Rijscholenkiezer hoeft niet de hand boven het hoofd te worden gehouden

De Rijscholenkiezer is onder een slecht gesternte geboren en het gaat nooit meer goed komen. Veel sterker nog: deze rijscholenvergelijker had niet eens geboren mogen worden. Het is de vraag of de website nu op zwart gaat, maar de kans hierop is heel groot aangezien de financiƫle bodem is weggeslagen.

Dit is het gevolg van de uitspraak van de rechter eind april in een rechtszaak die is aangespannen door RijschoolRegister.nl en Klantenvertellen.nl. Beide waren zeer onaangenaam verrast dat de Stichting TeamAlert in 2014 met een flinke tas geld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het zadel is geholpen. RijschoolRegister.nl kon het niet verkroppen dat er overheidsgeld werd gestoken in een vergelijkbare website en Klantenvertellen.nl kon er niet mee leven dat op deze oneerlijke manier een concurrerend reviewsysteem in de markt werd gezet. Er restte hen een gang naar de rechter en die heeft nu vastgesteld dat de subsidie inderdaad onterecht is uitgekeerd.

Iedereen had deze uitspraak mijlenver van tevoren kunnen zien aankomen. Vrije marktwerking is in Nederland namelijk een groot goed en daar passen dit soort subsidiƫringen niet bij. Subsidie kan hooguit worden verstrekt als er niets vergelijkbaars is, maar dat is er in dit geval dus wel. Bovendien is in soortgelijke gevallen de overheid al een paar keer teruggeroepen. In de branche kennen we bijvoorbeeld het feit dat het CBR moest stoppen met het huisorgaan Reflector omdat dat oneerlijke concurrentie bedreef met Rij-instructie. Het is in dit licht eigenlijk onbegrijpelijk dat minister Schultz hier zo hartstochtelijk aan heeft meegewerkt.

En ze meet ook met twee maten. De branche vraagt al tijden om maatregelen tegen beunhazen die de markt verzieken, maar haar reactie is steevast dat de branche dat zelf moet oplossen, want: vrije marktwerking. Het is dan best gek dat aan de andere kant achteloos een zeer vette subsidie verstrekt.

Het heeft in de beeldvorming natuurlijk ook niet meegeholpen dat Rijscholenkiezer.nl vanaf de start de zaken niet op orde heeft. Onlangs zijn er na lang aandringen van de brancheverenigingen verbeteringen aangebracht, maar die schijnen nog lang niet goed te werken.
En nu we het toch over de brancheverenigingen hebben: ik ben benieuwd naar de opstelling ten aanzien van de Rijscholenkiezer. BOVAG, VRB en FAM hebben ondanks het feit dat er veel weerstand tegen was altijd het wiel gekozen van de Rijscholenkiezer en zij kunnen weinig anders dan de Rijscholenkiezer niet meer de hand boven het hoofd houden.
Het zal tijd worden.