Minister Schultz bij de lancering van de Rijscholenkiezer in het najaar van 2014.
Minister Schultz bij de lancering van de Rijscholenkiezer in het najaar van 2014.

TeamAlert neemt niet zonder slag of stoot afscheid van Rijscholenkiezer

Stichting TeamAlert is niet van plan zonder slag of stoot te stoppen met de Rijscholenkiezer nu de rechter heeft bepaald dat ze ten onrechte een paar ton subsidie heeft geïnd voor het opzetten en in stand houden van de site. Wat TeamAlert betreft is de Rijscholenkiezer een van de projecten die bijdraagt aan de verkeersveiligheid van jongeren.

"Met de subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voert stichting TeamAlert al ruim vijftien jaar succesvol verkeersveiligheidsprojecten voor en door jongeren uit. De Rijscholenkiezer is een van deze projecten: de website wordt gemiddeld tienduizend keer per maand bezocht en het platform wordt gewaardeerd door jongeren en rijscholen. De Rijscholenkiezer draagt hiermee bij aan het doel van stichting TeamAlert: jongeren helpen bij de keuze van een goede en betrouwbare rijschool", schrijft de stichting in een reactie.

Rechtszaak
De rechter deed eind april uitspraak in een rechtszaak die was aangespannen door Rijschoolregister.nl en Klantenvertellen.nl. Deze was vernietigend voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu, aangezien de rechter bepaalde dat ten onrechte subsidie is verleend aan de Rijscholenkiezer.nl. RijschoolRegister en Klantenvertellen.nl pleitten voor een zogeheten 'level playingfield' waarin de overheid partijen in de markt niet door middel van een forse subsidie oneerlijk voordeel geeft. Volgens Jeroen van Opbergen van Klantenvertellen.nl kan het bijna niet anders dan dat Rijscholenkiezer.nl door deze gerechtelijke uitspraak op zwart gaat. "Rijscholenkiezer heeft namelijk geen verdienmodel en dan is het lastig om de boel draaiend te houden zonder subsidie."

Overleg
Dit valt dus nog te bezien. TeamAlert is in elk geval, zo blijkt uit de reactie, van plan om de site online te houden. Dat moet dan gebeuren na overleg met het ministerie, maar vanwege vakanties van de betrokken ambtenaren heeft dat tijdens het ter perse gaan van deze editie nog niet plaatsgevonden. Dan wordt ook besloten of er tegen de uitspraak in beroep wordt gegaan.
De brancheorganisaties BOVAG Rijscholen, FAM en VRB wachten de ontwikkelingen af.


IBKI controleert kwaliteit bijscholing

Om de kwaliteit te bewaken, controleert IBKI met ingang van deze maand onaangekondigde steekproefcontroles uit op de kwaliteit van de theoretische bijscholingen. Dit gebeurt op de locatie waar de cursus wordt verzorgd. Er is voorlopig nog geen sanctieregeling aan de kwaliteitscontrole verbonden, maar de mogelijkheid hiervoor wordt onderzocht.

De aanleiding voor de steekproeven is kritiek uit de branche over de kwaliteit van theoretische bijscholingen. Het aantal aanbieders groeit zowat met de dag, maar het blijkt dat de verschillen in waardering door deelnemers ook toenemen. De kwaliteit van de docentprestatie is daarbij cruciaal. Na een proef in 2015 is besloten deze controles uit te voeren.

Voldoende niveau
Het gaat om controle van zowel de inhoudelijke kwaliteit van de cursus als de kwaliteit van de docent. Uit een proef kwam overigens naar voren dat bij de meeste aanbieders de bezochte bijscholingen een voldoende niveau hadden.
De reguliere steekproefinspecties op aanwezigheid van de cursisten blijven hiernaast gewoon bestaan.


