Afbeelding

Baleno is Suzuki's
ruimtewonder boven de Swift

Van Suzuki hoor je nooit zo veel, maar de laatste tijd is er opeens een minibombardement aan berichten. Eerst de nieuwe Celerio, daarna was er wat gesleuteld aan de Vitara en de S-Cross en sinds kort is er de geheel nieuwe Baleno. Toe maar. Van deze auto's is de Baleno voor de rijscholensector de meest voor de hand liggende keus, al is het alleen al vanwege de lage aanschafprijs. Maar wat krijg je eigenlijk voor die 15.000 euro (de vanafprijs)? We zijn benieuwd.

Als de naam Baleno bekend in de oren klinkt: dat kan kloppen. De Baleno werd gebouwd tussen 1995 en 2001, maar daarna viel om onbekende redenen het doek. Vooral de sedan was populair in Nederland, maar populair is een relatief begrip in deze, want de auto werd geen kaskraker. Te veel concurrentie in dit segment brak de Baleno op.
Maar Suzuki heeft sinds afgelopen najaar weer een nieuwe Baleno. Deze werd gepresenteerd op de IAA in Frankfurt in het najaar van 2015 en de naam prijkt nu op een compacte, vlot gelijnde hatchback. Bij de presentatie van de Baleno legde de pr-man van Suzuki de reden van de herintroductie uit: "Omdat Suzuki alleen in de compacte segmenten opereert, willen we daar maximaal aanwezig zijn. Daarom brengen we de Baleno uit naast de Swift, die overigens gewoon een opvolger krijgt. Zo is er voor ieder wat wils."

Doelgroep
De Baleno is in feite een in lengte 15 centimeter opgerekte en in breedte 5 centimeter uitgebolde Swift. Hiermee is meteen ook helder voor welke doelgroep de Baleno is. Wie jong en sportief is en niet veel ruimte nodig heeft, gaat binnen de familie van Suzuki voor de Swift en als het allemaal wat bedaagder moet en je meer ruimte nodig hebt, dan is de Baleno de keus.

De looks
Net als de Swift moet de Baleno het wat de looks betreft hebben van zijn redelijk sportieve uiterlijk. Hier staat gewoon een leuke auto, punt. Het front van de Baleno is krek eender als van de Swift en dat is dik in orde. Achterop is de auto minder opwindend vormgegeven – hoewel de ledverlichting de auto wel karakter geeft - maar dat geeft ook niet voor een auto in dit segment, waarin per definitie niemand een auto koopt omdat-ie er zo waanzinnig leuk uitziet. Degelijk is goed genoeg en dat is de Baleno.

Beenruimte
Er is meer dat de Baleno de Baleno maakt. De beenruimte bijvoorbeeld. De 15 centimeter 'meer auto' plus de 9 centimeter langere wielbasis komen naast meer bagageruimte (de Baleno kan 355 liter aan spullen meesjouwen. Nadeel is wel de wat hoge tildrempel) vooral ten goede aan de passagiers achterin en dan met name de beenruimte. Voor een auto van iets minder dan vier meter is de Baleno gewoonweg indrukwekkend ruim achterin. Vervelend is wel dat langere mensen snel met het hoofd tegen het schuin aflopende dak aan zitten.

Efficiënt
Binnen is het allemaal spannend, maar wel uitermate efficiënt. Het dashboard bijvoorbeeld is zoals dat van de Swift doelmatig vormgegeven, met als blikvanger het multimediasysteem uit de Vitara. Maar dat is helaas een optie. De stoelen zitten prima en zijn goed verstelbaar, maar dat is natuurlijk geen nieuws. Nieuws is het pas als dat niet het geval zou zijn, ook in deze klasse.

Veiligheid
Veiligheid is een groot issue voor Suzuki. De nieuwe Baleno gaat er prat op een van de veiligste auto's in het B-segment te zijn. De toch al rijke standaarduitrusting op het gebied van veiligheid en comfort kan worden uitgebreid met 'Radar Brake Support' (RBS) en 'Adaptive Cruise Control' (ACC). Deze actieve veiligheidssystemen zijn in deze klasse bepaald (nog) geen standaard.

Laag gewicht
Om in dit eivolle B-segment de concurrentie te kunnen aangaan, moet je wel een unique sellingpoint hebben, zoals dat heet. In het geval van de Baleno is dat het gewicht. De Baleno is met 840 kilo de lichtste auto in deze klasse (ter vergelijking: de Swift is 80 kilo zwaarder. En ook ter vergelijking: de nieuwe Belano is ondanks meer techniek en verstevigingen aan boord zelfs lichter dan de eerste versie uit 1995), met als belangrijke voordelen een relatief laag brandstofverbruik en minder wegenbelasting. Dat laatste is natuurlijk geen big deal – op de wegenbelasting loop je niet leeg – maar elke cent die je niet uitgeeft, is wel verdiend.

Platform
De Baleno is gebouwd op een nieuw, lichtgewicht en ultrastijf platform. De structuur en alle onderdelen hiervan zijn van de grond af ontworpen.

Twee benzinemotoren
Suzuki levert de Baleno met de keuze uit efficiënte benzinemotoren: een 1.2 DualJet (66 kW/90 pk, CO2: 98 gr/km) en een 1.0 BoosterJet met turbo (82 kW/112 pk, CO2: 105 gr/km). De 1.2 kan gekoppeld worden aan SHVS-techniek ('Smart Hybrid Vehicle by Suzuki'). Die slaat energie die vrijkomt tijdens het remmen op in een lithium-ion accu. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om onder meer de motor tijdens het accelereren te assisteren, wat brandstof bespaart. De CO2-emissie bedraagt 94 gr/km.
De DualJet is niet de motor waar rijschoolhouders blij van worden. Dat is wel de 1.0 Booster Jet. Dit is een driecilinder, met alle voordelen van dien, maar niet de nadelen, zoals het kenmerkende roffeltje. De motor pakt goed op en geeft een prima gevoel en ook de wegligging voldoet, zij het dat die door veel autojournalisten als 'wat week' wordt omschreven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding