Examinatoren rijden soms 'zak'-routes, meent Ruud Kraan.
Examinatoren rijden soms 'zak'-routes, meent Ruud Kraan.

'Rijschoolregister.nl is niet onafhankelijk'

Wij bieden onze lezers heel graag een platform om te reageren op artikelen die in Rij-instructie staan of om bepaalde onderwerpen aan te snijden. Avni Yilmaz van Rijschool Rijschool A2-A15 en Ruud Kraan van Rijschool Hippe in Amstelveen pakten deze kans over de Rijscholenkiezer, respectievelijk het idee van Theo Vuijk om praktijkexamens in een andere plaats te laten afnemen dan in de vertrouwde locatie.

Ik heb uw stuk gelezen met uw mening dat de Rijscholenkiezer niet geboren had mogen worden. Ik ben het hier niet mee eens, want RijschoolRegister.nl is helemaal niet onafhankelijk omdat je hier als rijschool een pakket moet kopen. Anders word je niet eens vermeld als zijnde beste match met een eventuele toekomstige kandidaat.
Op Klantenvertellen.nl daarentegen kunnen de leerlingen vertellen wat ze van een rijschool vinden.
Wat mij betreft is de enige partij die eigenlijk zou mogen overblijven Klantenvertellen.nl, tenminste als je uitgaat van de kandidaten in plaats van dat er veel geld wordt verdiend over de ruggen van rijscholen.
Ik zal een voorbeeld geven. Een paar maanden terug kregen wij een aanmelding van een jongen uit Geldermalsen. Hij had drie examens gedaan bij LesGO. Dit is, vind ik, een bedrijf dat overal lesauto's wil hebben maar geen binding heeft met de stad of dorp waar de kandidaat vandaan komt. Ik kan nog een stuk of vijf van dit soort bedrijven opnoemen die landelijk willen opereren.
Wij hebben met deze jongen gelest en wij lessen in Tiel. Tiel is een kleine examenstad, maar ondanks dat was de jongen niet op plekken geweest waar doorgaans met examens gereden wordt. Op zich is dit niet erg als je een goede opleiding hebt genoten, alleen had deze jongen veel ervaring op de snelweg en provinciale weg omdat de instructeur overal leerlingen naar huis moest brengen, en niet alleen in Tiel, maar ook in Zaltbommel, Gorinchem en veel andere plaatsen.
Waar ik naar toe wil is dat de moeder van deze jongen contact had gehad met RijschoolRegister.nl en LesGO was de beste match. Hoe kan dit waar zijn? En waar baseert RijscholenRegister.nl op dat LesGO de beste match is/was? De jongen is na negen uur les bij ons geslaagd voor zijn rijbewijs.
Ik heb als ik uw artikel lees het gevoel dat u het niet eens bent dat Rijscholenkiezer met subsidie van de grond is gekomen, maar dat u zich er voor de rest niet in hebt verdiept hoe die andere twee werken en dat het u ook niet te doen is om toekomstige kandidaten. Bij deze vraag ik u: bij welke van de drie toekomstige kandidaten krijg je eerlijk advies of een goed beeld van een rijschool?
U bent benieuwd naar de opstelling van de brancheverenigingen ten aanzien van Rijscholenkiezer, maar ik ben benieuwd naar uw mening over met welke rijschool u contact zou opnemen als uw kind zijn rijopleiding moest beginnen (ik heb het traject dat uw zoon heeft afgelegd trouwens gelezen).
Als laatste, en ik bedoel hier verder niks mee, krijg ik het gevoel dat u mede-eigenaar bent van één van de twee andere partijen en dat het u eigenlijk niet om de consument gaat.
Is getekend: een rijschoolhouder die het beu is dat iedereen oneerlijk en met halve waarheden geld probeert te verdienen over de ruggen van onwetende ouders, kinderen of jongvolwassenen.

Avni Yilmaz,
Rijschool A2-A9

Naschrift redactie: Als de indruk is gewekt dat Rij-instructie zakelijk betrokken is bij Rijschoolregister./nl of Klantenvertellen.nl, dan is dat onterecht. Wij zijn onafhankelijk en plegen onafhankelijke berichtgeving. De reden van onze reactie in het vorige nummer over Rijscholenkiezer.nl is dat wij de uitspraak van de rechter over Rijscholenkiezer.nl volledig begrijpen.


'CBR-examinator rijdt
soms over 'zak'-routes'

Het idee van Theo Vuijk om in een andere plaats dan de plaats waar je bekend bent examen te doen, is een leuk idee, maar dat zal veel meer gaan kosten! En het rijden is al zo duur als je een goede rijschool kiest! Het grappige is dat destijds het CBR zelf routes in elkaar zette, op papier, die we dan met de leerling konden oefenen..., dus zo zie je maar hoe de tijden wel of niet veranderen.
Wat ik veel erger vind, is dat een examinator de intentie moet hebben bij het wegrijden van het CBR om de leerling een kans te geven om te slagen! Dat zie ik ook vaak mislopen, omdat soms een examinator die intentie NIET heeft. Dan rij je een route waarop je steeds waarneemt dat er fouten gemaakt kunnen worden. Het steeds onderweg zoeken naar situaties waarop de leerling een ingreep kan krijgen..! Ik noem dat 'zak'-routes.
Omdat wij met het meerijden zeer veel routes kennen, zie je dus duidelijk verschil tussen de ene of de andere examinator, terwijl hij daar zelf geen weet van heeft! Dus het niveau van examen doen zou eens onder de loep genomen moeten worden omdat hier een groot verschil in is. Men zou veel meer met elkaar mee moeten rijden om de eigen verschillen te zien.
Maar uit de vertrouwde omgeving examen doen is toch wel enigszins futuristisch, denk ik!

Ruud Kraan,
Rijschool Hippe-Amstelveen