Fenomeen zzp'er is lastig voor politiek

Mede aangewakkerd door de crisisjaren is het aantal zzp'ers in Nederland gestegen tot boven de 800.000. En hoeveel het er in de rijscholenbranche exact zijn weet niemand (zowel het CBR, als de VRB en BOVAG Rijscholen, hebben we de vraag voorgelegd maar niemand heeft het antwoord paraat), maar veel zijn het er zeker.
Maar we doen het dus met de cijfers over zzp'ers in het algemeen. Jaarlijks starten tussen de 120.000 en 140.000 Nederlanders een onderneming en 95 procent van hen start als zzp'er. Doordat er jaarlijks ook flink wat zzp'ers afvallen door natuurlijk verloop, vrijwillige of gedwongen keuze, stijgt het aantal zzp'ers cumulatief gemiddeld met 40.000 tot 50.000 per jaar. Van de ongeveer één miljoen zzp'ers is 62 procent man en 38 procent vrouw en het aantal zzp'ers met een baan in loondienst naast een onderneming is ongeveer 15 procent. Veel zzp'ers houden het binnen een aantal jaar ondernemerschap alweer voor gezien. Binnen vijf jaar stopt bijna de helft van de ingeschreven zzp'ers met hun onderneming.
Raar maar waar: ondanks het feit dat het er zoveel zijn, weet de politiek maar slecht raad met het fenomeen zzp' er. PvdA en CDA lieten bijvoorbeeld onlangs in de Volkskrant de onstuimige groei van het aantal zzp'ers te zien als een dreigend gevaar, "dat moet worden afgewenteld door opgelegde verzekeringsplicht en pensioenverplichting voor zelfstandige ondernemers."
Belangenorganisatie ZZP Nederland noemt deze uitspraken dom en onrealistisch: "De groeiende groep zelfstandigen past niet in het klassieke arbeidsmarktmodel en zal zich niet voegen in allerlei opgelegde verplichtingen", aldus ZZP Nederland.

Pensioen
Omdat zzp'ers de laatste jaren als een soort paria op de arbeidsmarkt werden beschouwd, is er veel niet geregeld. Vooral het pensioen is een pijnpunt. Een van de speerpunten van Stichting ZZP Nederland was dan ook een betaalbaar, flexibel, alternatief voor een aanvullend pensioen te regelen omdat onze achterban hierom vroeg. Dat is na jarenlange voorbereiding gelukt; het ZZP Pensioen. Sinds 1 januari vorig jaar is het mogelijk om op vrijwillige basis deel te nemen aan het ZZP Pensioen. "Flexibel, transparant en vrijwillig. Precies zoals dat past bij zelfstandigen met een wisselend inkomen die hun inleg niet verloren willen zien gaan door gezamenlijke uitkeringen en hoge kosten", prijst ZZP Nederland het ZZP Pensioen aan.
En inmiddels beginnen ook banken in te zien dat het fenomeen zzp'er een blijvertje is, met als gevolg dat het makkelijker wordt om een hypotheek te krijgen.

Het is overigens niet alleen rozengeur en maneschijn. Er zijn ook zzp'ers die kopje onder gaan en volgens gegevens van het CBS heeft een zzp'er in financiële problemen gemiddeld een schuld van 135.000 euro. Steeds meer zzp'ers belanden daardoor in de schuldsanering. Nu zullen in het geval van rijschoolhouders die het als zzp'er niet redden vanwege financiële redenen de schulden niet zo hoog oplopen, maar in de papieren loopt het al snel. De voornaamste schulden zijn belastingschulden, persoonlijke leningen en restschulden van een woning; bij zzp'ers lopen privé en zakelijk namelijk vaak door elkaar. Volgens schattingen zit 25 procent van de zzp'ers in de financiële sores.