Het examencentrum in Bergen op Zoom staat ook ter discussie door de perikelen in Roosendaal.
Het examencentrum in Bergen op Zoom staat ook ter discussie door de perikelen in Roosendaal.

Rijschoolhouders willen nieuw examencentrum in Roosendaal

Rond de zeventig rijschoolhouders in Roosendaal hebben dinsdag 14 juni overleg met het CBR om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor een nieuwe examenlocatie. Wordt het een nieuw centrum in Roosendaal, dan is er niets aan de hand. "Er zijn verschillende locaties mogelijk, compleet met groot parkeerterreinen en al", zegt rijschoolhouder Stef Peek. Maar wordt het een gedeeld examencentrum met de rijschoolhouders uit Bergen op Zoom, waar ook een examencentrum is, in het tussengelegen plaatsje Wouw of Heerle, dan kan het zomaar zijn dat de hakken in het zand gaan. "We zijn nu aan het inventariseren hoe iedereen erover denkt", zegt rijschoolhouder Stef Peek uit Fijnaart. "Maar als het CBR voor 14 juni laat weten dat er een nieuw centrum in Roosendaal komt, dan is iedereen in Roosendaal blij."

Onlangs werd bekend dat de verhuurder van de ruimte waar in Roosendaal nu het praktijkexamen is gevestigd, per 1 oktober de huur opzegt. Roosendaal is een relatief klein examencentrum waar alleen op maandag, dinsdag en vrijdag (soms wordt dat donderdag) examens worden afgenomen. Het CBR neemt de gelegenheid te baat om het locatiebeleid in het zuidwesten van Brabant eens goed onder de loep te nemen, waarbij ook het examencentrum in Bergen op Zoom (dat nóg kleiner is) wordt meegenomen.

Geen optie
Maar Bergen op Zoom is voor de rijschoolhouders uit Roosendaal geen optie. "Bergen op Zoom is gewoon niet geschikt om er rond de 35 lesauto's bij te krijgen", zegt Peek. Bovendien speelt mee dat ook rijschoolhouders van Goeree-Overflakkee hun examens in Roosendaal afnemen. "En voor hen is Bergen op Zoom al helemaal geen optie."

Een briefje
De rijschoolhouders werden onaangenaam verrast door de mededeling, ook al vanwege de wijze waarop het een en ander is gecommuniceerd. "Er is een briefje opgehangen in het examencentrum en dat verdient geen schoonheidsprijs", zegt Peek. Peek zette een actiegroep op en na overleg met het CBR zijn er nu nog twee opties over: óf een nieuw examencentrum in Roosendaal óf een nieuw centrum in Wouw of Heerle, waar Bergen op Zoom ook in opgaat. Peek: "Onze voorkeur heeft natuurlijk een nieuw examencentrum in Roosendaal, en dan het liefst één die elke dag gebruikt kan worden. Maar als dat betekent dat Bergen op Zoom wordt opgeheven, dan gaan ze daar natuurlijk steigeren."
Voor alle helderheid: Roosendaal is groter dan Bergen op Zoom. Volgens Peek worden in Roosendaal, waar ongeveer 10.000 mensen meer wonen dan in Bergen op Zoom, elk jaar 2.380 praktijkexamens afgenomen en in Bergen op Zoom 1.755.


'Het wordt tijd voor
een snelheidsbegrenzer'

Ongetwijfeld heeft de verkeersveiligheid baat bij nieuwe technieken en op termijn de zelfrijdende auto, maar dat is lang niet genoeg om het aantal verkeersdoden echt terug te dringen. Er moet veel meer gebeuren en vooral maatregelen die niet populair zijn. "Hoewel slimme technieken kunnen helpen om onze aandacht bij de weg – en niet bij onze telefoon – te houden, is het belangrijk om vooral realistisch te zijn over wat innovatie en vrijblijvende gedragsbeïnvloeding vermogen. Oplossingen die échte veiligheidswinst brengen maar misschien minder populair zijn, zoals een dwingende snelheidsbegrenzer in woongebieden en gerichte handhaving binnen de bebouwde kom, in combinatie met een goede weginrichting, verdienen meer aandacht."

Dit stelt Peter van der Knaap, directeur van de SWOV. In 2015 is het aantal verkeersdoden gestegen van 570 naar 621 en voor iedereen die bij verkeer is betrokken, is dit een wake-upcall. Er is een aantal heldere feiten: vooral het aantal auto-inzittenden dat in het verkeer omkomt is gestegen (van 187 naar 224), de toename van het aantal verkeersdoden op rijkswegen valt op (met name op 130 km/wegen) en straten en wijken waar 30 kilometer per uur de limiet is leveren opvallend veel (40) slachtoffers op. "Dit terwijl de kans op dodelijk letsel juist daar zeer gering zou moeten zijn. Sowieso vallen verreweg de meeste doden op gemeentelijke wegen, ook die waar 50 gereden mag worden", aldus Van der Knaap.

Draconische maatregelen
En gezien het feit dat een aantal trends zich de komende jaren doorzet, is het tijd voor draconische maatregelen. Die verdienen echt meer aandacht. "Net als verkeersveiligheid in het algemeen", aldus Van der Knaap.


Wanneer worden de nieuwe
verkeersborden een ingevoerd?

Eerst was 1 januari 2015 de invoerdatum en later werd 1 januari dit jaar de datum dat veertien nieuwe verkeersborden zouden worden geïntroduceerd. Dat werd op het laatste moment afgeblazen, waarbij het ministerie van Infrastructuur en Milieu liet weten dat de datum van 1 januari altijd een streefdatum was. De nieuwe streefdatum werd 1 juli dit jaar, maar het is de vraag of deze datum wordt gehaald. Het is hoe dan ook angstvallig stil in Den Haag en een poging om bij een perswoordvoerder informatie te halen, is gestrand op het feit dat er niet wordt teruggebeld. Dus luidt de vraag: wanneer komen ze nu?

Milieuzone
De reden van de vertraging is dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen over een van de veertien verkeersborden: de aanduiding van een milieuzone. Dat bord komt er voorlopig niet, waardoor ook de introductie van alle andere borden naar achteren is geschoven. Bij de vertraging liet een woordvoerder van het ministerie weten dat het waarschijnlijk een halfjaar later zou worden. Dat is 1 juli. Maar inmiddels kunnen we vaststellen dat er nog steeds geen witte rook is.


Zelfs deskundigen snappen
verkeerssituaties niet

Er zijn in Nederland ontelbare plekken waar de verkeerssituatie zó onduidelijk is dat zelfs deskundigen er niet uitkomen wie bijvoorbeeld voorrang heeft. Dit blijkt uit een inventarisatie van Veilig Verkeer Nederland (VVN) van de rond 20.000 meldingen op een speciaal meldpunt en de reacties daarop van verkeersdeskundigen.

VVN nam het meldpunt in 2014 in gebruik en inmiddels hebben rond de 20.000 mensen een onduidelijke situatie aangemeld. Die bevinden zich in heel Nederland. De bedoeling is trouwens niet dat VVN hiermee aan de slag gaat: er wordt een melding gedaan, die wordt geplaatst en daarna moeten omwonenden en betrokkenen zelf aan de slag om er iets aan te doen. VVN faciliteert hooguit met bijvoorbeeld snelheidsmetingen en dergelijke.

Studeren
Maar hoe dan ook zijn er veel situaties waar zelfs deskundigen op moeten studeren om er wijs uit te worden. Rico Andriesse, verkeersadviseur mobiliteit en ruimte van het verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng in Deventer, zegt in dagblad De Stentor: "Ik kan me voorstellen dat sommige situaties toch wat verwarrend kunnen overkomen. Daarom adviseer ik gemeenten ook om altijd een onafhankelijke expert naar gemelde verkeersproblemen te laten kijken. Als je te lang met een verkeersonderwerp bezig bent, ontstaat tunnelvisie."
Maar situaties zijn niet alleen onduidelijk. VVN constateert op basis van bevindingen van een online opfriscursus dat een kwart van de automobilisten de voorrangsregels niet (meer) kent.


SWOV: hoe wordt rijtaak
uitgevoerd in zelfrijder?

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wil meer te weten komen over hoe automobilisten de rijtaak uitvoeren in zelfrijdende auto's die op bepaalde momenten zelfrijdend zijn en op andere momenten niet. Hiervoor worden mensen opgeroepen deel te nemen aan een test in een rijsimulator.

Deelnemers moeten in de simulator een door de SWOV vastgestelde route rijden. Deze route rijdt de deelnemer deels zelf en deels zal de rijsimulator als zelfrijdende auto fungeren. In het deel van de route waarin de rijsimulator de route zelfrijdend aflegt, wordt gevraagd een eenvoudige taak achter het stuur uit te voeren. Gedurende de gehele route wordt gemeten waar de automobilist naar kijkt. Dat gebeurt met een speciale bril die oogbewegingen meet, de zogenoemde eyetracker.

Een snelheidsbegrenzer om de rechtervoet te dimmen leidt tot veiliger verkeer.
Verkeersbord L20.
SWOV wil met een test in een rij-simulator onderzoeken hoe de bestuurder de rijtaak uitvoert.