Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Met een MINI Clubman val
je op tussen al het grijs

Op de parkeerplaatsen bij het CBR staan wel erg veel auto's van hetzelfde type: Volkswagen Polo en Golf en Opel Corsa voeren de boventoon. Met deze auto's is niets mis en er is een goede economische reden om ervoor te kiezen. Maar voor wie wil opvallen, is een MINI Clubman misschien een idee.

Laten we eerlijk zijn: met de oude Mini heeft de nieuwe generatie MINI (inderdaad met hoofdletters) niet heel veel van doen. Met name de Cooper, de sportieve versie van de Morris Mini Minor, dankte zijn faam vooral door aan het begin van de jaren zestig drie keer de beroemde rally van Monte Carlo te winnen.

Veel is veranderd
Nu is veel veranderd. MINI is sinds begin van deze eeuw onderdeel van BMW en dat betekent dat de nieuwe modellen die nu doorkomen technisch goed doordacht zijn. Inderdaad, veel is anders, maar niet alles, want nog steeds is de MINI, waarvan onlangs de nieuwe Clubman werd geïntroduceerd, een zeer eigenzinnige wagen. Misschien is het wel de meest eigenwijze familieauto die er is; en waarom zou dan ook niet het etiket 'Meest eigenwijze lesauto' erop kunnen worden geplakt?

Stationwagen
De clubman is de stationwagen van de MINI-familie en dat heeft veel voordelen. Het belangrijkste is dat de Clubman liefst 27 centimeter langer is dan de hatchback en dit feit, opgeteld bij de hogere daklijn en de 10 centimeter langere wielbasis (267 cm), zorgt ervoor dat nu ook de achterpassagiers een prima zitplaats vinden. Dit is fijn bij het achterin meerijden tijdens het examen, maar ook de leerlingen die om welke reden dan ook even achterin moeten plaatsnemen juichen dit toe.

Silhouet
Het silhouet is op zich weinig veranderd, met de markante ronde koplampen, de zeshoekige grille en de lage ligging. Ook mooi is dat het dak als het ware lijkt te zweven, omdat de spijlen ongeveer dezelfde zwarte kleur hebben als de getinte ramen. Helemaal met een dak in een sterk afwijkende kleur is dit een echte blikvanger. En het laatste mooie detail is dat het kofferruim alleen bereikbaar is via twee zijwaarts scharnierende deuren die bovendien elektrisch kunnen worden ontsloten. Dus ja, het oog wordt absoluut vertroeteld.

Ook nadelen
Maar deze bijzondere constructie heeft ook nadelen. De spijlen van de achterdeuren zitten namelijk precies in het midden van de achteruitkijkspiegel en dat neemt zicht weg. Aangezien de achterste C-stijlen ook nog eens extra zijn aangezet, valt er tijdens het achteruitrijden wel heel veel zicht weg. Het went, dat wel, maar niet snel.

Interieur
Eigenzinnig is de MINI Clubman ook binnen. Hier is het uitgangspunt gehanteerd om geen winnend team te veranderen. De kenmerkende tuimelschakelaars en de grote ronde klok in het midden van het dashboard zijn gelukkig gebleven, maar je weet je wel omringd door veel luxe. De stoelen zitten perfect en met de blik van achter de bestuurdersstoel over de weg is helemaal niets mis. Vooral als je er een beetje geld voor over hebt om de auto extra luxe uit te dossen – bijvoorbeeld met lederen stoelen en een lederen stuur – heb je een auto waar zeker weten elke leerling zich thuis in voelt. De lakkleur van de auto loopt trouwens mooi door in het interieur, bijvoorbeeld in de sierlijst die om het dashboard loopt.

Oog voor detail
MINI biedt de koper trouwens aan om de auto vergaand te verpersoonlijken. Zo kunnen de bekleding van de portieren en zelfs van de antislipmatjes in de middentunnel in een leuk design worden besteld. Kortom, MINI heeft oog voor detail en behoudt het goede, maar heeft tegelijk ook oog voor de toekomst. Zo wordt het hart van de grote 'stationsklok' gevormd door een beeldscherm waar de informatie van het navigatiesysteem en het audiosysteem wordt gecommuniceerd.

Krachtbron
De MINI Clubman Cooper wordt in gang gezet en gehouden door een driecilinder (!) benzinemotor met een inhoud van 1.5 liter of een viercilinder dieselmotor. De technische specificaties van de door ons gereden 110kW/150pk bij 4.000 tpm en een maximaal koppel van 330 Nm/1750 zijn bepaald om over naar huis te schrijven. Echt zuinig is de auto niet. Een verbruik van net geen 5 liter gasolie op elke honderd kilometer moet volgens MINI haalbaar zijn, maar het is ons niet gelukt.
MINI staat bekend om het goede en vooral vermakelijke weggedrag. Ondanks de lengte van 4 meter 25 is ook deze Clubman levendig en gretig. Stationcars van andere merken zijn ook prima in staat tot vlot bochtenwerk, maar MINI geeft meer voldoening, niet in de laatste plaats ook vanwege de goede demping van de bewegingen.

Nadeel
Zo op het oog heeft de MINI Clubman dus weinig tegen. Mar er is hoe dan ook één nadeel en niet zo'n kleintje ook: de prijs. Voor een auto met de maten van het C-segment (onder andere Volkswagen Polo), betaal je de prijs die bij het hogere C-segment hoort en dat is wel even slikken. Maar aan de andere kant: als je die investering eenmaal kunt of durft te doen, heb je er wel een lesauto voor terug die elke leerling zal weten te waarderen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding