De vlaggen moeten op de rouwauto zitten, anders gelden de normale verkeersregels.
De vlaggen moeten op de rouwauto zitten, anders gelden de normale verkeersregels.

Respect voor de rouwstoet

Onlangs publiceerde een uitvaartleider van Faber Uitvaartzorg in Wommels een blog over een rouwstoet, waarin hij zich onder andere afvraagt waarom zo velen moeite hebben zich een beetje netjes te gedragen. Blijkbaar zijn de regels niet helemaal helder. Of heeft het alleen te maken met piëteit? Gelukkig heeft hij goede ervaringen met in elk geval één rijschool.

Om te beginnen een paar citaten uit de blog:
"Er moet mij even iets van hart…het valt mij op dat het passeren van een rouwstoet nogal wat verschillende reacties van medeweggebruikers oproept. Een rouwstoet, hoe vaak komen we die niet tegen tijdens onze dagelijkse bezigheden buitenshuis. Het is onderdeel van onze samenleving."

"Regelmatig worden overledenen overgebracht in een rouwauto met daarachter de auto's van de nabestaanden. Ze krijgen aan weerszijde van de auto een vlaggetje om aan te geven dat ze bij de rouwstoet horen. Dat vlaggetje is bedacht door het kabinet Balkenende dat heeft geprobeerd normen en waarden terug te krijgen in onze maatschappij. Minister Eurlings maakte een nieuwe wet waarbij het verboden werd om een rouwstoet te doorkruisen. Tevens stelde hij de vlaggetjes verplicht, zodat een ieder weer kan zien dat er een rouwstoet rijdt."

"Is het nou echt zo moeilijk om even te wachten tot de stoet voorbij is? Even stil te blijven staan als blijk van respect. Je hoeft echt niet meer de hoed af te nemen, maar respect is denk ik wel het minste wat we voor elkaar zouden moeten kunnen opbrengen. Gelukkig zijn er ook andere voorbeelden van voorbijgangers die wel weten hoe het hoort. Een jongen van een jaar of twaalf die afstapt van zijn fiets, een ouder echtpaar die samen stil blijven staan totdat de stoet voorbij is of de lesauto die de auto even stil zet."

"Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met een overlijden van een dierbare en dan staat je wereld letterlijk even stil. Wij zijn dan zelf onderdeel van deze stoet. Pas dan ervaren wij zelf hoe het is als iedereen maar door sjeest in zijn auto of op de fiets. Zou het niet mooi zijn als wij allemaal tijdens het passeren van een rouwstoet gewoon even een momentje stil staan, van de fiets afstappen of als het mogelijk is langzaam rijden of even de auto stil zetten. Gewoon als respect naar een overleden stadsgenoot en de nabestaanden. Ik vind het een mooie gedachte. Hopelijk u ook."

Wetgeving op 1 juli 2010 veranderd
Niet iedereen weet het, maar sinds 1 juli 2010 is de wetgeving rond een rouwstoet veranderd. Sinds die datum mag een rouwstoet niet meer worden doorsneden, maar dit geldt alleen op gelijkwaardige kruisingen. Weggebruikers op een gelijkwaardige kruising moeten dus voorrang verlenen aan de volgauto's van een rouwstoet. Dat moet ook wanneer de rouwstoet van links komt of afslaat. Voor het eerste voertuig in de rouwstoet (doorgaans de lijkwagen) gelden de normale voorrangsregels, deze mag dus niet zomaar voorrang nemen.
De regeling geldt niet op voorrangskruisingen, rotondes en kruispunten met verkeerslichten. Daarom moeten de auto's van een rouwstoet altijd stoppen voor een rood verkeerslicht en moeten zij voorrang verlenen aan het verkeer op een voorrangsweg of rotonde. Om dezelfde reden geldt de regeling ook niet op invoegstroken en uitritten.
Voor veel weggebruikers is het verschil tussen gelijkwaardig en ongelijkwaardig lastig uit te leggen, vertelt Chris Verstappen van Verjo, uitgever van leermiddelen. "Verkeersregels moeten eenvoudig en makkelijk zijn. Kortom simpel zijn"", aldus Verstappen.

Vlaggen
De officiële vlaggen mogen alleen gebruikt worden om de overledene naar zijn laatste rustplaats te begeleiden en zijn niet verplicht. Een rouwstoet zonder officiële vlaggen valt niet onder de regeling en moet zich aan de normale voorrangsregels houden.