Nieuw: WhatsApp-marketing

Omdat volgens Gijs Kantelberg marketing voor een gezonde rijschool alles is, geven we graag een marketingtool waarvan de meeste rijschoolhouders nog niet gehoord zullen hebben: WhatsApp marketing.
Mogelijk denkt u nu 'Huh, WhatsAppen, dat is toch wat je met kennissen en vrienden doet?' En dat klopt als een zwerende vinger. Maar ongetwijfeld zult u ook gemerkt hebben dat menigeen spontaan berichten plaatst met een commercieel tintje. En zo raar is dat niet, want volgens het Nationaal e-mail onderzoek haalt WhatsApp e-mail in. 40 procent van de ondervraagden begint de ochtend met WhatsApp, ten opzichte van 38 procent met de inbox. Met name in de leeftijdscategorie 14 tot en met 34 jaar is WhatsApp enorm populair en daar zit nou net de doelgroep van rijschoolhouders.

Nog een cijfer: uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 4 procent van de ondervraagden het afgelopen jaar iets heeft aangeschaft naar aanleiding van een commercieel bericht op WhatsApp. Dat is een hoog percentage, zeker wanneer je beseft dat WhatsApp nog nauwelijks wordt ingezet als marketinginstrument.

WhatsApp heeft wel een belangrijke 'not done' ondergrens. WhatsApp is van origine een zogenoemd personal messaging-kanaal dat nog niet voor commerciƫle doelen gebruikt wordt. Aanbiedingen van links naar rechts communiceren, is niet toegestaan en waarderen gebruikers niet. Maar wat wel mag, is leuke conversaties aangaan waarbij je je rijschool onder de aandacht brengt, maar dan wel op zo'n manier dat het geen directe reclame is. Bijvoorbeeld: start een discussie over een gevaarlijk kruispunt of neem een stelling in over een bepaalde verkeerssituatie.