Het theorie-examen is volgens Jan Verbruggen een futiliteitenexamen en het CBR laat het zo omdat dit een belangrijke melkkoe is, meent Jan Verbruggen.
Het theorie-examen is volgens Jan Verbruggen een futiliteitenexamen en het CBR laat het zo omdat dit een belangrijke melkkoe is, meent Jan Verbruggen. Foto: CBR

Stop direct met futiliteitentheorie-examen!

Wij bieden onze lezers heel graag een platform om te reageren op artikelen die in Rij-instructie staan of om bepaalde onderwerpen aan te snijden. Jan Verbruggen van Autorijschool Verbruggen in Uden deed dit. Hij combineerde een reactie op een artikel - in dit geval de columns van Theo Vuijk - en heeft een aantal suggesties.

Volgens mij ontvang ik al 36 jaar Rij-instructie. Al 36 jaar hoor en zie ik diverse mensen voorbij trekken die kwaliteit gaan verbeteren, CBR verbeteren, hun toko promoten en IBKI afbranden. En al 36 jaar komen al die dingen niet uit.
In het verleden heb ik enkele artikelen ingestuurd die als redactioneel artikel in Rij-instructie zijn geplaatst. Kijk die eens na en kijk hoe de ontwikkelingen zijn gegaan?
Ik zit nu op het einde van mijn (geliefde) werk als instructeur. Nog enkele jaren genieten van het mooiste beroep op deze aardbol. Nog een maal mijzelf ergeren aan de kwaliteit van ons vakblad Rij-instructie, de voorzitters die brandende kwesties belichten en andere mensen die ons mooie beroep te grabbel gooien voor een paar (rijles)centen.

Nu lees ik dat Theo Vuijk een vaste column gaat schrijven. Hopelijk worden die beter dan de eerste column en hopelijk gaat ons vakblad weer een blad met inhoud worden. Want wat heb ik mij zitten ergeren aan het verhaal hoe zoonlief van onze hoofdredacteur het zo goedkoop mogelijke rijbewijs moest halen. Oei, deze kritiek is al bijna een garantie om dit stuk niet plaatsen. Geeft niet, ik blijf met plezier mijn werk doen.

Futiliteiten
Bij deze een reactie op de column van de heer Vuijk en aanverwante zaken.
Wat betreft de theorie: de heer Vuijk juicht het toe dat er nog meer soorten theorievragen komen om het de turbo-opleiders zo moeilijk mogelijk te maken. Maar kijk eens op de site van turbo-opleider TOC. Die steekt beter in elkaar dan de gemiddelde theorieles bij een rijschool. Het theorie-examen kan veel beter. Ik zeg: Weg met Europese eisen over diversiteit in vragen. En gevaarherkenning aanscherpen wat betreft het aantal fouten dat gemaakt mag worden. En graag situaties met bewegende beelden, zodat het beter herkenbaar is voor een beginnende bestuurder.

Wat staat er op kentekenbewijs?
Ook moet afscheid worden genomen van regelkennis en van vragen zoals Wat staat op kentekenbewijs deel 1? of Op welk document kunt u het aantal zitplaatsen van een motorvoertuig vinden? Gewoon 20 vragen over kruisingen, 5 over borden en 15 over rijstrookkeuze, invoegen, plaats rijbaan en andere belangrijke onderwerpen die je dagelijks tegenkomt in het verkeer. Van een futiliteitenexamen terug naar de basis: het herkennen van problemen die je iedere dag om je heen ziet in het verkeer. Het theorie-examen is nu gewoon een melkkoe van het CBR. Bijna iedereen zakt met zes fouten, zo zijn de examens genivelleerd. Rekenen gaat het CBR beter af dan kwaliteit. Een CBR dat geen geluid kan leveren bij een simpel plaatje, zonder meerprijs, is niet meer van deze tijd.

Faalangstexamen
Wat betreft het faalangstexamen: het CBR zou ieder examen dezelfde moeite moeten doen om het positieve in kandidaten naar boven te halen. Dat betekent dat je iedere examinator die niet geschikt is als faalangstexaminator naar huis moet sturen. Een faalangstexamen is namelijk niets anders dan aandacht aan de kandidaat schenken, haar of hem sociaal benaderen en genoeg tijd nemen om te beoordelen. Wat de heer Vuijk zegt over een faalangstexamen gaat nergens over. Het examen heeft gewoon een verkeerde naam. Het moet verlengd examen heten en als dat de standaard is, mag verlengd weer weg.

B-praktijkexamen van 90 minuten
Elk B-praktijkexamen moet 90 minuten gaan duren. Daarvan gaan we 65 minuten rijden, waarvan in 45 minuten de drie onderdelen van zelfstandig routerijden aan bod komen. Iedere leerling kan in twee of drie verschillende oproepplaatsen worden opgeroepen om rijexamen af te leggen. De examens van het CBR bepalen de kwaliteit van de rijlessen die worden gegeven in Nederland.
Eindelijk kunnen examinatoren dan hun vakkennis tonen omdat zij daarvoor dan de tijd krijgen. Het komt een einde aan steeds dezelfde rondjes rijden met leerlingen van A naar B en hoog tijd om echt rijlessen te gaan geven. Er komt dan ook een einde aan al die schandalige lespakketten die ervoor zorgen dat er geen kwaliteit wordt geleverd. Het gaat nu alleen over de prijs van een rijbewijs, niet over de rijvaardigheid en niet over het herkennen van verantwoordelijkheid en sociaal gedrag in het verkeer.

Wat is kwaliteit?
Tot slot: iets verderop in Rij-instructie staat de vraag: Wat is het criterium voor kwaliteit? Dat is heel simpel. Leerlingen zo opleiden dat ze jouw privéauto mogen meenemen wanneer ze zijn geslaagd voor het rijbewijs. Bij rijschool Ebbers en enkele andere rijscholen snappen ze dat. Dit soort rijscholen heeft geen site met snel, goedkoop en misleidende pakketten. Alle overige rijscholen gaan vanzelf een betere kwaliteit leveren als de exameneisen worden opgeschroefd en de examenduur wordt verlengd. Leerlingen gaan vanzelf meer uitgeven voor een rijbewijs als ze weten dat het gokelement om te slagen nihil is en dat ze echt moeten laten zien wat autorijden inhoudt.
Fijn dat er een uitnodiging stond om te reageren. Jammer dat de rubriek 'Lezers reageren' niet meer bestaat. Maar ja, nu hebben we de heer Vuijk en aanverwanten. Dat maakt veel goed!