Passagiers ook in gevaar

In vergelijking met ervaren bestuurders vormen jonge bestuurders niet alleen een groter gevaar voor zichzelf, maar ook voor hun passagiers en voor het overige verkeer. Autoinzittenden van 18-24 jaar (maar ook 75-plussers) hebben in vergelijking met de andere leeftijdsgroepen een verhoogd risico om te overlijden en ernstig verkeersgewond te raken.
Van alle overleden autopassagiers valt meer dan een derde in de leeftijdscategorie 10-24 jaar. Het merendeel overlijdt in een auto met een 18- tot 24-jarige achter het stuur. Vergeleken met de bevolkingssamenstelling zijn dit grote aandelen, maar de expositie (bijvoorbeeld in afgelegde afstand) van jongeren die samen in een auto rijden is niet bekend. Wel is bekend dat jonge bestuurders een verhoogd risico hebben door hun mentale onvolwassenheid en gebrek aan ervaring.
Daarnaast is er wellicht een extra risico wanneer jongeren samen in een auto rijden. Amerikaanse studies wijzen op een belangrijke rol van 'groepsdruk' en 'afleiding' door passagiers, maar jonge beginnende automobilisten in de VS zijn wel circa twee jaar jonger dan die in Nederland. Aangezien juist de leeftijd zo belangrijk is in het omgaan met groepsdruk en impulscontrole, kunnen de Amerikaanse bevindingen niet zomaar vertaald worden naar de Nederlandse situatie.
De Amerikaanse uitkomsten en het hoge aandeel jonge passagiers dat in Nederland overlijdt bij een jonge bestuurder achter het stuur, vormen een goede reden voor verdere studie naar de rol van afleiding en groepsdruk onder jongeren in Nederland.