Wil de branche eigenlijk wel kwaliteit?

De branche moet zelf de eigen tuin wieden. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is vooralsnog niet van plan in te grijpen, in welke vorm dan ook, zo heeft ze herhaalde malen laten weten.
Theorie-rommelaars, aanbiedingen van voorgekookte examenroutes, betaling in natura, een frauderende examinator en drie rijschoolhouders (in Purmerend) en een mega-belastingfraude: de branche heeft geen moeite om het nieuws te halen gezien deze greep uit onverkwikkelijke affaires. En er is een grote kans dat dit nog lang niet het einde is.

De brancheorganisaties BOVAG, VRB en FAM willen daarom dat de minister ingrijpt, maar dat gebeurt dus niet. Schultz houdt haar poot stijf: er komen geen eisen voor rijschoolhouders, punt. In Nederland worden nu eenmaal nooit eisen gesteld aan MKB-bedrijven, stelt ze, en dus ook niet aan rijscholen. Dat bijvoorbeeld rijinstructeurs jonge meiden lesgeven met alle gevaren van dien, is volgens haar geen enkele reden om een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te eisen. En dat de verkeersveiligheid er vorig jaar op achteruit is gegaan (621 verkeersdoden tegenover 570 een jaar eerder) zal haar allemaal biet zijn.

Is er nog hoop? Nou vooruit, we zijn van de halfvolle glazen. Binnenkort wordt in de Tweede Kamer de nieuwe WRM behandeld en er is een mogelijkheid dat een meerderheid dan de kans te baat grijpt om alsnog om maatregelen te vragen. Maar die hoop is wel heel klein. Vooralsnog hebben alleen SP en PvdA aan de bel getrokken en met 15, respectievelijk 35 Kamerleden komen die niet aan een meerderheid. Natuurlijk kunnen het CDA (13), D66 (12) en PVV ook kiezen voor maatregelen, maar vooralsnog zwijgen ze in alle talen. En nu we toch aan kansberekening doen: de kans dat de PvdA zijn keutel intrekt om geen ruzie te maken met coalitiegenoot VVD (40 zetels) omdat dit echt geen 'big deal' is, is groter.

We moeten langzaam maar zeker realistisch zijn. Langzaam maar zeker doemt het beeld op dat de sector het zelf moet opknappen en dat wordt een zware klus. Er is namelijk een belangrijk teken aan de wand. De BOVAG is al begonnen met een kwaliteitsslag, maar een feit is dat een groot aantal leden de BOVAG de rug heeft toegekeerd juist vanwege de strengere eisen. En de VRB en FAM zijn hier in de praktijk helemaal niet mee bezig. Los hiervan: van de bijna achtduizend rijscholen zijn er iets meer dan 1300 aangesloten bij een brancheorganisatie. 1300!?! Dat is een schrikbarend klein aantal en dat doet de hamvraag opborrelen: wil 'de branche', zo die al bestaat, eigenlijk wel een einde aan alle misstanden of vindt een overgrote meerderheid het allemaal wel best zo? De tijd zal het leren, maar erg hoopvol is het allemaal niet.