Afbeelding

Kortste weg naar hersenletsel

In deze serie wordt een verkeersongeval aan de hand van politiegegevens geanalyseerd. Om de privacy van de betrokkenen zo veel mogelijk te waarborgen is het verhaal erachter bewerkt. Om die reden zijn namen en plaatsnamen veranderd en eventuele kentekens onzichtbaar gemaakt.

Tekst: Irma van den Berg
Foto's: Team Verkeer, Politie Den Haag. Bron: SWOV

Op een bochtige weg verliest een jonge automobilist de macht over het stuur. Hij rijdt eerst een boom omver en komt daarna tegen een andere tot stilstand. De auto is totaal vernield, de bestuurder loopt ernstig hersenletsel op, zijn vriendin raakt zwaargewond en voor het leven van de passagier achterin wordt gevreesd.

Avondje stappen
Na een gezellige avond zijn de 21-jarige Felix, zijn twintigjarige vriendin Fenna en haar jongere zusje Anouk op weg naar huis. Met een man of vijftien zijn ze eerst in Rotterdam uit eten geweest en daarna met de hele groep gaan stappen. Hoewel ze meestal naar Amsterdam gaan, blijkt Rotterdam toch ook niet verkeerd te zijn. Omdat iedereen daar hetzelfde over denkt spreken ze af om volgende week vrijdag opnieuw te gaan.
Aan het eind van de avond doemt er echter een klein probleempje op. Felix heeft namelijk onbedoeld iets te veel alcohol genuttigd. Dat komt omdat hij vergeten is dat Ton, normaal gesproken de BOB, er vanavond niet bij is. Hoewel Fenna wel rijles heeft, heeft ze nog geen rijbewijs.
Als ze gaan stappen, gaan Anouk, Fenna's jongere zusje, en Anouks vriendin Mirjam en haar vriend Ton meestal ook mee. Vanavond kon dat echter niet omdat Mirjam vrijdagavond om de week in een restaurant werkt. Ton gaat dan ook niet mee. Dat is jammer, want Ton drinkt praktisch geen alcohol wat hem een prima BOB maakt. Ton vindt rijden nooit een probleem omdat hij graag autorijdt. Hoe sneller, hoe beter. Zonder alcohol rij je veel scherper, vindt hij. Maar vanavond is hij er helaas niet bij en daarom heeft Felix een probleem.

Kortste weg
Zijn probleem kan nog erger worden als er onderweg alcoholcontrole is. Peter, een vriend die in de buurt van Rotterdam woont, biedt ze daarom aan om bij hem te blijven slapen. Fenna wil dat echter niet omdat ze de volgende dag van 11.00 tot 19.00 uur moet werken. Het loopt intussen al tegen half drie en als ze nog een beetje nachtrust wil krijgen, slaapt ze liever thuis in haar eigen bed. Peter bedenkt een oplossing: "Gewoon binnendoor rijden", zegt hij en hij legt de route uit die erg simpel te volgen is. "Het is een lekkere weg waar je op veel stukken gemakkelijk tachtig of harder kunt rijden", vervolgt hij. "Er is ook nooit controle daar, dat gebeurt alleen op de autosnelweg. Bovendien zie je tegenwoordig toch nooit meer politie, want overal staan camera's." Het lijkt een uitvoerbaar plan en na een uitgebreid afscheid gaan ze op pad.

Chicane
Aanvankelijk rijdt Felix uiterst voorzichtig omdat hij weet dat hij te veel gedronken heeft. Gaandeweg krijgt hij er schik in en hij durft steeds harder te gaan. Hij vindt het inderdaad een prettige weg, want in de bochten kun je perfect de ideale rijlijn volgen, net als op een circuit. Hij krijgt zin in een sigaret en vraagt Fenna of zij er één voor hem wil opsteken. Omdat ze geen antwoord geeft, vermoedt Felix dat ze ligt te pitten. Anouk ligt achterin intussen ook al languit. Hij maakt zijn autogordel los zodat hij beter bij Fenna's tas kan die voor haar op de grond staat.
Met wat grabbelen krijgt hij de sigaretten te pakken en het lukt hem zelfs ook nog om er één op te steken. Felix vergeet daarna de gordel weer om te doen. Hij is intussen gewend aan het wegverloop met de lange en voorspelbare bochten. Op enig moment verandert dat echter. In de bochten staan nu vluchtheuvels met paaltjes die als een natuurlijke snelheidsremmer moeten fungeren. Bochten snijden kan hier niet meer, maar daar komt Felix helaas te laat achter.
Hij rijdt ongeveer 80 kilometer per uur als hij vóór zich een blauw bordje met een witte pijl naar rechts ziet opdoemen. In een schrikreactie stuurt hij scherp naar rechts, maar daar loopt een stoeprand in een bocht naar links. Snel stuurt hij weer de andere kant op, maar dat is te laat. De auto breekt aan de achterzijde naar rechts uit en koerst als een ongeleid projectiel zijdelings op de berm af, vliegt over de stoeprand en het gras, maait een kleine boom omver en komt abrupt tot stilstand tegen een tweede, dikkere boom. Op dat moment is Felix al buiten westen.

Ernstige gevolgen
De gevolgen van dit ongeval zijn ernstig. De Audi raakt aan de rechterzijde zwaarbeschadigd. Het rechtervoorscherm is volledig ingedeukt en vertoont de contouren van de boom. De ophanging van het rechtervoorwiel is eveneens zwaarbeschadigd en de spoorstang is afgebroken. Het rechterachterscherm is vanaf dorpel tot dak ingedeukt en in de voorruit staat een grote ster. De inzittenden komen er zeer slecht vanaf. Fenna is zwaargewond, maar zal dankzij de autogordel en de zijairbag naar verwachting volledig herstellen. Felix loopt zwaar hersenletsel op omdat hij geen autogordel droeg. Plukjes van zijn haar worden in de ster in de voorruit aangetroffen. Voor het leven van Anouk moet worden gevreesd. Ook zij droeg geen veiligheidsgordel. Die had zij waarschijnlijk afgedaan om achterin te kunnen gaan liggen. Omdat Felix bewust gekozen heeft om ondanks zijn drankgebruik toch te gaan rijden, is het ongeval geheel aan hem te wijten.

Afbeelding