Voorzitters belichten brandende kwesties

Van de ruim achtduizend rijscholen zijn er nog lang geen tweeduizend aangesloten bij een brancheorganisatie. Dat is belachelijk weinig, aangezien deze organisaties het beleid van de branche bepalen én omdat zij gesprekspartner zijn van het ministerie, CBR, IBKI en andere stakeholders. Maar waar staan zij eigenlijk voor? Rij-instructie geeft de voorzitters Frank Hoornenborg (BOVAG Rijscholen), Peter van Neck (VRB) en Ruud Rutten (FAM) de gelegenheid een onderwerp aan te snijden. En ze reageren op een stelling.

FAM wil het samen doen

Waarschijnlijk heeft u het al ergens gelezen of gehoord: de FAM gaat zich nog meer profileren als brancheorganisatie. Wij, het bestuur en de leden, vinden namelijk dat het anders kan en moet in de branche.
Meer dan ooit zijn dit bestuur maar ook onze leden bereid om zich in te zetten voor de branche met alle perikelen eromheen. Dit komt voort uit veel frustraties binnen alle werkgroepen en overlegorganen waarin de FAM vertegenwoordigd is.
Gaan we dan oorlog voeren? Nee hoor, echt niet. Wij gaan echt niemand beschuldigen of veroordelen. Maar wij vinden wel dat de termen 'gezamenlijk overleg' en 'gezamenlijk besluiten' meer recht moet worden gedaan dan nu.
De FAM mag zich hierbij gelukkig prijzen met haar leden. Maar ook met de kennis die onze leden in huis hebben. Voor alle categorieën heeft de FAM professionals in huis, managers aan het roer en specialisten voor de klas staan. En dan voelt het niet goed als je als goed ondernemer steeds meer regeltjes en drempels krijgt opgelegd omdat een gedeelte van de branche de zaak verziekt.
Er wordt steeds meer van ons gevraagd en verwacht. Steeds meer regels en handelingen komen op ons bordje terecht met alle kosten die hierbij horen. En wat krijgen we ervoor terug?
De FAM groeit trouwens en dat is niet voor niets. Het vertrouwen op en binnen de FAM is dan ook erg groot. De onderlinge samenwerking is echt super en de samenwerking met VRB en BOVAG Rijscholen is ook prima. Wij willen heel graag meewerken met alle organisaties om ons heen. Maar dan wel: in gezamenlijk overleg.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM

De stormloop bijbenen

Veel rijscholen hebben het goed druk dezer dagen. De animo voor 2toDrive is groter dan verwacht, door de economische voorspoed (eindelijk!) is er meer vraag naar beroepsopleidingen en motorrijlessen en oudere jongeren beginnen nu eindelijk ook met de opleiding. Dat is natuurlijk geweldig nieuws; uiteraard zijn wij ondernemers op aarde om te groeien en winstgevend te zijn. Maar wij zijn in tegenstelling tot andere sectoren ook afhankelijk van een extra externe factor: het CBR en haar examencapaciteit.
De reserveringstermijnen knellen nu al een paar maanden en op steeds meer plekken in het land. Wij hebben heldere afspraken daarover met het CBR en in Rijswijk werd voor dit jaar al rekening gehouden met extra drukte. Maar de stormloop is nu zo groot, dat het niet bijgebeend kan worden. Er worden 64 -oftewel 13 procent- extra examinatoren geworven, motorexamens vinden ook 's avonds plaats, B-examens ook op zaterdag en er worden gepensioneerde examinatoren opgeroepen. Alle zeilen worden bijgezet, maar het blijkt nog steeds niet genoeg, althans: niet op de korte termijn.
Wat ons betreft hoeft het CBR niet alleen te kijken naar 'nieuwe' mensen, die pas na drie maanden opleiding daadwerkelijk aan de slag kunnen. BOVAG oppert als tijdelijke oplossing om ook te werven onder (zéér) ervaren instructeurs. Die hebben naast hun reguliere lesuren wellicht zin en tijd om een paar examens per week af te nemen, tegen een aantrekkelijke vergoeding en buiten hun eigen kring desnoods. Onder al die duizenden instructeurs zullen er heus een aantal zijn die de hoge nood op zeer korte termijn kunnen ledigen en bovendien zeer geschikt, bekwaam en gemotiveerd zijn. Even een paar dagen de ins en outs van het CBR verder onder de knie krijgen en ze kunnen direct aan de slag, probleem opgelost! Bijkomend voordeel voor het CBR: er hoeft geen extra personeel te worden aangenomen dat later wellicht weer overbodig blijkt.

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen

Nederland wordt
review-moe

Wellicht hebben jullie het zelf al gemerkt: Nederland wordt review-moe. Zeker als je gevraagd wordt om een reactie te plaatsen op een site heb je het ongemakkelijke gevoel, dat de verkopende partij via jou gemakkelijk aan reclame wil komen. Nog afgezien dat iedereen terughoudend wordt omdat het geven van één review een storm van ongewenste en niet ter zake doende mails oplevert. Want ook achter een vergelijkingssite hangt een commercieel verdienmodel!
We hebben niet voor niets voortdurend aangegeven bij de overleggen over de Rijscholenkiezer dat wij geen voorstander waren (en zijn) van een review gedeelte. Enerzijds omdat linksom of rechtsom alle vergelijkingssites te manipuleren zijn. Anderzijds omdat een rijopleiding zo'n persoonlijk ervaring en beleving is dat je niet één op één vergelijking kunt maken.
Ons uitgangspunt bij het ingaan van dit avontuur was dat er een onafhankelijke voorlichtingssite zou zijn die toekomstige leerlingen eerlijk zou vertellen wat de aandachtspunten zouden moeten zijn bij de keuze van een rijschool.
Wat de één prettig vindt, zal de volgende leerling als erg storend en frustrerend ervaren. Een standaardleerling bestaat niet dus een standaard rijopleiding ook niet. En wat voegt de ervaring van de één toe? De leerling heeft geen vergelijkingsmateriaal en kan al helemaal niet de kennis en kunde van de instructeur bepalen. Want wat is zijn referentiekader?
Nieuwe leerlingen komen niet bij je vanwege een vergelijkingssite. Ze komen via oud-leerlingen of omdat ze je regelmatig hebben zien rijden, je auto mooi vinden of omdat ze naar je slagingspercentages hebben gekeken. Ook al vinden veel collega's dat de slagingspercentages er niet toe doen; ik denk hier anders over.
Binnen onze branche zijn maar een paar dingen echt belangrijk: goed werk leveren en voortdurend alert zijn op ontwikkelingen die een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Ik wens iedereen een goede vakantie toe om de fysieke en mentale motor weer een boost te geven.

Peter van Neck,
voorzitter VRB