generatie Next of de Millenials. Geboren in het internettijdperk hadden zij te maken met de dreiging van terrorisme. Ze zijn authentiek, zelfverzekerd, maar ook gemakzuchtig. Het aantal bevoegde en werkzame rijopleiders uit generatie Y bedraagt momenteel circa 3.000.
De laatste 'Generatie Z', geboren tussen 1990-2000 is 16 tot 26 jaar oud. Zij worden ook wel Digital Natives of de Netgeneratie genoemd. Opgegroeid in het digitale tijdperk, internet is vanzelfsprekend en multitasken een tweede natuur. Er zijn niet veel instructeurs uit deze generatie.
Ten slotte is er de "Generatie Alpha', maar dat zijn geen rijinstructeurs. Het is onze huidige en toekomstige generatie rijlesleerlingen. Geboren tussen 2000-2011. Ze worden ook wel Google kids of generatie A genoemd. Geboren tijdens de economische malaise, bezuinigingen en groeiende technologische kennis zijn zij vergeleken met eerdere generaties beter opgeleid maar ook materialistischer. Omdat wij deze nieuwe generatie in de lesauto krijgen, loont het de moeite om ons in hen te verdiepen. Hoe kunnen wij het beste aansluiten bij deze goed opgeleide en wellicht materialistische jongeren en hen stimuleren om het beste uit zichzelf te halen? Vooral met dingen waar hun hart sneller van gaat kloppen. Dat wordt nog een hele uitdaging voor de babyboomers en generatie X.