Rijschool ademt in alles de sfeer van een bikerscafé

Vervolg van pagina 6

Online inroosteren
Tweede voorbeeld: de leerlingen kunnen online zelfstandig hun lesuren inroosteren. "Als iemand wordt ingeschat op dertig lessen, dan bepaalt die persoon helemaal zelf wanneer zij of hij les neemt. Het is ons volstrekt om het even hoe iemand dat doet. Dit is mijn visie, maar ik moet er wel eerlijk bij vertellen dat we in het begin geen geld hadden om iemand aan te nemen om de telefoon op te nemen en om alles in te plannen. Maar het kwam mooi samen allemaal. Toen wij startten, werd de smartphone echt populair en de digitale revolutie begon pas serieus. Dat heeft allemaal meegewerkt. O ja, wat die digitale revolutie betreft: ik vond het heel opvallend dat in 2005 de naam rijschoolamsterdam.nl nog vrij was op het web. De naam Amsterdam is toch een prachtnaam voor een rijschool waar je veel mee kunt, maar die was gewoon nog vrij! En nu we toch bezig zijn: ik vind mezelf ook geen rijschoolhouder. Ondernemer? Dat is al beter, maar dat klinkt ook niet echt. Noem me maar mens."

Vacant
Hiermee was de eerste ruimte vacant. "We hebben er nog een tijdje een soort sportschool in gehad, maar dat was het ook niet." Vervolgens werd gekeken naar de werkplaats. Moemen: "Wij hadden toen rond de 22 en nu 16 motoren die ik zelf onderhoud. Dat is een hobby van me, hoewel het destijds wel enigszins uit nood is geboren. In die werkplaats kwamen regelmatig klanten een beetje mee sleutelen en ze bleven ook hangen. Af en toe kwam er een drankje bij en we hebben ook wel eens een barbecue voor de deur gezet en daar is als vanzelf dit concept uit ontstaan."

Hippe tent
'Dit concept' is sinds eind maart dit jaar een ruimte die in alles oogt als hippe tent voor outcasts langs Route 66. Het is een pracht decor voor een film. Er staat onder andere een prachtmotor die door Moemen zelf is gebouwd, er is een bar waar allerlei soorten koffie wordt geschonken en waar je ook een sandwich of tosti kunt eten, ((hier werkt zijn neef Sammy Awad), er staat een megatafel waaraan iedereen kan aanschuiven en op een soort verdieping, waar voorheen een hefbrug stond, staan twee ouderwetse kappersstoelen waar elke zaterdag een heuse barbier komt knippen en scheren. En niet te vergeten: Harley-Davidson en Vanguard en waarschijnlijk binnenkort ook motorkledingmerk Revit verkopen er kleding in een mini-outlet. Moemen: "Als je het concept moet omschrijven dan vind ik lifestyle de lading het best dekken. Maar dit is vooral een plek waar klanten, ex-klanten en verder iedereen anderen kan ontmoeten. Klopt, de motor staat centraal. Dat is ook helemaal mijn ding. We organiseren ook regelmatig toertochten en inmiddels hebben we ook twee nachtritten georganiseerd. Gewoon, omdat het leuk is." Veel moeilijker gaat het niet worden.