Als mensen toch naar beneden op hun smartphone kijken, maak daar dan gebruik van

Nu steeds meer mensen toch naar de grond kijken omdat ze drukker bezig zijn met hun smartphone dan met het verkeer, kun je dat beter gebruiken dan negeren. In een toenemend aantal steden in Duitsland worden hierom steeds voetgangerslichten in het wegdek aangebracht, in de hoop dat de smartphone-verslaafden dit wél opmerken.

Het probleem van de smartphonegebruiker in het verkeer wordt steeds groter in Europa. DEKRA stelde na onderzoek in zes Europese hoofdsteden vast dat ruim 10 procent van de voetgangers tijdens het oversteken met de smartphone in de weer is. Ongeveer 8 procent tikt een tekstbericht in tijdens het oversteken, 2,6 procent was aan het bellen en ongeveer 1,4 procent deed allebei tegelijk.

Oordopjes
Daarnaast gebruikte rond de 5 procent van de voetgangers oordopjes of koptelefoons zonder te praten. Waar ze naar luisterden is niet bekend, maar muziek is waarschijnlijk. Hoe dan ook: opletten is er steeds minder vaak bij. Van de bijna 14.000 geobserveerde voetgangers gebruikte bijna 17 procent de smartphone en jonge personen gebruiken de smartphone vaker dan ouderen. In de leeftijdscategorie 25-35 jaar maakte ongeveer 22 procent onderweg intensief gebruik van de smartphone. Opmerkelijk is dat er ook een belangrijk verschil is tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn van het tekstjes intypen en mannen meer van het luisteren.

Dit heeft ertoe geleid dat in een aantal steden (onder andere Hamburg en Augsburg) led-verlichting in het wegdek is aangebracht in de hoop dat deze signalen worden meegenomen tijdens het gebruik van de smartphone. De rode leds geven een signaal als bijvoorbeeld een tram nadert.


Politie beboet steeds minder zware overtredingen

Belangrijke verkeersovertredingen op de snelweg die door agenten moeten worden geconstateerd, worden nog maar nauwelijks beboet, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

In 2015 daalde het aantal boetes dat de politie uitschreef voor zware verkeersovertredingen met 42 procent. Hierbij kan gedacht worden aan door rood rijden, rechts inhalen, bumperkleven en het negeren van een rood kruis boven een rijstrook.
Dit lijkt mooi, maar is het niet, want dit betekent niet dat de overtredingen niet meer worden gemaakt; ze worden alleen niet meer opgemerkt door de politie.


Aantal jonge verkeersdoden stijgt maar iets

Stichting TeamAlert gaat er prat op dat het een bijdrage heeft geleverd aan een nagenoeg gelijkgebleven aantal verkeersdoden onder 30 jaar, terwijl het totaal aantal verkeersdoden steeg van 570 in 2014 naar 621 in 2015 (berichtgeving hierover is te lezen op rij-instructie.nl). De stijging is vooral in de groep boven 30 jaar en met name boven 80 jaar.

"Wij zetten ons al een aantal jaar in om de verkeersveiligheid te vergroten onder jongeren. Dit doen wij door het gesprek aan te gaan met jongeren op festivals en scholen. Door jongeren bewust te maken van de risico's die zij lopen in het verkeer, willen wij het aantal verkeersslachtoffers zo veel mogelijk beperken."

130
Vooral onder automobilisten en inzittenden van auto's vielen vorig jaar meer slachtoffers te betreuren en er waren meer mannelijke dan vrouwelijke slachtoffers. Al jaren valt een groot deel van de slachtoffers op de 50 km- en 80 km-wegen: 51 procent van het totaal aantal dodelijke slachtoffers valt op dit soort wegen. Maar ook is vorig jaar het aantal verkeersdoden op snelwegen waar 130 km/uur mag worden gereden fors gestegen.

IBKI controleert de kwaliteit van bijscholingscursussen.
Voor iedere automobilist herkenbaar: een voetganger die drukker is met zijn smartphone dan met het verkeer.
Afbeelding