Afbeelding

Peugeot 2008: goed
kon toch nog beter

Never change a winning team, is een uitgangspunt. Maar goed kan altijd beter is er ook één en op die laatste lijn zit Peugeot met de opgeleukte Peugeot 2008. Het model verkoopt top en wordt breed gewaardeerd, maar de Fransen houden zichzelf bij voorkeur scherp. En het is een prima lesauto bovendien.

Zogenoemde Urban Crossovers zijn helemaal hot tegenwoordig. Veel ruimte, een hoge zit, een mooi 'smoeltje', dit alles gebaseerd op een compact onderstel en betaalbaar bovendien. Het is de Peugeot 2008 ten voeten uit. Peugeot heeft uitgevogeld waarom klanten kiezen voor deze auto en is tot de ontdekking gekomen dat het ontwerp, de sfeer in het interieur, rijcomfort, dynamiek en de functionaliteit toonaangevend zijn. Dit zijn de sterke punten en die zijn met de laatste facelift nog eens extra aangedikt. Te beginnen met het ontwerp. De 2008 oogt nu wat ruiger dankzij kunststof spatbordverbreders, bumpers die zo op een offroad passen, wat strakkere lichtunits en vooral en dikke grille met prominent de Peugeot-leeuw. Die grille is trouwens een voorbode van wat Peugeot later nog in petto heeft. Met al deze verbeteringen wordt de 2008 wat meer SUV en wat minder crossover, maar dat is een keus. Het is met dit uiterlijk eigenlijk jammer dat er geen model is met vierwielaandrijving. Voor iedereen die een beetje bang is voor modder en weg glibberen is er wel de optie 'grip control' dat ervoor zorgt dat de auto goed bestuurbaar blijft op gladde wegen. Niet dat een rijschoolhouder er ook maar een moment over denkt om van het asfalt af te gaan – iemand leren rijden op de weg is al lastig genoeg – maar het is toch een handige aanvulling.

GL Line
Het uiterlijk van de 2008 vraagt eigenlijk om een GTI-versie, maar die gaat er vooralsnog niet komen. Om het oog nog wat meer te kietelen is er daarom een GT Line, waarmee de auto wel de haren, maar niet de streken heeft van een GTI.

Zitpositie
Goed, dan treden we het interieur binnen. Dat ziet er fraai uit en is functioneel, maar we moeten het wel even hebben over de bijzondere zitpositie. De bestuurder zit op een stoel die niet bijster lang is (om het maar even zwak uit te drukken) eigenlijk kaarsrecht en kijkt uit over een stuurwiel dat bijzonder klein is en waarvan je het gevoel hebt dat het stuur op schoot ligt. Het is als met zoveel afwijkende dingen: je houdt ervan of weet al na tien seconden dat dit 'm niet gaat worden. Wat je noemt dus een persoonlijk dingetje. Boven de stuurkolom prijken de toerenteller en snelheidsmeter. Misschien toch nog wel goed om te melden: deze indeling zorgt volgens Peugeot voor een betere controle en dus meer veiligheid en de klokken zijn in elk geval prima af te lezen, dat zeker. Maar het blijft, eh, apart. In het interieur zijn verder voldoende bakjes en vakjes, zij het dat je niet alles evenveel hebt. Voor de versnellingspook zitten bijvoorbeeld twee vakjes waarvan het model suggereert dat je er een flesje in kwijt moet kunnen, maar waarvan uit de praktijk blijkt dat dat niet gaat werken.
Met in achtneming van het segment waarin de 2008 is geparkeerd, is de ruimte voldoende af voor vier (beslist geen vijf) volwassenen, die met name profiteren van een behoorlijke hoogte. Het bagageruim varieert tussen de 410 en 1.400 liter en daarmee scoort de Fransoos in deze klasse aan de bovenkant van het middensegment.

Veiligheid
De 2008 beschikt onder andere in de meeste modellen over het systeem Active City Brake, dat ervoor zorgt dat de auto automatisch afremt bij een dreigende aanrijding in de stad, met een snelheid tot 30 km/uur. Maar tsja, wat moet je daar nu mee in een lesauto? Aan de ene kant is het een handig hulpmiddel die heel wat krasjes en deukjes kan voorkomen, maar aan de andere kant moet je je serieus afvragen of je een leerling hiermee moet opleiden. Immers, lang niet alle auto's zijn hiermee uitgerust en het is de vraag of je leerlingen hiermee moet opvoeden. Moeilijk hoor.
Elke 2008 is verder standaard uitgerust met een ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma) dat bestaat uit ASR (antispinregeling), CDS (dynamische stabiliteitscontrole), AFU (noodremassistentie), ABS (antiblokkeersysteem) en ERV (elektronische remkrachtverdeling). Dit hele systeem kan overigens worden uitgeschakeld. Afhankelijk van de motoruitvoering kan het ESP worden gekoppeld aan de Hill Start Assist, een systeem dat na het stoppen op een helling de auto even op zijn plaats houdt als het rempedaal wordt losgelaten. En dat is dan weer wel handig, qua hellingproef.

Motoraanbod
Peugeot heeft de gelegenheid te baat genomen om twee nieuwe motoren toe te voegen: de 1.2 Puretech 110 pk en de 1.6 BlueHDi 120 pk. De 1.2 Puretech 110 pk neemt de plek in van de 1.6 VTi met handbak. Het nieuwe blok heeft een maximumkoppel van 205 Nm. De sprint naar 100 km/h kost 9,9 seconden en de topsnelheid is 188 km/h. Het gemiddeld verbruik is 4,7 l/100 km en daar hoort een CO2-uitstoot van 108 g/km bij. Dat betekent 20 procent bijtelling. Maar als je toch moet kiezen, ga dan voor die aantrekkelijke 1.6 BlueHDi 120 pk. Toegegeven, deze auto is een stuk duurder dan het basismodel met de kleinste 1.2, maar met een maximumkoppel van 300 Nm, een sprint naar 100 km/h in 10,4 seconden en een topsnelheid van 192 km/h is dit wel een prima keus. Het gemiddeld verbruik bij dit alles is 3,7 l/100 km, wat neerkomt op een CO2-uitstoot van 96 g/km. Ook hier geldt daarom 20 procent bijtelling.

Niet met het bord, maar met het stuur op schoot.
Opvallende achterlichten sieren de 2008.
Een mooi beeldscherm prijkt in het hart van het dashboard.